Pagis

Thursday, November 30, 2017

Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn!

 giveaway
 Hai awak, blogger yang hebat tu ~
Kami adik beradik Ema & Lisa dari lubukseni.com Actually buat giveaway ni sempena meraikan follower blog. Kami nak bagi 5 HADIAH MENARIK yang pastinya limited edition. Nak tahu apa hadiahnya? Ahjom tengok entry giveaway ni.
sejuksedap lawa cara moden
SEJUK SEDAP ialah sabun daripada bedak sejuk. Diuli, digolek & dilambung sampai jadi sabun, menggunakan 10 bahan semulajadi. Sejuk di muka & sedap bila digunakan. Nak tahu lebih lanjut, ahjomm kita skodeng pebenda la sabun ni [tekan sini]
Eh, ada lagi! 
Follow @SEJUKSEDAP , lebih 470 testimoni letops pom². Ema sendiri guna, sebab tu teruja sangadd nak kongsi manfaatnya.  Tengok muka sendiri pun jatuh chenta. 
sejuksedap lawa cara moden
Dulu, nenek moyang amalkan terapi bedak sejuk nak jaga kulit. Mujur bedak dah tukar ke sabun. Makanya, Sabun Bedak Sejuk SS lebih mudah, cepat & berkesan. Sesuai untuk supermom & busymama melayan petua moden untuk menjaga kulit luaran. 
Krim Awet Muda WD pelik sikit. Calit kat nadi, tapi kesannya sampai ke muka. Uols patut cuba kalau ada masalah kulit disebabkan hormon dan toksin. Krim ni dapat merawat kulit dari dalaman, sedar² wajah makin berseri, memancarr bak bintang kejora.

Okke la, tu aje bebelan. Panjang berjela, nanti tertido plakk membacanya. Hihi. Apepun, semoga uols dipermudahkan urusan & hepi selalu. Aminn. 
TQ sudi join " Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn! ". Hadiah boleh tengok kat entry asal, memang gojes leleh. Moga uols antara 5 peserta bertuah.

Salam Maulidur Rasul

Related image

sumber gambar : google images

Terminal Bersepadu Selatan

Terminal Bersepadu Selatan

Ramai manusia di sini,
Menunggu untuk sampai destinasi,
Tempat perhentian dan persinggahan bas,

Terminal Bersepadu Selatan

Pelbagai tingkah laku dapat dilihat,
Ada yang tergesa-gesa,ada yang biar lambat asal selamat,

Ada yang berdiri berkelompok,ada yang duduk bersendiri,
Seperti diri ini yang sedang menulis tulisan ini,

Terminal Bersepadu Selatan

Sibuknya seolah tidak pernah berhenti,
Tambahan lagi jika hari cuti,

Pelbagai lapisan masyarakat di sini,
Petugas melakukan kerja seikhlas hati,
Terima kasih atas dedikasi...

Terminal Bersepadu Selatan

Pelbagai kisah dan kenangan,
Pelbagai ragam dan tingkah laku,

Moga semua sampai ke destinasi yang dituju,
Mudah dan selamat selalu,

insya-Allah,dengan izinNya jua..

Amin.

Ditulis oleh: at-tarmizi
Lokasi: Terminal Bersepadu Selatan

Wednesday, November 29, 2017

COMEBACK GIVEAWAY BY RAYDAH ALHABSYI


Klik banner untuk join =)

Buntu dan beku

Login masuk ke akaun blog...

Mata terpaku seketika,
Mencari idea untuk menulis sesuatu,
Bingung dan buntu,
Tiada ilham untuk "post"terbaru...

Menonton video di you tube,
Tiada apa yang menarik untuk dikongsi,
Melayari media sosial,
Seperti biasa,
Isu politik,artis berkahwin,demonstrasi,pergaduhan dan pelbagai lagi.

Juga perkara biasa.
Ada yang menggunakan media sosial sebagai tempat meluahkan perasaan, tempat berniaga, berkongsi tips, berkongsi kisah dan sebagainya..

Seperti selalunya juga,
Ada netizen yang memuji,ada juga yang mengeji "post-post" tertentu...

