Friday, October 26, 2018

Pesan mak

Pesan mak dulu,
Berhati-hati dengan orang yang mesra sangat dengan kita,
Takut nanti dia akan jadi musuh satu hari nanti...

Pesan mak dulu,
Berkawan baik macam mana pun,
Sampai satu masa, masing-masing akan
ada haluannya sendiri ..

Pesan mak dulu,
Biar kita tak banyak duit,
Tapi kaya dengan budi bahasa...

Pesan mak dulu,
Kawan ketawa memang banyak,
Kawan menangis kalau ada seorang pun dah rasa seribu kesyukuran...

Pesan mak dulu,
Belajar tinggi-tinggi,lepas dah belajar,kerja lah apa pun,yang penting halal dan berkat.
Rezeki belajar lain,rezeki bekerja lain...

Pesan mak dulu,
Orang tak akan nampak susahnya kita,
Orang cuma nampak senang dan mewahnya kita...

Pesan mak dulu,
Biar orang buat kita,jangan kita buat orang..
Walaupun hati kita sakit, tapi hidup dekat dunia ini bukan kekal selamanya..
Sampai masanya,orang yang buat kita akan dapat juga balasannya..
Lambat dengan cepat sahaja...

Pesan mak dulu,
Jaga mulut,sebab mulut ni berbisa..
Boleh jadi sebab putus saudara...

Thursday, October 25, 2018

Segmen Saya Nak Buku Free by Cuya

klik banner untuk join =)

Tuesday, October 23, 2018

Harijadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ini harijadi saya...

Tapi tak rasa seronok pun..

Mungkin sebab hidup yang tak berapa menjadi..

Dulu masa kecil selalu fikir bila umur dah 28 saya akan ada kerja tetap,ada aset..

Tapi sekarang dah umur 28,segala tentang hidup saya terasa menyedihkan...

Kadang terfikir juga... kenapa Tuhan tak ambil sahaja nyawa saya...

Tapi kemudian saya terfikir kalau saya mati pun belum tentu hidup lepas mati lebih baik...

Entahlah...

Tapi saya tetap bersyukur ada keluarga...ada tapak untuk berjaja kecil-kecilan,ada motorsikal...ada rumah mak untuk berteduh..

Selain itu,saya ada blog ini untuk saya meluahkan rasa dan menenangkan kekacauan dalam diri saya kadangkala...

Selamat Hari Lahir diri sendiri...

Makin singkat umur..makin hampir dengan kematian.

Thursday, October 18, 2018

Cikgu pita ukur

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Bila tengah rileks-rileks ni tiba-tiba teringat tentang satu kata-kata daripada Cikgu saya dahulu...

Cikgu kaunseling sekolah menengah saya dahulu.

Kami panggil dia Cikgu pita ukur...

Kelakar kan nama gelaran tu?

Kami bagi gelaran tu sebab masa perhimpunan dia selalu bagi ucapan nasihat dan dah jadi kewajipan Cikgu ni untuk keluarkan pita ukur sebagai panduan kepada kami.

Katanya hidup ini seperti pita ukur,masa belajar selama bertahun-tahun ini untuk hasilnya yang akan datang.

Maksudnya jangan mensia-siakan masa muda...sebab perkara yang kita buat masa muda akan menentukan hidup kita bila tua nanti.

Ringkasnya kita belajar bertahun-tahun untuk mendapatkan keselesaan selama berpuluh tahun..

Masa tu saya rasa kelakar... yalah sebab gunakan pita ukur..setiap kali ucapannya itulah yang akan dipesan Cikgu ni.

Tapi sekarang bila dah umur 20 an,saya terfikir juga kata-kata Cikgu ni.

Sekarang ni memang saya tak tahu nak jadi apa dalam hidup saya...

Lepas habis belajar,sampai sekarang saya tak ada kerja tetap.

Berjaja kecil-kecilan ni kadang hasilnya terasa sangat tak berbaloi dengan usahanya...

