Pagis

Sunday, November 26, 2017

Tutorial Upload Gambar daripada PC/Laptop ke Instagram

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Sedikit perkongsian cara-cara memuat naik gambar yang ada dalam folder komputer/laptop kita ke instagram.

*Langkah-langkah atau penerangan akan ditunjukkan di bawah gambar. Maksudnya gambar dahulu baru penerangan.

**Ikut anak panah warna merah yang diberi

*** saya menggunakan browser google chrome.


Step 1: Log in masuk instagram




Step 2 : Tekan yang titik tiga tu "Customize and control Google Chrome"




Step 2.1 : Klik "more tools"


Step 2.2 : Klik "developer tools"



Step 3. Klik ikon "toggle device toolbar", yang bentuk phone tu ataupun shortcut key                 Ctrl+Shift+M
 Step 3.1 : Refresh browser, tekan F5



Jadi selepas "refresh" browser sepatutnya akan jadi macam ni.





Step 4. Klik dekat simbol tambah tu  +




 Folder dalam pc / laptop akan dipaparkan.



Step 5 : Pilih gambar



Lepas tu nak edit/filter gambar yang dipilih terpulang kepada anda. 


Selepas itu klik "next"


Selepas itu akan keluar paparan seperti ini



 Tulis caption dekat gambar, terpulang kepada anda nak tulis apa.



Step 6 :   Klik "share"


sekiranya tak ada masalah, maka gambar akan diupload ke ig kita seperti ini



Step 7 : Klik semula  "toggle device toolbar", yang bentuk phone tu ataupun shortcut key                 Ctrl+Shift+M



Step 8 : Klik "close" atau simbol/ikon pangkah x 



Step 9 : Selesai, gambar yang kita nak upload daripada pc/laptop kita ke ig sepatutnya dah diupload jika tak ada apa-apa masalah =)


Semoga ada manfaatnya "post" kali ini dan dapat menjadi bekalan akhirat saya nanti.

insya-Allah...

amin.


8 comments:

Shahida Dzulkafli said...

Menarik.. Tq untuk tutorial..

Safirul Amar said...

terbaik

Etuza Etuza said...

Ilmu baru saya pelajari..

At-Tarmizi said...

Shahida Dzulkafli sama-sama =)

At-Tarmizi said...

Safirul Amar terima kasih =)

At-Tarmizi said...

Etuza Etuza moga bermanfaat =)

Dunia Zumal said...

Nice sharing, dapat ilmu baru..

At-Tarmizi said...

Dunia Zumal moga ada manfaatnya =)

Post a Comment