Barangkali di media sosial pesalah jenayah yang paling berat boleh menjadi seorang pendakwah yang paling hebat...

Di media sosial,di alam realiti dan nyata,
Terdapat sahaja manusia yang tak pernah perasan silap dan kurangnya diri sebaliknya berasa diri sendiri malaikat yang paling suci.

Ketika ini masih tercari-cari idea untuk menulis post terbaru di blog ini...

Tenang seketika,minum air,dan hembus nafas...

Moga ilham untuk menulis sesuatu sampai dan moga ada manfaatnya pada diri dan mereka yang membaca.

insya-Allah...

amin.

Tuesday, November 28, 2017

Letih.

Image result for letih


Letih.
Ingin pejam mata,
Lupakan semua,
Biar masa tentukan segala,

Letih benar-benar letih.

Ingin lari,
Jauh-jauh daripada realiti
Alam khayal lebih menarik hati,

Letih benar-benar letih.

Khayal dalam sedar,
Sedar separa akal,
Realiti ini begitu mual,

Letih benar-benar letih.

Tak larat dah lagi,
Hidup bersimpang siur seperti ini,
Khayal,akal,sedar, mimpi,realiti,

Letih benar-benar letih
Letih benar-benar letih...
Belum hidup sudah terasa mati.

Monday, November 27, 2017

Asif & Tar

Sunday, November 26, 2017

Tutorial Upload Gambar daripada PC/Laptop ke Instagram

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Sedikit perkongsian cara-cara memuat naik gambar yang ada dalam folder komputer/laptop kita ke instagram.

*Langkah-langkah atau penerangan akan ditunjukkan di bawah gambar. Maksudnya gambar dahulu baru penerangan.

**Ikut anak panah warna merah yang diberi

*** saya menggunakan browser google chrome.


Step 1: Log in masuk instagram




Step 2 : Tekan yang titik tiga tu "Customize and control Google Chrome"




Step 2.1 : Klik "more tools"


Step 2.2 : Klik "developer tools"



Step 3. Klik ikon "toggle device toolbar", yang bentuk phone tu ataupun shortcut key                 Ctrl+Shift+M
 Step 3.1 : Refresh browser, tekan F5



Jadi selepas "refresh" browser sepatutnya akan jadi macam ni.





Step 4. Klik dekat simbol tambah tu  +




 Folder dalam pc / laptop akan dipaparkan.



Step 5 : Pilih gambar



Lepas tu nak edit/filter gambar yang dipilih terpulang kepada anda. 


Selepas itu klik "next"


Selepas itu akan keluar paparan seperti ini



 Tulis caption dekat gambar, terpulang kepada anda nak tulis apa.



Step 6 :   Klik "share"


sekiranya tak ada masalah, maka gambar akan diupload ke ig kita seperti ini



Step 7 : Klik semula  "toggle device toolbar", yang bentuk phone tu ataupun shortcut key                 Ctrl+Shift+M



Step 8 : Klik "close" atau simbol/ikon pangkah x 



Step 9 : Selesai, gambar yang kita nak upload daripada pc/laptop kita ke ig sepatutnya dah diupload jika tak ada apa-apa masalah =)


Semoga ada manfaatnya "post" kali ini dan dapat menjadi bekalan akhirat saya nanti.

insya-Allah...

amin.


Giveaway Bday Anum 2017


klik banner untuk join =)

Saturday, November 25, 2017

Mai Pen Rai


Lagu yang best layan =)

Lirik yang paling terkesan~

"Kita orang yang biasa susah dah tak kisah susah"





C       G
 yeah hayyeaahhh...
F     E
 uhhuuuuu....

