Monday, February 11, 2019

Sedikit sebanyak tentang saya

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Lama rasanya tak update blog.

Post kali ini simple sahaja.

Sekadar ingin berkongsi maklumat latar belakang saya..

Saja nak berkongsi,sebab yalah saya bukan sesiapa, cuma rasanya kalau ada pembaca atau yang terbaca blog saya ini bolehlah tahu sedikit sebanyak tentang saya.

Baik,

Nama penuh: Ahmad Tarmizi bin Mohktar.

Lahir dan membesar di Melaka. Sekarang pun masih duduk di Melaka. Tumpang rumah emak.

Belum berkahwin.(Bujang)

Anak keempat daripada empat beradik, semuanya lelaki dan saya yang bongsu.

Pendidikan tertinggi setakat ini Ijazah Sarjana Muda Pembangunan Sumber Manusia daripada Universiti Malaysia Sarawak. Selain itu saya juga merupakan bekas pelajar aliran Sastera tingkatan enam.

Jujurnya,saya belum ada rezeki untuk bekerja dalam bidang sumber manusia.

Mungkin memang tak akan dapat,sebab saya dah bergraduat pada tahun 2013 lagi, sekarang dah 2019.

Silap sendiri,sebab masa pilih tempat praktikal,saya pilih tempat yang tak ada bahagian HR, pilih sebab dekat dengan rumah.Jadi saya tak ada pengalaman HR secara "hands on".

Selepas bergraduat, saya pernah bekerja sebagai pengawal keselamatan,penjaja pasar malam, menyertai Skim Latihan 1 Malaysia..saya merupakan alumni SL1M bagi Telekom Malaysia Berhad tahun 206-2017, dan juga alumni SL1M bagi Permodalan Nasional Berhad(PNB) tahun 2018-2019. Kedua-duanya saya gagal diserap masuk. Semasa menjadi pelatih SL1M saya tidak ditempatkan di bahagian sumber manusia sebaliknya bahagian hal-ehwal pelajar dan juga bahagian pemasaran dan promosi.

SL1M- Telekom saya menjalani on the job training di Kolej Multimedia,Jalan Semarak,Kuala Lumpur- dah tutup pun kolej ini.

SL1M- PNB saya menjalani on the job training di Stadium Merdeka dan Stadium Negara,Kuala Lumpur...jadi dapatlah tengok konsert percuma kalau ada. Contoh macam konsert Megadeth,Sheila Majid dan kebanyakkannya konsert Korea(K-POP).

Sekarang ini saya bekerja sebagai penjaja kecil-kecilan di Pasar Borong selain menjadi pembekal kerisik/kelapa goreng buatan sendiri ke kedai-kedai runcit, tempahan kenduri kahwin atau sebagainya.

Selain itu,saya juga ada menjalankan perniagaan kecil-kecilan di Facebook dengan menjual komik atau majalah.Dapatlah menampung sedikit sebanyak duit minyak motor atau duit top up.

Kadangkala,saya akan menjadi "buffer" iaitu menjadi pengawal keselamatan sementara jika ada pengawal lain yang ingin bercuti.Dapatlah satu malam tu 50 ke 60 ringgit-bergantung kepada syarikat tersebut.

Menjadi seorang blogger sejak 2009 lagi sehingga kini. Sudah hampir 10 tahun, menjadi blogger kerana awalnya ingin belajar menjadi usahawan internet tetapi tidak berjaya, sebaliknya blog ini menjadi tempat saya meluahkan pemikiran, pandangan dan pendapat terhadap sesuatu isu selain berkongsi kisah hidup.

Pernah cuba menjual produk seperti teddy bear,buku secara online tetapi gagal.

Pernah terjebak menyertai satu skim pelaburan internet selepas dipengaruhi rakan, akhirnya baru sedar ditipu. Mujur modal tak besar sangat join skim tersebut,bawah seratus kalau tak silap saya.

Kini mengalami masalah kesihatan iaitu obesiti.Sukar nak buat aktiviti sebab cepat sahaja dah rasa penat. Mana tak obes, nak hilangkan tension sebab tak dapat kerja yang boleh menjamin masa depan, saya makan sahaja sehingga obesiti. Manakala sejak kecil lagi mengalami masalah berkhayal yang kronik. Suka duduk buat hal sendiri masa zaman sekolah. Menghadapi masalah kesihatan sejak dari kecil iaitu masalah gangguan saraf pada tangan,tangan akan menggigil sendiri. Jadi sejak zaman sekolah lagi akan diejek dan dibuli sebab masalah penyakit ini.Masih tak hilang lagi penyakit ini sehingga sekarang.

