Pagis

Monday, November 20, 2017

COMEL BLOGGER CONTES


klik banner untuk join =)

Sunday, November 19, 2017

SPM Fever Giveaway'


                                http://www.zukidin.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
klik gambar untuk join =)



Pengalaman masa ambil SPM?

Tak ada yang best sangat rasanya, sebab result SPM pun cukup-cukup makan saja, 6 kredit dengan 3 subjek gagal.

Gagal tu semua subjek kira-kira, hahaha....

Tapi rasanya yang tak best masa jawab SPM tu, masa bulan puasa, jadi semasa jawab kertas SPM tu, ada makhluk tak beradab mana entah, pergi baling mercun, 

Kuat pula tu, menganggu betul, terperanjat semua yang ada dalam dewan peperiksaan.

Rasanya tu pengalaman yang tak boleh dilupakan sebab masa jawab SPM tak ada perkara besar yang jadi, jawab periksa lepas tu habis satu kertas,balik rumah ulangkaji sedikit untuk peperiksaan esoknya, habis SPM dan lepas tu tunggu keputusan.

Okey itu,sahaja. macam tak menarik sahaja pengalaman  saya dahulu masa jawab SPM.

Terima kasih sudi membaca =) 

Saturday, November 18, 2017

Sketsa Kucing Laki Bini


Tuesday, November 14, 2017

Giveaway By Yanieninie


klik banner untuk join =)

Monday, November 13, 2017

Hiburan Santai Hari Isnin

kerja lah apa pun yang penting rezeki halal >maksud rezeki yang halal<

Sunday, November 12, 2017

Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com





Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com bermula dari saat ini, 12.00 tengahari 9 November 2017 sehingga 11.59 malam 16 November 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. 13 pemenang bertuah dicari. Hadiah berupa ole-ole fridge magnet dan keychain di SINI.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.comAdd To Circle Google+ Mia LianaLike Fanpage Mialiana.com dan Follow Instagram @mialiana (jika ada)
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
  5. Segmen akan tamat pada 11.59 malam 16 November 2017.

Pemenang akan dipilih melalui cabutan bertuah manual dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 November 2017.

** support Mia ya.....


Read more: http://www.mialiana.com/2017/11/giveaway-ole-ole-brunei-by-mialianacom.html#ixzz4yGfyytOs







Saturday, November 11, 2017

4 S-Kewangan

Assalamualaikum w.b.t

4 S-Kewangan

Izinkan saya berkongsi tips/panduan asas dalam kewangan,

Sebelum itu atau terlebih dahulu saya ingin menjelaskan saya bukanlah seorang pakar kewangan atau pakar ekonomi untuk menceritakan atau menjelaskan dengan hebat atau spesifik mengenai kewangan atau cara melipat gandakan wang anda sebab saya pun tak tahu caranya.

Saya sekadar ingin berkongsi sedikit tips atau panduan hasil daripada pembacaan saya melalui buku-buku atau laman web mengenai aspek pengurusan kewangan.

Tips yang mudah sahaja tetapi harapnya dengan perkongsian ini dapat menjadi amal atau bekalan saya bila mati nanti, insya-Allah,amin.

Okey saya namakan teknik atau panduan ini sebagai 4 S.

1) S-simpan

Macam biasa kalau anda baca tips-tips mengenai kewangan daripada mana-mana sumber,perkara pertama yang biasanya perlu dilakukan ialah simpan sedikit wang pendapatan anda sebelum dibelanjakan.

Pendapat saya pada peringkat permulaan simpan sahaja yang anda rasa mampu simpan sahaja terlebih dahulu,sebab kalau ikut buku kewangan ada yang menyarankan 10%,ada juga yang 30%,bagi saya simpan yang anda rasa mampu atau relevan dengan anda,contoh pendapatan anda RM 1000,anda rasa cuma mampu simpan RM10,maka simpanlah RM10,bila dah selesa dan rasa seronok menyimpan mungkin lepas tu baru anda ditingkatkan jumlah simpanan.