Am                    G
  mai pen rai hidup bawah langit tuhan
Dm                Am
  kengkadang mesti hujan
Am                    G
  mai pen rai kita pun kata nevermind
Dm                  Am
  win or lose ditakdirkan

C                 G
  bagai semut yang memikul
Dm                Am
  gula tak rasa beratnya
C                 G
  kita orang yang biasa susah
F              E
  dah tak kisah susah

Am                 G
  mai pen rai atas sana ada bintang
Dm              Am
  kuasa tak kepalang
Am                   G
  mai pen rai kau nak jadi hulubalang
Dm                  Am
live and die bukan rentang

*
C                  G
  macam lebah yang menggubah sarang
Dm           Am
  malam bawa siang
C               G
  kita orang miskin yang dihina
F             E
  tak kisah dihina

       Am                 Dm
jangan kau tertipu dengan dunia
       G                   Am           E     
sampai kau tak nampak cahayanya cinta disana
      Am                Dm
dalam gelap yang paling gelita
  G           Am
barulah kau sedari
                 Dm
mana satu yang dikatakan
 G              Am
sinar kasih sebenar

Friday, November 24, 2017

Give Away Hadiah Misteri dari ASTraveler


klik banner untuk join =)

Asif & Tar


Thursday, November 23, 2017

KK Super Mart Thanksgiving Giveaway

Image may contain: text



THANKSGIVING GIVEAWAY

1) LIKE - Like KK Super Mart Facebook page
2) TELL US - What are you thankful for (health or family or food or home)
3) WHY - Tell us why do you feel that (health or family or food or home) is the most you are thankful for
4) SHARE - Share this post to public and Tag 3 friends

*T&C Apply




I am thankful for everything I have right now. Family, health, friend,life etc. However, if I need to choose two,it will be family and health. Family will always be there for you. Friends left, sometimes even your best friend but family always been there for you in bad or good situations.

Health always play an important role in life. There is no point have a lot of money but you just wasted it to pays for the bill treatment. Money is important but it is only a tools that makes your life becomes easier. Health is not a tool, it is something that your must really take care of.

I just praise the lord for blessings me with supportive family and good health.

Wednesday, November 22, 2017

Menang Top-Up



Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera..





Syukur kepadaNya, blog saya telah terpilih salah seorang pemenang bagi giveaway " TAK NAK SUNYI SEPI LAGI GIVEAWAY BY ASTRAVELER" 

Saya telah terpilih untuk memenangi hadiah top-up RM 5, yay...syukur.

Boleh semak dekat sini~


Lama juga tak merasa menang GA ni.

Makin bersemangat rasanya nak join banyak lagi GA lepas ni.

Terima kasih kepada tuan empunya blog sebab sudi menganjurkan GA ini.

Semoga tuan empunya blog terus dimurahkan rezeki.

Semoga kita semua terus konsisten dan maju dalam blogging ini.


insya-Allah. amin.



Tuesday, November 21, 2017

"Itu pun tak tahu?"

Mohamad Feroz Zaini
November 18 at 7:40pm
"Itu pun tak tahu?"

.
.

Siapa yang seumur hidup tidak pernah menerima ayat atau dialog seperti diatas ?

Lantas saya bertemu dengan beberapa orang ustaz, pensyarah universiti dan perunding motivasi.

Bertanyakan tentang ayat tersebut.

Soalan saya berbunyi:

Apakah Nabi Muhammad pernah mengucapkan ayat seperti itu ?

Jawapan yang saya terima ialah - TIDAK. Rasulullah TIDAK PERNAH mengucapkan ayat seperti itu.

Jadi, apa yang Nabi buat jika umatnya dalam keadaan jahil, tidak tahu atau kurang ilmu ?

Jawapannya ialah. Nabi akan terus memberikan jawapan atau solusi TANPA MENJATUHKAN MARUAH SESIAPA.

Apabila seseorang bertanya tentang sesuatu perkara. Ada beberapa situasi akan berlaku.

1. Orang yang bertanya tidak tahu.
2. Orang yang ditanya ada kemungkinan tahu tentang apa yang ditanya.
3. Orang yang bertanya menghormati orang yang ditanya.
4. Orang yang ditanya berada dikedudukan lebih mengetahui.

Ini membawa maksud. Orang yang bertanya mengharapkan jawapan dari orang yang ditanya.

