Monday, December 31, 2018

Asif & Tar


Sunday, December 30, 2018

Azam 2019

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tahun 2018 dah nak habis..

Sempena tahun 2019, ada beberapa perkara yang saya nak buat.

Antaranya:

1)kurangkan ambil gula putih

2) kurangkan minum ais

3)lebih rajin dalam berblog

4) tanam pokok cili

5) kurangkan makan di luar

Nampak kelakar pula senarai ni.

Tetapi jujurnya sukar bagi saya nak laksanakan senarai ni.

Maklumlah,asal bangun pagi..mesti nak minum air manis macam kopi, teh atau teh tarik..

Tak apalah, buat yang mana saya mampu dulu...

Doakan saya berjaya ya...

Amin.

Friday, December 28, 2018

Terima kasih Cikgu Etuza

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Alhamdulillah, saya telah terpilih antara salah seorang penerima hadiah kerana menjadi pengomen di blog Cikgu Etuza..

https://madey09.blogspot.com/2018/12/panggilan-alamat-blogger-diperlukan.html

Hadiahnya dah pun sampai petang tadi, lebih kurang pukul 6 petang macam tu.

Hadiahnya?

White Coffe Elken

Image result for white coffee elken
sumber gambar:google images

Maaf ya Cikgu/blogger Etuza, saya terpaksa ambil gambar google images, sebab abang saya tengok ada bungkusan kopi terus dia buka dan minum..haha..

Saya belum minum lagi sebab baru sahaja pulih dari sakit perut, jadi setakat ni saya cuma minum air suam, belum berani nak minum kopi...makan pun saya agak-agak sahaja...tak berani sebarang makan,takut kena sakit perut lagi...

Insya-Allah, dah ok sikit nanti,saya mesti cuba kopi ni.

Setakat ni,saya belum pernah cuba kopi macam ni, yang saya biasa minum kopi cap tupai dan nescafe 3 in 1 sahaja, nescafe tu pun masa saya belajar di Sarawak dulu.

Saya ni seorang penggemar teh sebenarnya...sampai gigi pun jadi kuning sikit akibat terlampau kuat minum teh...haha, saya tak merokok tapi orang ingat saya merokok sebab gigi macam seorang perokok...


Sekali lagi, terima kasih kepada Cikgu Etuza,susah-susah sahaja, dah lah daripada Sabah, tenaga,masa dan wang ringgit yang dikorbankan untuk hantar hadiah ni kepada saya amat saya hargai.

Profile photo
cikgu/blogger Etuza

Terima kasih banyak kerana sudi pilih saya sebagai salah seorang pemenang, terima kasih juga kerana rajin memberi komen,panduan dan nasihat dalam blog saya ini.

Hanya Allah s.w.t sahaja yang mampu membalas jasa baik Cikgu/Blogger Etuza.

Terima kasih sekali lagi.

Alhamdulillah...

Wednesday, December 26, 2018

Segmen Bloglist YEASLMN #2019 (Januari - Disember)

Segmen Bloglist YEASLMN #2019 (Januari - Disember)
Klik banner untuk join =)

Tuesday, December 25, 2018

Terima kasih semua

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tak lama lagi tahun 2018 dah nak habis, masuk ke tahun baru 2019.

Justeru, saya nak mengucapkan terima kasih kepada semua yang membaca atau terbaca post-post di blog saya ini.

Terima kasih kerana sudi membaca, terima kasih juga kerana sudi memberi komen,terima kasih kerana memberi sokongan, terima kasih atas segala pendapat dan pandangan.

Saya bermula sebagai blogger pada tahun 2009/2010 kalau tak salah saya. Mulanya sebab saya terpengaruh dengan kisah Irfan Khairi mengenai perniagaan internet,jadi saya melihat blog sebagai tapak permulaaan.

Jujurnya, saya tak berjaya mencapai cita-cita saya itu,dan saya pernah diketawakan oleh kenalan bila saya sebut idola saya Irfan Khairi.

Permulaaan blog ini sebagai diari untuk saya kongsi aktiviti saya,kemudiannya berubah menjadi tempat saya meluahkan pemikiran, pandangan dan perasaan.