2-Sedekah

Okey, yang ini sebenarnya saya ikut cakap pensyarah saya dahulu, dia cakap pernah tak jumpa orang yang rajin bersedekah ini hidup miskin atau susah?ke sebaliknya hidup dia bahagia walaupun tak mewah?

Cara mudah untuk bersedekah bagi lelaki,simpan atau asingkan rm1 dalam dompet,jadi bila hari Jumaat masuk sahaja rm1 tu dalam tabung masjid.

Bila dah selesa rm1 dan lama-lama lepas tu nak naikkan jumlah sedekah tu,terpulanglah.

3) S-selesai

Okey, S-selesai bermaksud selesaikan segala bil-bil,hutang yang perlu diselesaikan,macam sewa bilik,rumah, PTPTN dan sebagainya...saya saja letak ni selepas sedekah sebab takut kalau dah bayar semua bil-bil,duit dah habis untuk bersedekah.

4) S-seronok

S terakhir ialah seronok, maksudnya lepas dah bayar segala bil-bil dan macam-macam lagi,bolehlah guna duit kita untuk keseronokkan,contoh pergi tengok wayang,beli baju atau kasut,terpulanglah...tapi rasanya zaman sekarang ni lepas habis bayar segala bil-bil,duit dah tak berapa ada sangat nak berbelanja.

Okey,itulah 4 S yang ingin saya kongsi-kongsi dengan anda,cuma perkara lain seperti bagi duit mak ayah,isteri atau anak saya tak letak sebab tu logiknya memang perkara wajib bagi semua manusia.

Saya juga sekadar berkongsi,jujurnya saya kongsi tips ini sambil makan meggi sebab duit belanja tinggal cukup-cukup makan sahaja...

Niat saya hanya ingin berkongsi tips ini supaya dapat menjadi amal saya nanti bila saya mati.

Saya juga tak tahu cara-cara supaya duit berkembang dengan cepat.Saya cuma tahu simpan sikit-sikit duit di ASB, itu pun hanya simpanan biasa dan bukan ASBF.

Jadi saya hanya berkongsi sekadar yang saya mampu.

Moga ada manfaatnya,

insya-Allah....

Amin.

Friday, November 10, 2017

Asif & Tar


Thursday, November 9, 2017

Kunyit, Halia & Lengkuas

Assalamualaikum w.b.t & Salam sejahtera



Image result for kunyit

Kunyit

Image result for halia

Halia

Image result for lengkuas

Lengkuas



Okey 3 bahan masakan ni saya memang selalu keliru, tak kenal sangat,walaupun kadang-kadang saya akan tolong jual bahan-bahan ni di pasar tempat saya dan mak saya berjaja, tapi saya masih keliru sampai sekarang...

Biasanya kalau google gambar dengan tengok "live" pun masih keliru juga...

Ada tak tips macam mana nak kenal 3 bahan ni dengan mudah? =)

Amerzing End Year Bloglist


klik banner untuk join =)

Wednesday, November 8, 2017

MARILAH MASUK KONTES KE- 6 ANJURAN KOMENSEN : TEKA NAMA IKAN.


Klik gambar untuk join =)


saya teka jawapannya : ikan kerapu,

betul ke tak tahulah, bukan arif pasal ikan-ikan ni.

cuba jawab sahaja,mana tahu ada rezeki menang RM101.00 



Giveaway First Ever by ainniah.blogspot.my.


klik gambar untuk join =)

Tuesday, November 7, 2017

Lawak Akak Jaga Kaunter


Budi Bahasa Budaya Kita


disclaimer: ini hanya sekadar lawak jenaka, tiada melibatkan mana-mana pihak =)

Monday, November 6, 2017

'Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for November 2017'

Giveaway, Giveaway Qiya Saad, GA,

klik banner untuk join =)

Thursday, November 2, 2017

Lelaki yang sentiasa terlambat


Lelaki yang sentiasa terlambat

Rakan-rakan semasa sekolah rendah sudah mula berbasikal untuk beriadah,
Sedangkan lelaki itu hanya berjaya belajar mengayuh,
Dua tahun sebelum masuk sekolah menengah...