Tetapi, sekiranya orang yang ditanya juga tidak mempunyai jawapan. Maka, dengan menjawab - Maaf, saya tak tahu. Adalah jawapan paling bijak.

.
.

Kenapa status saya kali ini sangat berlainan dari semua status saya sebelum ini ?

Beberapa hari lalu, telah berlaku satu dialog yang menyebabkan saya amat-amat tersinggung.

Kejadian berlaku dalam sebuah masjid.

Saya telah bertanyakan kepada seorang ustaz tentang satu hukum, yang saya sendiri tidak pasti.

"Ustaz, apa hukumnya apabila hukum faraid itu tidak dilakukan dalam kadar waktu paling cepat selepas kematian seseorang?"

Jawapan yang saya terima:

"Itu pun awak tak tahu?"

Dan ramai jemaah mentertawakan saya.

YA. Kerana saya tidak tahu maka saya bertanya.

Selepas itu saya mendiamkan diri.

.
.

Kemudian. Berlaku satu lagi peristiwa dimana seorang sahabat saya agak kurang fasih berbahasa Inggeris.

Bila beliau bertutur dalam bahasa Inggeris, terlalu banyak kesilapan berlaku.

Dan, kerana kesilapan itu beliau telah disindir.

Paling menghibakan. Apabila beliau bertanya apakah jawapan atau ayat yang betul ?

Jawapan yang diterima sungguh menghiris kalbu.

"Itu pun you tak tahu?"

.
.

Sekarang. Terbit satu persoalan dalam fikiran saya yang sungguh dhaif, kerana saya sendiri pun banyak yang saya tak tahu.

Apakah jawapan: "Itu pun tak tahu?" Boleh menaikkan darjat orang yang ditanya ?

Dan dalam masa yang sama. Ayat - "Itu pun tak tahu?" Boleh dan berupaya - MEMANDAIKAN BANGSA ?


sumber/kredit : Abang Long

penafian: ini bukan tulisan saya, saya cuma kongsi sahaja daripada penulis asal iaitu Abang Long, penulis buku Aku,Dia & Rezeki, Boleh layari facebook beliau dengan klik tulisan abang Long di atas tu. Banyak manfaat yang boleh diperolehi daripada tulisan beliau =)

Monday, November 20, 2017

COMEL BLOGGER CONTES


klik banner untuk join =)

Sunday, November 19, 2017

SPM Fever Giveaway'


                                http://www.zukidin.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
klik gambar untuk join =)



Pengalaman masa ambil SPM?

Tak ada yang best sangat rasanya, sebab result SPM pun cukup-cukup makan saja, 6 kredit dengan 3 subjek gagal.

Gagal tu semua subjek kira-kira, hahaha....

Tapi rasanya yang tak best masa jawab SPM tu, masa bulan puasa, jadi semasa jawab kertas SPM tu, ada makhluk tak beradab mana entah, pergi baling mercun, 

Kuat pula tu, menganggu betul, terperanjat semua yang ada dalam dewan peperiksaan.

Rasanya tu pengalaman yang tak boleh dilupakan sebab masa jawab SPM tak ada perkara besar yang jadi, jawab periksa lepas tu habis satu kertas,balik rumah ulangkaji sedikit untuk peperiksaan esoknya, habis SPM dan lepas tu tunggu keputusan.

Okey itu,sahaja. macam tak menarik sahaja pengalaman  saya dahulu masa jawab SPM.

Terima kasih sudi membaca =) 

Saturday, November 18, 2017

Sketsa Kucing Laki Bini


Tuesday, November 14, 2017

Giveaway By Yanieninie


klik banner untuk join =)

Monday, November 13, 2017

Hiburan Santai Hari Isnin

kerja lah apa pun yang penting rezeki halal >maksud rezeki yang halal<

Sunday, November 12, 2017

Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com





Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com bermula dari saat ini, 12.00 tengahari 9 November 2017 sehingga 11.59 malam 16 November 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. 13 pemenang bertuah dicari. Hadiah berupa ole-ole fridge magnet dan keychain di SINI.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.comAdd To Circle Google+ Mia LianaLike Fanpage Mialiana.com dan Follow Instagram @mialiana (jika ada)
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
  5. Segmen akan tamat pada 11.59 malam 16 November 2017.