Harta yang ada setakat ini ialah motorsikal honda wave 100 yang dibeli tahun 2007..dah 12 tahun usia motor saya tu...dengan motor itulah saya buat pergi berniaga setiap hari.

Okey, rasanya setakat ini dulu sedikit sebanyak tentang latar belakang hidup saya.

Terima kasih sudi baca sehingga habis.

Doakanlah semoga rezeki saya murah dan hidup akan jadi lebih baik.

insya-Allah ...

amin.

Sunday, February 3, 2019

Tak perlu

Tak perlu

Kau tak payah nak hasut aku,
Aku lebih kenal aku,
Buang masa kau dan aku,
Jujur, aku sebenarnya sebab tak mampu.

Tak perlu

Aku tahu,
Aku banyak sangat tak tahu,
Aku banyak sangat tak mampu,
Sebab tu aku hidup dalam hidup aku.

Tak perlu

Aku tahu tu memang kerja kau,
Pujuk aku ikut cara kau,
Macam yang aku cakap dulu-dulu,
Aku ni tak mampu,
Kalau tak,tak tunggu kau,
Aku dah buat dulu.

Aku hidup dalam dunia aku.
Tak kacau kau,
Kau jangan ganggu aku.

Aku candu dalam hidup aku.

Saturday, February 2, 2019

Cerpen: Kereta kancil, ekzos dan gelung getah

Cerpen: Kereta kancil,ekzos dan gelung getah warna hijau

Sudut parking sebuah taman usang..

Kelihatan sebuah kereta kancil warna putih berada dalam petak parking.
Suasana ketika itu agak sunyi dan tiada kereta lain waktu itu selain kereta kancil itu.

Seorang manusia sedang berada di dalam kereta kancil itu.Manusia yang sedang menghitung-hitung untuk melakukan satu perkara.

Perkara yang tak pernah terfikir untuk dilakukannya dahulu, semasa hidupnya belum meningkat dewasa.

Kini manusia itu sudah berada di dunia dewasa.Dunia yang baginya sukar diteruskan lagi.

Gelung getah warna hijau yang dibelinya dari sebuah kedai "hardware" digenggam erat dan dipandangnya dengan lama.

Kemudian disambungkan hos getah itu ke ekzos kereta kancil warna putih milik arwah bapanya itu.

Otaknya berfikir-fikir, antara yakin dan ragu, antara berhenti atau teruskan, antara tamatkan atau mulakan..

Dihembusnya nafas...

Peristiwa atau memori hidup yang dilaluinya kelihatan jelas...seakan satu skrin seperti dalam panggung wayang...

Perjalanan hidup yang dilaluinya dari kecil hinggalah sekarang, tidak pernah terlintas dalam fikirannya dahulu yang dia akan berada dalam situasi ini.

Berada di dalam kereta kancil warna putih,bersama hos paip hijau yang telah disambungkan ke ekzosnya.

Kegagalan yang dirasainya... benar-benar meruntuhkan semangat untuk hidup dalam dirinya.

Teruskan atau hentikan?

Teruskan sahaja perbuatan ini, atau hentikan, lalu kembali berjuang dalam hidup ini?

Hendak kembali ke perjuangan hidup, rasanya sudah banyak kali dia dikalahkan.

Sudah banyak kesilapan yang dilakukan.

Kadangkala, kesilapan yang sama turut dilakukan.

Jika dia meneruskan niat, pusing sahaja kunci kereta ini, telan pil tidur, maka dia akan menamatkan kisah hidup di atas dunia ini.

Tetapi,selepas itu,sudah benar-benar tamatkah kisah hidup diri?

Argh!!!

Jeritan kuat bergema dalam otaknya..

Direnung hampa kunci kereta.

Jiwanya rasa kosong.

Sekosong otaknya ketika ini.

Kosong.

Sunyi.

Hampa.

Senja makin menjadi malam.

Kereta kancil itu masih di situ.

Teruskan atau?