Rakan-rakan menengah sudah mula berlumba motorsikal,
Sedangkan lelaki itu masih terkial-terkial belajar mengenal dan mengawal motorsikal...
Dapat lesen motorsikal hanya setelah habis sekolah...

Rakan-rakan sekuliah di institut pengajian tinggi ramai yang sudah tahu memandu kereta,
Malah ada yang menjalankan bisnes kereta sewa,
Sedangkan lelaki itu hanya menjadi penumpang dan pemerhati dalam kereta yang disewa teman pengajian untuk keluar berjalan-jalan...
Dapat lesen memandu hanya selepas habis belajar dan bergelar graduan...

Lelaki yang sentiasa terlambat,
Semasa rakan seuniversiti mula meniti alam pekerjaan dan memulakan kehidupan,
Lelaki itu masih menghantar surat permohonan kerja dan bertatih-tatih dalam memulakan kehidupan...
Lelaki yang sentiasa terlambat,

Umur yang semakin meningkat,hidup semakin singkat,lelaki itu masih belum bermula,
Moga lelaki itu tak terlambat,
Sebelum hidupnya tamat....

Wednesday, November 1, 2017

Impian yang sederhana


Assalamualaikum w.b.t dan Salam sejahtera..
Image result for crayon shin chan family
sumber gambar:google images


Impian saya cukup sederhana.

Mempunyai pasangan hidup~ seperti Hiroshi yang mempunyai Misae, Misae mempunyai Hiroshi

Mempunyai anak~ tidak kisah Shin Chan (Lelaki) atau Himawari(Perempuan) asal saya mampu mendidik dia dengan betul...

Mempunyai kerjaya/pendapatan yang stabil untuk menyara keluarga~ seperti Hiroshi yang bekerja keras untuk keluarga

Mempunyai kenderaan untuk kegunaan keluarga~seperti Hiroshi yang menyayangi keretanya

Mempunyai sebuah rumah/tempat kediaman untuk keluarga~seperti Hiroshi yang mempunyai rumah walau terpaksa bekerja keras membayar hutang bank

Mempunyai jiran/suasana kejiranan yang baik~ seperti makcik di sebelah rumah Shin Chan yang menjaga Shin Chan dan Himawari sekiranya ibu bapa tiada di rumah.

Anak-anak akan berkawan dan membesar dalam persekitaran yang sihat dan selesa~seperti Shin Chan yang bersekolah tadika yang lebih mengutamakan keseronokan belajar dan bukannya tekanan belajar... Petang-petang mereka akan keluar bermain/beriadah.....Cikgu tadika akan menjaga dan mendidik dengan kaedah yang sesuai..tuan pengetua bawa bas ambil dan hantar pulang murid ke rumah mereka.

Dalam cerita Shin Chan,mereka ada membela anjing, tak akan saya nak bela anjing pula =P  saya tak berminat nak membela binatang sebagai haiwan peliharan, cukuplah sekadar menyayangi dan tidak menyakiti mana-mana haiwan...

Impian yang sederhana, tapi bila dijadikan satu "post" seperti ini, baru tersedar impian ini sukar untuk dijadikan realiti...

Mempunyai pasangan hidup? sekarang lebih fokus kepada mencari kerja/pendapatan yang stabil dahulu....sekarang masih tercari-cari kerja tetap. Sekarang ini berjaja kecil-kecilan sahaja,tetapi tetap bersyukur dengan rezeki yang diberi oleh Allah walaupun tidak mewah.

Mempunyai anak? harus mencari ilmu dan membuat persiapan terlebih dahulu...melihat pengalaman orang lain membesarkan anak, ianya memerlukan ilmu dan komitmen yang tinggi.

Mempunyai kenderaan untuk kegunaan keluarga? ~sekarang nak "maintenance" motorsikal pun kadang-kadang tak mampu, rim motorsikal sudah teruk tetapi masih belum mampu nak tukar kepada "sport rim" tetapi bersyukur sebab ada juga motorsikal untuk ke mana-mana.