Kemudian saya tidak aktif berblog kerana mengalami perasaan kecewa terhadap kehidupan, tidak berjaya mendapat kerja tetap,berat badan meningkat mendadak sehingga obesiti. Saya menjadi malas nak buat apa-apa pun.

Kemudian saya cuba menulis perlahan-lahan semula,melukis dengan watak Asif dan tar, sebenarnya saya buat watak ni sekali saja, kalau suruh lukis semula dah tak boleh.Saya saja-saja nak tambah meriah sedikit blog saya ini.

Selain itu, di alam realiti saya bekerja dengan emak saya sebagai penjaja kecil-kecilan di Pasar Borong menjual ulam-ulaman. Kadang saya ada berkongsi sedikit tips atau kisah perniagaan walaupun saya sebenarnya tak layak. Cuma saya harap dapatlah dijadikan pedoman dan panduan kepada sesiapa yang ingin berniaga.

Saya juga ada join giveaway, contest oleh blogger lain. Alhamdulillah,pernah juga merasa menang atau mendapat hadiah sesuatu contest atau giveaway. Terima kasih dan maaflah kalau ada contest yang saya dapat hadiah saya tak buat post mengenainya...kadang terlepas pandang.Maaf ya.

Blog secara jujurnya saya rasa memang semakin tenggelam dengan media sosial lain seperti Facebook, Instagram, Twitter dan sebagainya..

Tetapi saya akan cuba terus menjadi blogger, mungkin akan menjadi kerjaya,siapa tahu...

Cuma sekarang ini,saya berblog kerana ianya memberi saya perasaan saya sedang "hidup" dan sedang melakukan sesuatu dalam kehidupan.

Ringkasnya kronologi blog saya seperti ini:

2010- menjadi tempat saya kongsi aktiviti.

2011-2013-saya berkongsi pendapat,pandangan,perasaan, aktiviti.

2014-2015-malas nak buat apa-apa pun sebab tak ada kerja tetap dan menjadi obes selepas tamat belajar,tulis dekat blog kadangkala sahaja..

2016-2018-join giveaway,buat cerita Asif dan tar, kongsi pendapat, pandangan, aktiviti, kehidupan yang dilalui, kisah berjaja kecil-kecilan.

2019-? Entahlah,tapi saya akan cuba terus menjadi blogger kerana dengan blog buat saya rasa hidup dalam kehidupan.

Terima kasih kepada yang memberi komen,dan sokongan,saya amat menghargainya...

Sunday, December 23, 2018

Teori dan realiti

Teori dan realiti,

Buat baik selalu,
Nanti mudah hidup mu,
Teorinya begitu,
Realitinya tak seindah itu,

Sabar itu perlu,
Tinggi sabarmu,tinggi darjatmu,
Teorinya begitu,
Realitinya,lambat sedikit kau dah maki bertalu-talu.

Bersatu padu untuk maju,
Teorinya begitu,
Realitinya kau hanya berguna bila perlu.

Masa belajar prasekolah dahulu,Cikgu aku cakap jadi baik orang suka,orang akan tolong kita,hidup kita bahagia..

Tapi kini, aku lihat orang baik selalunya dikhianat,diperah tulang keringat..

Maaflah,aku cakap begini kerana ini aku nampak dan jadi dalam perjalanan kehidupan.

Oh ya, barangkali zaman dah berubah, sekarang bukan baik yang diperlukan.

Sekarang zaman kuasa,pangkat,kabel,dan harta.Jika ada semua ni, tahniah kau akan "nampak"mulia.

Friday, December 21, 2018

Asif & Tar


Wednesday, December 19, 2018

Wira Bomba dan Penyelamat Malaysia


Thursday, December 13, 2018

Asif & Tar




idea ini saya dapat daripada komen blogger Perdu Cinta dekat post lukisan pasal ulat tiket.



Terima kasih kepada blogger Perdu ciNta kerana beri saya idea =)

Wednesday, December 12, 2018

Hadiah dah sampai


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Alhamdulillah..hadiah komik yang saya dapat sebab menang tempat kedua contest isi dialog anjuran blogger plain83 dah sampai...

https://throughmyglasseskacamata.blogspot.com/2018/12/keputusan-pemenang-contest-ga-isi-buih.html

Seronok rasanya...selain daripada ada rezeki menang contest, dapat hadiah komik..memang kena dengan hobi saya yang membaca komik.

