Sunday, June 6, 2021

Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri

 Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera semua.

Hari ni saya nak berkongsi tentang skim di bawah perkeso iaitu Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri.

sumber gambar:google images


Skim ni khusus untuk golongan yang bekerja sendiri. Contohnya macam saya, seorang penjaja,maka saya bekerja sendiri,jadi saya layak untuk mohon skim ini.

Saya sebenarnya baru sahaja join skim ini.

Tapi tak apalah, saya cuma nak kongsi serba-sedikit sahaja pasal skim ni.

Saya kongsikan serba-sedikit maklumat mengenai skim ini yang saya ambil daripada laman web perkeso.

"Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri diwujudkan untuk memberi perlindungan kepada individu yang menjalankan pekerjaan sendiri di bawah peruntukan Akta Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri 2017.

Sebagai permulaan skim ini diwajibkan ke atas Sektor Pengangkutan Penumpang iaitu pemandu teksi, e-hailing dan pemandu bas di bawah peruntukan Akta Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri 2017 berkuatkuasa mulai 1 Jun 2017.

Mulai 1 Januari 2020, perlindungan Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri telah diperluaskan kepada 19 sektor pekerjaan sendiri yang lain."


19 sektor lain tu termasuk macam saya,golongan penjaja. Nak info lebih lanjut boleh layari laman web perkeso~

https://www.perkeso.gov.my/perkhidmatan-kami/perlindungan/akta-keselamatan-sosial-pekerjaan-sendiri-2017-akta-789/skim-keselamatan-sosial.html


Saya ambil pelan caruman yang paling murah iaitu rm13.10 sebulan,jadi setahun rm 157.20.

Ok lah tu,sebab saya pun bujang, tak ada anak isteri,maka caruman ni pun dah kira cukup untuk saya.

Banyak faedah jika kita masuk pelan caruman Perkeso ni.

Antara faedahnya,kalau kita kemalangan,atau kita meninggal,contoh kalau saya meninggal,terlibat dalam kemalangan semasa nak pergi berniaga, maka melalui skim ini, waris saya,iaitu ibu saya akan dibayar oleh skim ini melalui faedah orang tangungan. Jumlah bayaran mengikut pelan caruman yang kita ambil. Banyak lagi sebenarnya faedah skim ini.

Maklumat lanjut tentang faedah yang terdapat dalam skim ni,boleh layari laman web ni~

https://www.perkeso.gov.my/images/sps/risalah/Risalah_SPS_BM10Jan2020.pdf

Harapnya,sedikit sebanyak adalah info atau maklumat yang boleh diperolehi daripada post ini.

Oh,saya juga tak mewakili perkeso ya atas penulisan saya ini, maklumat yang saya perolehi semuanya daripada website perkeso.

Saya kongsikan sebab saya salah seorang pencarum dalam skim ini.

Moga ada manfaatnya post kali.

Semoga yang baik-baik sahaja untuk kita semua.

insya-Allah...

amin.

4 comments:

uncle gedek said...

Good info!

anakdenesor said...

harap bantuan dapat meringankan para penjaja

Abam Kie said...

bagus tu utk persiapan waktu kita ditimpa musibah n x dpt bekerja...

Warisan Petani said...

Wah bagus skim ni
Bolehlah join

Post a Comment