Mempunyai sebuah rumah? harga rumah sekarang memang saya tak mampu nak beli,nak mohon rumah mesra rakyat,tanah sendiri pun tak ada,nak mohon rumah PR1MA,tak mampu sebab gaji/pendapatan saya bawah 2,3 ribu.....mujur juga saya ada bilik sendiri di rumah mak bapa saya.Alhamdulillah masih ada tempat berteduh.

Mempunyai jiran dan suasana kejiranan yang baik? entahlah...walau kampung saya banyak berlaku kes kecurian,dan masalah-masalah lain, saya rasa dekat mana-mana tempat pun ada masalah yang sama....bersyukur jugalah sebab ada orang yang tempat tinggal pun tiada...


Secara kesimpulannya,impian saya seperti cerita Shin Chan. Mempunyai keluarga untuk berkongsi rasa sedih,gembira,gelak ketawa bersama-sama dan menangis bersama-sama.Sebuah keluarga dengan kehidupan yang sederhana tetapi bahagia....


Impian yang sederhana, moga tercapai jugalah satu hari nanti.

insya-Allah...amin.











Tuesday, October 31, 2017

Segment Thank You 200,000 Visitors

                   
klik banner untuk join =)



Monday, October 30, 2017

SURAT TERBUKA BUAT IBUBAPA SELEPAS KONVO



SURAT TERBUKA BUAT IBUBAPA SELEPAS KONVO
Image may contain: 4 people, people smiling, crowd

Ibubapa yang dikasihi dan dirahmati,
Jika hari ini anak kita baru sahaja bergelar graduan. Tahniah saya ucapkan.
Ini pandangan guru yang pernah mengajar mereka di dewan kuliah hingga bergelar graduan.

1. Zaman ini jangan terus berharap anak kita dapat kerja lepas habis belajar. Graduan tanpa kerja itu dah makin biasa, mintak mereka jangan putus asa dan kekalkan usaha.
Universiti Awam sahaja ada 21 buah dan Universiti Swasta ada 24. Zaman saya dulu ada 9 sahaja universiti awam sahaja.

2. Jika mereka ingin berniaga, jangan halang mereka. Beri mereka sokongan walau kita nak mereka kerja gomen sebenarnya. Maklumlah darah Melayu mengalir didada
Ramai yang berniaga online kaya raya, takkan makcik tak kenal Sajat yang buat bedak "Jangan Mengata"?

3. Jika mereka nak keluar dari bidang pengajian, jangan benci mereka. Ramai yang berjaya berbeza dengan bidang pengajian dulu kala. Belajar itu untuk ilmu bukan pekerjaan semata mata.

4. Anak anak hari ini dah terbeban dengan PTPTN, kita kena ingat sebab kita tak menabung dan asik layan Astora la anak kita kena berhutang belajar. Jangan mintak yang bukan bukan, mungkin abang mereka boleh bagi tapi mereka tidak lagi.

5. Jangan merungut nak besarkan dapur, anak ini tertekan dan akan buat pinjaman peribadi balas jasa ibubapa. Sekarang mungkin mereka tak rasa apa apa. Bila nak beli rumah pertama, baru mereka rasa bahangnya.
Nak bersungut, kita ibubapa mereka. Jauh disudut hati mereka terguris juga sebenarnya .

6. Janganlah mintak mereka beli kereta dulu. Jika mereka kata nak beli Honda atau Toyota, nasihatkan mereka tahan nafsu dulu.
Kesannya apa?
Jika mereka beli juga, kita dah tentu bangga, semua jiran bercerita pasal anak kita. Apakah itu yang kita dambakan dari jiran tetangga?
Kesan paling utama, mereka akan kurang beri 'sumbangan' untuk kita. Duit semua habis untuk selenggara kereta.
Jangan rasa malu anak kita naik Honda roda dua, dia baru habis belajar dan belum berjaya.

