CARA BUAT KUIH BUNGA PUDAK
Bahan-bahan inti:
1 biji kelapa parut putih
240gm gula
Garam secukup rasa
Perasa ros secukupnya
Pewarna merah secukupnya
Pewarna hijau secukupnya
Bahan-bahan kulit:
240gm tepung pulut
250ml air (zaza buat dalam 150ml je)
1 sudu teh garam halus
Cara-cara:
1. Untuk membuat bahan inti, bahagikan adunan kepada dua warna. Satukan bahan mengikut warna tersebut dan gaul sebati.
2. Kemudian sangai di atas api sederhana. Kacau sehingga kering. Ketepikan.
3. Untuk bahan B, gaulkan kesemua bahan di dalam mangkuk adunan dan biarkan selama 30 minit. Air campur dengan garam, kemudian renjis-renjiskan dalam tepung sedikit demi sedikit sehingga habis, gaulkan dengan tepung sampai jadi macam serbuk roti.
4. Setelah itu, panaskan kuali leper dengan api sederhana panas.
5. Masukkan satu sudu makan adunan tepung ke dalam penapis dan ayak adunan menjadi bentuk bulat.
6. Seterusnya sudu inti di tengahnya dan lipat menjadi bentuk empat segi. Biarkan seketika dan barulah diangkat.
7. Akhir sekali, ulangi proses sehingga adunan habis.
8. Siap untuk dihidang. Selamat mencuba!
Sumber resipi: https://myresipi.com/kuih-bunga-pudak/#google_vignette
2 comments:
Salam kenal..
First time tahu tentang kuih ini, so rare.. Kena cuba buat baru tahu rasanya..
LZ - The Blog Author salam kenal kembali, saya pun tak pernah try, cuma masa tengok tv haritu ada cerita pasal kuih ni..itu yang saya cari dekat internet dan share dekat blog saya ni..
Post a Comment