Pemenang akan dipilih melalui cabutan bertuah manual dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 November 2017.

** support Mia ya.....


Read more: http://www.mialiana.com/2017/11/giveaway-ole-ole-brunei-by-mialianacom.html#ixzz4yGfyytOs







Saturday, November 11, 2017

4 S-Kewangan

Assalamualaikum w.b.t

4 S-Kewangan

Izinkan saya berkongsi tips/panduan asas dalam kewangan,

Sebelum itu atau terlebih dahulu saya ingin menjelaskan saya bukanlah seorang pakar kewangan atau pakar ekonomi untuk menceritakan atau menjelaskan dengan hebat atau spesifik mengenai kewangan atau cara melipat gandakan wang anda sebab saya pun tak tahu caranya.

Saya sekadar ingin berkongsi sedikit tips atau panduan hasil daripada pembacaan saya melalui buku-buku atau laman web mengenai aspek pengurusan kewangan.

Tips yang mudah sahaja tetapi harapnya dengan perkongsian ini dapat menjadi amal atau bekalan saya bila mati nanti, insya-Allah,amin.

Okey saya namakan teknik atau panduan ini sebagai 4 S.

1) S-simpan

Macam biasa kalau anda baca tips-tips mengenai kewangan daripada mana-mana sumber,perkara pertama yang biasanya perlu dilakukan ialah simpan sedikit wang pendapatan anda sebelum dibelanjakan.

Pendapat saya pada peringkat permulaan simpan sahaja yang anda rasa mampu simpan sahaja terlebih dahulu,sebab kalau ikut buku kewangan ada yang menyarankan 10%,ada juga yang 30%,bagi saya simpan yang anda rasa mampu atau relevan dengan anda,contoh pendapatan anda RM 1000,anda rasa cuma mampu simpan RM10,maka simpanlah RM10,bila dah selesa dan rasa seronok menyimpan mungkin lepas tu baru anda ditingkatkan jumlah simpanan.

2-Sedekah

Okey, yang ini sebenarnya saya ikut cakap pensyarah saya dahulu, dia cakap pernah tak jumpa orang yang rajin bersedekah ini hidup miskin atau susah?ke sebaliknya hidup dia bahagia walaupun tak mewah?

Cara mudah untuk bersedekah bagi lelaki,simpan atau asingkan rm1 dalam dompet,jadi bila hari Jumaat masuk sahaja rm1 tu dalam tabung masjid.

Bila dah selesa rm1 dan lama-lama lepas tu nak naikkan jumlah sedekah tu,terpulanglah.

3) S-selesai

Okey, S-selesai bermaksud selesaikan segala bil-bil,hutang yang perlu diselesaikan,macam sewa bilik,rumah, PTPTN dan sebagainya...saya saja letak ni selepas sedekah sebab takut kalau dah bayar semua bil-bil,duit dah habis untuk bersedekah.

4) S-seronok

S terakhir ialah seronok, maksudnya lepas dah bayar segala bil-bil dan macam-macam lagi,bolehlah guna duit kita untuk keseronokkan,contoh pergi tengok wayang,beli baju atau kasut,terpulanglah...tapi rasanya zaman sekarang ni lepas habis bayar segala bil-bil,duit dah tak berapa ada sangat nak berbelanja.

Okey,itulah 4 S yang ingin saya kongsi-kongsi dengan anda,cuma perkara lain seperti bagi duit mak ayah,isteri atau anak saya tak letak sebab tu logiknya memang perkara wajib bagi semua manusia.

Saya juga sekadar berkongsi,jujurnya saya kongsi tips ini sambil makan meggi sebab duit belanja tinggal cukup-cukup makan sahaja...

Niat saya hanya ingin berkongsi tips ini supaya dapat menjadi amal saya nanti bila saya mati.

Saya juga tak tahu cara-cara supaya duit berkembang dengan cepat.Saya cuma tahu simpan sikit-sikit duit di ASB, itu pun hanya simpanan biasa dan bukan ASBF.