7. Jangan bandingkan mereka dengan abang, kakak, jiran, anak sedara yang lepas graduan DULU dapat kerja. Mereka hidup sebelum zaman GST, 1MDB, Permata Hati dan ada ancaman LGBT.
Zaman itu bajet negara belum cecah RM280 Billion lagi.
8. Bila anak sebut nak beli rumah pertama, sokonglah mereka. Jangan herdik dan kata "ish... Muda muda lagi buat apa beli rumah, bukan tahu nak kerja dimana", "Kau tu pompuan, nanti biar laki kau yang belikan. Cuci kaki lah dia nanti" sindiran begini sangat tajam, mohon jangan lakukan.
Beri sokongan yang tak berbelah bagi wahai ibubapa, mereka ini anak yang ada wawasan sebenarnya.
Zaman mereka berada dalam dewan kuliah telah berakhir, jika dulu mereka boleh tanyakan pensyarah. Sekarang kami serahkan kembali kepada ibubapa.
Jika ada yang kata pengajian di IPTA itu tidak penting, 84% golongan kaya yang tersenarai di Forbes itu adalah graduan universiti.
Tanggungjawab kami telah selesai, didiklah mereka kembali tentang hidup, kasih sayang dan kejayaan.
Ingat pesan ini, anak yang berjaya itu bukan mewah hidupnya tetapi doanya buat kita bertimpa timpa.
Azizul Azli Ahmad PhD
Pensyarah Kanan Universiti Awam
Bakal Jadi Abah Graduan

Sunday, October 29, 2017

Stesen seterusnya

Berdiri tegak setia menanti,
Transit aliran ringan belum tiba lagi,
Terus berdiri bersandar di tiang seri,
Sambil kipas angin di tiang menyejuk badan dan hati,
Orang sekeliling ada yang berdiri,
Ada yang duduk sendiri,
Ada yang berdiri berkelompok,tidak kurang ada yang bernafsi-nafsi,
Seperti diri ini di stesen ini...
Kadangkala telinga terdengar borak,
Barangkali lelucuan,
Sebab kadang mereka terbahak-bahak,
Asal jangan menang sorak,tapi rumah kena rompak...
Tren yang ditunggu akhirnya tiba,
Ramai manusia seperti mengejar masa,
Berjalan laju terkadang berlari,
Tidak hirau lagi siapa pun di sisi,
Sepanjang perjalanan,bermonolog dalam hati,
Setiap tren ada destinasi,
Sampainya di sesuatu stesen,
Ramai manusia menderu pergi,
Sedang diri ini masih tercari-cari,
Stesen hidup sendiri...
Stesen seterusnya?
Entahlah...moga bertemu juga akhirnya,
Stesen diri ini,
Mungkin satu hari nanti...

Saturday, October 28, 2017

Giveaway Besar Besaran By Intan Saffyna


klik gambar untuk join =)

~saya tag aidealfitri dan abam kie

Friday, October 27, 2017

BAJET 2018 HIGHLIGHT

 Image may contain: one or more people and text


sumber daripada page Oh Media

Join myStarjob.com Fair 2017, Nov 11 - 12


rasa macam nak pergi, mana tahu ada rezeki dapat kerja mana-mana =)

Thursday, October 26, 2017

Segmen Blogger Aktif 2017 | MRSZACOM

klik gambar untuk join =)

Wednesday, October 25, 2017

Sambutan Harijadi

Assalamualaikum w.b.t


Terima kasih atas kek ini, sebenarnya paksa anak-anak buah sambut harijadi pak sedara dia =)

Tulisan atas kek tu pun buat muka tak malu suruh kedai kek buat...

Tapi jujurnya, terima kasih kerana sudi menyambut harijadi saya....walaupun awal dua hari...


Gambar anak-anak saudara yang kena paksa sambut harijadi bapa saudara dia....







Tuesday, October 24, 2017

2ND GIVEAWAY ATIEHILMI.COM ft. 1ST DENTAL CLINIC



klik gambar untuk join =)

Sunday, October 22, 2017

Selamat Hari Lahir

Assalamualaikum w.b.t

Selamat Hari Lahir buat diri sendiri,
Hari lahirnya ke dunia ini,
Terasa seperti baru lagi,
Belajar berdiri,berjalan dan berlari...