Hobi mengumpul komik ni saya mula daripada sekolah rendah lagi,abang-abang semua minat komik,dengan saya sekali terikut.

Komik yang dikumpul macam Penyiasat Remaja,Majalah Ujang, Slam Dunk, Misteri Naga..banyak lagilah..tapi sebenarnya saya sikit sahaja koleksi, abang saya yang banyak,saya tumpang baca sahaja.

Ok,berbalik pasal komik yang saya menang, tajuknya Buasir Otak:Enigma, saya baru sempat baca sikit-sikit, komik ni hasil kolaborasi banyak pelukis...nanti dah selesai baca,saya akan buat review.

                                                    Image result for buasir otak enigma
Insya-Allah...

Sekali lagi terima kasih kepada blogger plain83 sebab sudi anjur contest, semoga dimurahkan rezeki, dan segala susah payah pergi pos hadiah ini amat saya hargai..

Terima kasih,terima kasih dan terima kasih...

Alhamdulillah...

Bertambah kenangan manis saya dalam berblog ini.

Semoga kita semua saling menyokong sesama blogger dan terus maju dalam dunia blogging.

Insya-Allah...

amin.

Tuesday, December 11, 2018

Ulat tiket


*Sekadar gurauan,tidak melibatkan mana-mana pihak pun

Monday, December 10, 2018

Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom

Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom. Jemput sama-sama meriahkan.

Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom

Seperti yang mama ada beritahu dalam post sebelum ni, mama ni adalah sejenis yang suka blogwalking. Dan sesiapa yang ada di bloglist mama biasanya akan mama blogwalk dulu dengan syarat blog Tu kena selalu update la ye. Memandangkan dah nak masuk tahun baru aka umur baru bagi mama, maka mama mencari 20 blog untuk dimasukkan ke dalam bloglist mainpage mama, 

Bagi yang tak terpilih pula jangan lah risau, mama akan buatkan satu page dan masukkan kesemua link yang join segment ni.  dan Semoga dengan adanya segment ni akan membuatkan mama bertambah berkobar-kobar semangat blogging untuk tahun 2019.

Jom tengok syarat-syarat: 

1. Buat satu blog post bertajuk "Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom". Tampal banner di ats beserta link ke post ini.
6. Follow Twitter: https://mobile.twitter.com/mamapipie
7. Follow FB page: https://m.facebook.com/mamapipie/
8. Tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.

Done. Mudah saja kan. Bagi sesiapa yang ada masalah untuk nak buat perkara di atas dengan alasan munasabah mama tetap akan terima penyertaannya. Dun worry OK!

Segment ini berakhir pada 31/12/2018 11.59 Malam.


Saturday, December 8, 2018

Asif & Tar


Friday, December 7, 2018

Menang tempat ke-2 Contest Isi Buih Kata-Kata Komik


Alhamdulillah..

Saya telah terpilih sebagai pemenang tempat ke-2 bagi contest isi buih Kata-Kata Komik

https://throughmyglasseskacamata.blogspot.com/2018/12/keputusan-pemenang-contest-ga-isi-buih.html

Hadiahnya~

Komik BO:TK (Enigma)

Image result for buasir otak enigma

Terima kasih sekali lagi kepada blogger plain83 kerana sudi menganjurkan contest ini.

lawati blog plain83 di https://throughmyglasseskacamata.blogspot.com

Tahniah juga kepada peserta lain yang join contest ini.

Alhamdulillah..

Terima kasih, semoga kita semua terus aktif dan maju dalam dunia blogging ni.

Bertambah lagi kenangan manis saya dalam berblogging ni.

Sunday, December 2, 2018

Asif & Tar


Friday, November 30, 2018

Mystery Boxes Giveaway by Liyana Jasmi

Klik banner untuk join =)


saya tag:

Thursday, November 29, 2018

Penat dan putus asa

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Fuh,mencabar sungguh rasa nak hujung-hujung tahun ni..

Rasa macam banyak dugaannya.

Entahlah...

Jika saya simpan dan pendam mungkin akan menyebabkan rasa sakit dalam kepala.
Jadi saya tulis sahaja dalam blog saya ni.

Dugaannya:

1) clutch plate motor rosak,kos nak baikinya rm 100+++

2) sport rim motor rosak,kena tukar satu set,kosnya dalam 200+++ kalau ambil yang tahan/lasak sikit.

