Sunday, August 15, 2021

Roti Naik Johor

 Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera semua.

Tadi tengah tengok tv, terlayan pula rancangan lesung pipit..rancangan lama rasanya sebab pengacara dia Yana Samsudin belum pakai tudung lagi.

Ok,sebenarnya tadi masakan yang ditunjukkan ialah masakan daripada negeri Johor, ada tiga resipi tadi.

Botok-botok. ikan cencaru masak terutup dan last sekali roti naik.

Rasa macam best pula tengok buat roti naik  tu, jadi saya google resipi roti naik ni.

Maka saya simpan dan share sinilah resipi roti naik tu..senang kalau saya nak buat nanti.

sumber:google images


Resepi : Roti Naik Johor

Oleh : Che Mat Gebu

Dicuba oleh : Umi's Cup Cake


BAHAN-BAHANNYA :-)

400 g tepung roti

100 g tepung Hong Kong (mat guna tepung gandum je)

250 ml air

50 g susu tepung

3/4 camca teh bread improver (yg ni resipi asal tak letak)

180 g gula perang (brown sugar) Mat guna 120 g gula halus

100 g mentega

11 g yeast segera

1 camca teh esen vanilla



Satukan semua bahan2 di atas dalam satu bekas besar, kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal. Bulat2 kan doh dan biar 45 minit atau naik.            
 

Tumbuk doh untuk membuang udara, bahagikan kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam tin yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar kan 1 jam atau hingga naik.

Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 15 - 20 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang....

4 comments:

Warisan Petani said...

Ada ek nama roti naik Johor

PeRdU cINta said...

Unik pulak namanya.

dear anies said...

ms kecik2 dulu mama sy selalu buat. tp ats roti tu dia tabur gula instead of mentegašŸ˜Š mmg sedap esp mkn pns2

Etuza said...

macam2 nama kuih ya

Post a Comment