Selamat Hari Lahir diri sendiri,
Tiada kebanggaan yang boleh dikongsi,
Masih dalam perjalanan yang tak pasti,
Entah dimana berakhirnya destinasi...

Selamat Hari Lahir diri sendiri,
Selagi tak tutup mata ini,
Hidup berkiblat nafsu berahi,
Hanya merosakkan badan,runtuhnya rohani...

Selamat Hari Lahir diri sendiri,
Umur meningkat seusia lagi,
Maaflah sebab sampai ke hari ini,
Masih mencari-cari makna dalam hidup sendiri....

Selamat Hari Lahir diri sendiri,
Saat teman seusia sudah mula berlari,
Diri masih belajar untuk berdiri,
Betapa sedih dan pilunya hati...

Tidak perlu diingatkan berkali-kali,
Diri ini cukup mengerti,
Usia meningkat lagi dan lagi...
Tolong henti bandingkan mereka dengan diri,
Falsafahku mudah sekali,
Selagi diri tidak menyakiti,
Biarkanlah diri ini bernafsi-nafsi...

Selamat Hari Lahir diri sendiri....

Saturday, October 21, 2017

Take things for granted





Why I always take things for granted? =( 

Suddenly it become to late,

You always thinks,

Never mind, it still to early,

Suddenly it become to late,

You just realised it,

After eyes have been closed.....

Forever and ever.

Friday, October 20, 2017

TAK NAK SUNYI SEPI LAGI GIVEAWAY BY ASTRAVELER


klik gambar untuk join =)

Thursday, October 19, 2017

Lelaki yang suka menonton siri televisyen Desperate Housewives



Assalamualaikum w.b.t

Related image


Seperti tajuk post,  rancangan Desperate Housewives merupakan antara siri rancangan televisyen kegemaran saya.

Pelik ke kalau seorang lelaki suka menonton cerita ini?

Saya mula menonton cerita ini semasa bersekolah menengah...dalam tingkatan 2 atau tingkatan 3 rasanya kalau tak salah.....

Jujurnya, saya mula menonton cerita ini sebab tertarik dengan watak-watak seksi perempuan yang ada dalam rancangan ini, barangkali faktor usia yang sedang meningkat dewasa waktu itu...

Tetapi baru-baru ini saja saya berjaya menghabiskan menonton rancangan Desperate Housewives ini..

Cuma saya rasa agak berbeza kali ini kerana saya menonton bukan sebab tertarik dengan watak-watak seksi dalam cerita ini sebaliknya kerana unsur-unsur suspen,drama dan pelbagai konflik yang terdapat dalam cerita ini....

Barangkali faktor peningkatan usia, maka cara dan corak pemikiran sudah berbeza bila melihat atau menganalisis sesuatu perkara.......

Setiap episod diselitkan unsur-unsur komedi, suspen yang menarik minat untuk menonton episod yang seterusnya.....

Tetapi biasala cerita barat, pasti ada adegan dewasa, bukanlah adegan lucah cuma agak tidak sesuai bagi budak bawah umur seperti babak bercium.

Saya menonton cerita ini di website yesmovie...dekat website ini ada full episode bagi Desperate Housewives ini. Malah dekat website ada banyak lagi cerita-cerita best......

Boleh klik sini> yesmovie<


Salah dan pelikkah sekiranya lelaki suka menonton rancangan seperti Desperate Housewives ini?

Minat masing-masing kan =)

Wednesday, October 18, 2017

8 Tanda Nak Bunuh Diri

Image may contain: text


Image may contain: text


Image may contain: text


Image may contain: text


Image may contain: text


Image may contain: text


Image may contain: text



Image may contain: text

Sekiranya terdapat gejala atau simptom ini, boleh pergi ke page Suicide Rescue Team untuk pertolongan 

Untuk lebih maklumat lanjut mengenai tanda-tanda bunuh diri, boleh pergi ke page Suicide Rescue Team~


#ambilperhatian #ambilpeduli


Tuesday, October 17, 2017

Selamat Menyambut Hari Deepavali

Image result for deepavali 2017 malaysia