Sekarang ni,dah tua baru teringat kata-kata Cikgu pita ukur saya...

Hidup ini macam pita ukur...

Masa yang digunakan sekarang akan menentukan hidup akan datang...

Entahlah,nak menyesal pun tak guna...

Monday, October 15, 2018

'Birthday giveaway by Mazuriah Mohamed'.

klik banner untuk join =)


selamat hari jadi =)

macam mana jumpa blog ni? bila baca dekat blog farhana jafri =)

Tuesday, October 9, 2018

Minat tapi tak pandai


Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera..

Minat tapi tak pandai...

Macam mana tu?

Contoh paling mudah, saya minat takraw...selalu tengok game takraw dekat tv, sekarang ni tengah rancak dengan Sepaktakraw League(STL) 2018, jadi memang selalu jugalah layan takraw ni.

Minat tengok aksi lipat,gulung,libas yang dilakukan...

Saya pernah cuba pemilihan takraw semasa sekolah rendah dahulu...hancur,tak pandai main langsung, merasa main untuk satu game sahaja, kalah teruk.

Teringin juga nak buat aksi macam yang ditunjukkan dalam tv tu, tapi badan pun dah gemuk,usia pun dah meningkat..jadinya boleh tengok sahajalah........

Minat tapi tak pandai...

                                         Image result for minat

Banyak perkara,benda yang saya minat tapi tak pandai...

Contohnya,

Minat tebar roti canai, tapi sampai sekarang tak pandai buat.

Minat melukis tapi lukisan saya buruk dan syok sendiri.

Minat main gitar, pernah cuba belajar main gitar tapi tak pandai sampai sekarang.

Minat belajar bahasa mandarin, hangatnya sekejap sahaja..lepas tu sekadar minat sahaja tanpa usaha.

Minat tapi tak pandai.

Sedih juga tapi nak buat macam mana....

Sampai sekarang saya masih mencari-cari kebolehan dalam diri, tak jumpa-jumpa lagi....

Entahlah...

Betul orang cakap,minat sahaja tapi tak buat pun tak guna.......

Perkara normal ke minat perkara yang kita tak pandai/mahir?

Saturday, October 6, 2018

Asif & Tar


Wednesday, October 3, 2018

Anak Jiran

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Jiran, memang banyak dah saya post pasal jiran dalam blog saya ini.

Cuma saya ingin minta pandangan daripada kawan blogger lain tentang masalah jiran yang saya hadapi ni.

Anak jiran yang masih bersekolah rendah, sehingga larut malam pun masih merayau dan membuat bising.

Terganggu rasanya..

Bukan apa,saya ni baru sahaja nak baik,urat badan bengkak,lepas tu kena tolak motor pula...

Jadinya bila malam nak berehatlah.. tapi anak jiran pula bising,main basikal,main kejar-kejar...

Jika siang atau petang hari saya tak kisahlah...ini dah malam.

Jika ditegur,mak ayah mereka akan memgamuk pula...

Saya dah lah badan tak sihat,yang hadiah top up untuk pemenang blog pun saya belum settle kan,sebab penat dan sakit sangat badan saya ni. Anak jiran pula bising bermain...

Allah..

Mohon pandangan daripada kawan blogger yang lain cara untuk mengatasi masalah ni.

Tolong ya...

Tuesday, October 2, 2018

Tayar pancit

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Entahlah dah berapa kali tayar motor ni pancit.

Nak tukar tubeless tak mampu lagi.

Masuk kali ni entahlah dah berapa kali tayar ni bocor.

Bocor saja kerjanya...

Kena paku,tercucuk jarum,terlanggar lubang, macam-macam lagilah...

Lemah betul tengoknya...

Entah dah berapa kali sorong motor dekat jalan.

Penat aih ..

Kerja pula tak tetap pendapatan,kena ada masanya tak ada duit dalam dompet pun pernah...

Allah...

Permudahkanlah urusan hambamu ini.

Entah berapa banyak modal dah keluar betul tayar ni.

Entahlah...