3)no plat motor patah..

4)arm motor dah rosak,kos nak baikinya rm85+++

5)road tax kereta dah mati,nak hidupkan tak ada duit...

6) laptop tunggu masa sahaja rosak, motherboard dah tak boleh diselamatkan lagi,rosak kali ni kena beli laptop baru.

7) power rabun dah naik/cermin mata pun dah rosak..nak tukar belum ada duit.

8) tempat niaga kemungkinan akan ditutup..entahlah..mana nak meniaga/cari duit lepas ni?

Entahlah...
Penat dan putus asa rasanya.

Wednesday, November 28, 2018

Asif & Tar


Tuesday, November 27, 2018

Menang Segmen Saya Nak Buku Free By Cuya


Alhamdulillah....saya telah terpilih sebagai pemenang bagi segmen Saya Nak Buku Free By Cuya.

https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2018/11/pemenang-segmen-saya-nak-buku-free-by.html

                                

Saya berjaya memenangi sebuah zine bertajuk A Gift For D'Cleft.


Sekali lagi terima kasih kepada blogger Cuya kerana menganjurkan segmen ini, dan terima kasih juga kerana memilih saya sebagai pemenang.

Bertambah lagi kenangan manis saya dalam berblogging ini.

Alhamdulillah, terima kasih ya =)

Monday, November 26, 2018

Buah Nam-Nam @ Katak Puru

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Masa berjaja dekat pasar,ada seorang pelanggan ni tanya,ada jual pucuk nam-nam tak?termenung sekejap..tak pernah dengar..

Google pasal buah nam-nam ini atau nama lainnya buah katak puru, sedap dibuat lauk/ulam rupanya ya..kena cuba ni.

Saya kongsi artikel yang saya ambil daripada suratkhabar Sinar Harian ini tentang buah nam-nam atau juga dipanggil buah katak puru.

Ingat nak cuba tanamlah,senang ke nak hidup?
Image result for buah nam nam malaysia
buah nam-nam,sumber gambar:google images

Nam nam dipanggil buah katak puru
Oleh: Wartawan Sinar Harian
Tarikh: October 26, 2011
Buah katak puru? Kenapa namanya begitu? Begitulah gelaran yang dipanggil kepada buah nam-nam kerana mempunyai kulit luaran yang kurang menarik dan menggerutu.

Walaupun nama dan bentuk luarannya tidak secantik buah-buahan yang lain, namun bagi mereka yang biasa merasai buah ini tentu membuatkan air liur terasa kecur.

Buah ini memang sedap dicicah dengan sambal kicap, garam atau kuah rojak. Ada juga yang membuat sambal ikan dengan menumbuk ikan dan cili bersama-sama buah katak puru.

Memang sedap jika dimakan bersama nasi yang masih panas. Malah, bukan itu sahaja, buah yang kaya dengan vitamin C ini juga boleh dijadikan jus.

Buah nam nam yang bersaiz di antara lima hingga enam sentimeter (cm) ini mempunyai rasa masam kelat ketika muda dan akan berubah menjadi masam manis apabila masak.

Bijinya pula berbentuk leper. Selain dimakan segar, daun dan buah nam nam juga mempunyai khasiat perubatan.

Kebanyakan orang-orang terdahulu mempercayai dengan memakan buah dan pucuk pokok ini dapat mengubati penyakit darah tinggi dan kencing manis.

Ada juga yang menjadikannya ramuan dalam ubat bagi merawat batu karang. Selain itu, daunnya juga boleh dikeringkan dan dijadikan seperti minuman teh.

Pokok nam nam atau nama saintifiknya Cynometra Cauliflora merupakan tumbuhan unik kerana berbunga dan berbuah di batang.

Pokok yang dikatakan berasal dari Borneo ini mempunyai ketinggian di antara tiga hingga enam meter (m) sahaja.

Pokok ini masih lagi ditemui di Semenanjung Malaysia terutama di kawasan Utara dan Pantai Timur. Pokoknya mudah tumbuh melalui kaedah tanaman biji ataupun tut.

Ia memerlukan kawasan yang bersaliran baik dengan sinaran matahari yang cukup untuk tumbuh subur

sumber : sinar harian http://www.sinarharian.com.my/mobile/rencana/nam-nam-dipanggil-buah-katak-puru-1.2401

Saturday, November 24, 2018

Mini Pencarian Bloglist Jan - Dec 2019 by S.K.

Klik banner untuk join =)

Friday, November 23, 2018

Asif & Tar



idea daripada blogger annursyuhadah untuk contest isi dialog asif & tar
jom lawati blog blogger >annursyuhadah.com<

Thursday, November 22, 2018

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz
klik banner untuk join =)

Monday, November 19, 2018

Asif & Tar


Sunday, November 18, 2018

CONTEST GA: ISI BUIH-KATA KOMIK #3

klik banner untuk join =)








Thursday, November 15, 2018

Cerita atau filem kegemaran

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

Post kali ini ringkas sahaja..

Boleh kongsi filem atau cerita kegemaran korang? Kenapa cerita tu buat korang rasa best nak tengok?

Contohnya, saya suka filem Tamil, antara filem atau cerita yang saya suka tengok walaupun dah banyak kali ulang, antaranya ialah:

Sivaji the bos
- sebab cerita ni memang kelakar,penuh dengan pengajaran dan aksi..

Lepas tu antara cerita Tamil yang saya rasa best ialah

Pulimurugan

Image result for pulimurugan

-kebetulan tengok cerita ni dekat tv2 dulu, memang macam-macam ada dalam cerita ni,kelakar,penuh dengan aksi..memang dahsyat cerita ni..biasalah cerita Tamil,seorang boleh lawan sepuluh orang,hahaha..tapi Pulimurugan ni lagi dahsyat sebab hero dia boleh lawan harimau..haha


Ok, antara cerita lain yang saya rasa best tengok walaupun dah banyak kali tengok:

 Kabhi Kushi Kabhi Gam
- tak minat Hindustan sangat,tapi cerita ni memang seronok tengok,biasanya time hari raya memang akan keluar cerita ni...mengalir jugalah air mata ni..

Cerita lain yang saya ingat:

1) shaolin soccer
2)kungfu hustle
3)lagi-lagi senario


Ok, ada lagi rasanya..tapi saya tak ingat...

Boleh kongsikan korang suka tengok cerita apa walaupun dah banyak kali tengok?

Boleh jadikan satu post dekat blog korang, boleh saya baca =)

Tuesday, November 13, 2018

#7YEARSANNIVERSARYGIVEAWAY DUNIA ZUMAL

Klik banner untuk join =)

Thursday, November 8, 2018

Daripada dulu

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Entah kenapa, daripada dulu lagi jika saya order makanan dekat kedai atau warung mesti ada hal yang berlaku.

Sebagai contoh,jika keluar makan dengan kawan, saya pesan makanan yang sama dengan kawan,tapi kadangkala kawan saya dapat ordernya..saya pula tak dapat.

Kadangkala saya order dulu daripada orang lain tapi saya yang selalu dapat lambat..

Selalu juga dulu kena perli dengan kawan,biar saya order dulu takut nanti mereka dah habis makan,baru pesanan saya sampai...

Entahlah...

Kalau sesekali berlaku tak apalah,ini seolah-olah dah jadi kebiasaan untuk sesuatu hal berlaku..

Kenapa ya?

Monday, November 5, 2018

Asif & Tar



idea daripada blogger cuya untuk contest isi dialog asif & tar
jom lawati blog blogger >cuya<

Friday, November 2, 2018

Zaman apakah ini?

Zaman apakah ini?

Rancangan TV yang disiar adalah tentang jual beli barang dari pagi hingga ke petang..

Zaman apakah ini?

Kerana wang ringgit sanggup bergaduh sesama keluarga...

Zaman apakah ini?

Di media sosial ramai yang menghakimi...

Zaman apakah ini?

Mereka yang dipilih untuk memimpin akhirnya hanya memikirkan kepentingan keluarga dan diri..

Zaman apakah ini?

Mereka yang mengatakan hutang negara banyak akhirnya merupakan individu yang punyai gaji tertinggi...

Zaman apakah ini?

Mereka yang kaya raya dianggap sungguh mulia walaupun penuh kesombongan dalam berkata-kata...

Zaman apakah ini?
Entahlah...