Urat bengkak dan bersimpul

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Mohon doa kalian supaya saya lekas sembuh.

Baru sahaja selesai mengurut dengan seorang tukang urut di Melaka.

Urat dah bersimpul,sudah lama penyakit ini dihidapi, daripada zaman sekolah menengah lagi.

Puncanya bila saya jatuh motorsikal dahulu,semenjak jatuh tu urat dah bersimpul, tapi masa baru-baru jatuh motorsikal dahulu tak teruk sangat.

Jadi saya biar sahajalah...

Semakin meningkat usia,semakin sakit pula sebab urat dalam perut semakin bersimpul.

Angin dah banyak terkumpul.

Pesan tukang urut tadi,kalau jatuh motor ke apa ke terus cari tukang urut untuk urut satu badan bagi mengelakkan urat bengkak atau biasanya disebut bentan urat.

Mohon doa kalian ya.

Buat masa ni saya kena jaga pemakanan,perut tak boleh kosong,nanti takut angin lagi banyak masuk.

Sakit betul kalau angin dah terlalu banyak dalam badan,urat makin bengkak.

Jika dibiarkan lama lagi kata tukang urut tu mungkin akan ada kesan yang lebih serius.

Sekarang ni baru lepas urut,badan tak boleh nak aktif sangat,kena berehat dahulu.

Saya mohon sekali lagi kepada semua yang membaca atau terbaca blog saya ini,doakan semoga saya cepat sembuh ya.

insya-Allah...amin.

Monday, October 1, 2018

Tamat Contest Isi Kotak Dialog Asif&Tar

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.

Sudah tamat bulan September, jadi untuk permulaan "post" bagi bulan Oktober, tamatlah contest Isi Kotak Dialog Asif & Tar.

Contest Isi Kotak Dialog Asif&Tar
                                                         

Terima kasih kepada yang sudi join dan memberi sokongan.

Jujurnya sedih juga sebab tak ramai blogger yang join, mungkin susah agaknya contest ini.

Tak apalah, mungkin saya bukan blogger yang popular,jadi sambutannya pun biasa-biasa sahaja.

Tak apa,saya akan buat contest lain nanti,lebih mudah,jadi harapnya ramailah yang join nanti.

Ok, disebabkan contest isi kotak dialog Asif & Tar ni tak ramai,maka saya buat keputusan,tak ada pemenang, semua yang join akan dapat hadiah top-up bernilai rm10 setiap seorang. Ok kan sebab semua dapat hadiah =)

Mungkin hadiahnya tak begitu lumayan pun jadi faktor kenapa tak ramai yang join,hahaha...

Ok,ini senarai blogger yang join:

1) Cuya
http://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2018/09/contest-isi-kotak-dialog-asif.html


2) ejulz
http://ejulz.blogspot.com/2018/09/contest-isi-kotak-dialog-asif-tar.html


3)sayidah napisah
http://www.sayidahnapisah.com/2018/09/contest-isi-kotak-dialog-asif-tar.html


4)Annur Syuhadah
http://www.annursyuhadah.com/2018/09/contest-isi-kotak-dialog-asif-tar.html


Terima kasih kepada semua blogger ni sebab sudi join, minta maaf ya sebab hadiahnya cuma top-up rm10 setiap seorang, mungkin lepas ini bila saya buat contest atau giveaway lain,mungkin hadiahnya lebih lumayan,insya-Allah....

Ok,kepada semua pemenang/blogger ini boleh pm saya nombor telefon untuk dapatkan top-up rm10 ringgit tu dekat facebook saya~

https://www.facebook.com/at.tarmizi.16

nanti saya akan top-up rm 10 tu.

Saya juga minta izin untuk share koleksi dialog yang dibuat untuk contest ni dekat blog saya ni ya =)

Ok,sekian sahaja.

Lagi sekali terima kasih kepada semua blogger yang join contest pertama yang saya buat ni =)

Ok,inilah post pertama saya untuk bulan 10...

Terima kasih atas sokongan semua =)