Jadi saya hanya berkongsi sekadar yang saya mampu.

Moga ada manfaatnya,

insya-Allah....

Amin.

Friday, November 10, 2017

Asif & Tar


Thursday, November 9, 2017

Kunyit, Halia & Lengkuas

Assalamualaikum w.b.t & Salam sejahtera



Image result for kunyit

Kunyit

Image result for halia

Halia

Image result for lengkuas

Lengkuas



Okey 3 bahan masakan ni saya memang selalu keliru, tak kenal sangat,walaupun kadang-kadang saya akan tolong jual bahan-bahan ni di pasar tempat saya dan mak saya berjaja, tapi saya masih keliru sampai sekarang...

Biasanya kalau google gambar dengan tengok "live" pun masih keliru juga...

Ada tak tips macam mana nak kenal 3 bahan ni dengan mudah? =)

Amerzing End Year Bloglist


klik banner untuk join =)

Wednesday, November 8, 2017

MARILAH MASUK KONTES KE- 6 ANJURAN KOMENSEN : TEKA NAMA IKAN.


Klik gambar untuk join =)


saya teka jawapannya : ikan kerapu,

betul ke tak tahulah, bukan arif pasal ikan-ikan ni.

cuba jawab sahaja,mana tahu ada rezeki menang RM101.00 



Giveaway First Ever by ainniah.blogspot.my.


klik gambar untuk join =)

Tuesday, November 7, 2017

Lawak Akak Jaga Kaunter


Budi Bahasa Budaya Kita


disclaimer: ini hanya sekadar lawak jenaka, tiada melibatkan mana-mana pihak =)

Monday, November 6, 2017

'Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for November 2017'

Giveaway, Giveaway Qiya Saad, GA,

klik banner untuk join =)

Thursday, November 2, 2017

Lelaki yang sentiasa terlambat


Lelaki yang sentiasa terlambat

Rakan-rakan semasa sekolah rendah sudah mula berbasikal untuk beriadah,
Sedangkan lelaki itu hanya berjaya belajar mengayuh,
Dua tahun sebelum masuk sekolah menengah...

Rakan-rakan menengah sudah mula berlumba motorsikal,
Sedangkan lelaki itu masih terkial-terkial belajar mengenal dan mengawal motorsikal...
Dapat lesen motorsikal hanya setelah habis sekolah...

Rakan-rakan sekuliah di institut pengajian tinggi ramai yang sudah tahu memandu kereta,
Malah ada yang menjalankan bisnes kereta sewa,
Sedangkan lelaki itu hanya menjadi penumpang dan pemerhati dalam kereta yang disewa teman pengajian untuk keluar berjalan-jalan...
Dapat lesen memandu hanya selepas habis belajar dan bergelar graduan...

Lelaki yang sentiasa terlambat,
Semasa rakan seuniversiti mula meniti alam pekerjaan dan memulakan kehidupan,
Lelaki itu masih menghantar surat permohonan kerja dan bertatih-tatih dalam memulakan kehidupan...
Lelaki yang sentiasa terlambat,

Umur yang semakin meningkat,hidup semakin singkat,lelaki itu masih belum bermula,
Moga lelaki itu tak terlambat,
Sebelum hidupnya tamat....

Wednesday, November 1, 2017

Impian yang sederhana


Assalamualaikum w.b.t dan Salam sejahtera..
Image result for crayon shin chan family
sumber gambar:google images


Impian saya cukup sederhana.

Mempunyai pasangan hidup~ seperti Hiroshi yang mempunyai Misae, Misae mempunyai Hiroshi

Mempunyai anak~ tidak kisah Shin Chan (Lelaki) atau Himawari(Perempuan) asal saya mampu mendidik dia dengan betul...

Mempunyai kerjaya/pendapatan yang stabil untuk menyara keluarga~ seperti Hiroshi yang bekerja keras untuk keluarga

Mempunyai kenderaan untuk kegunaan keluarga~seperti Hiroshi yang menyayangi keretanya

Mempunyai sebuah rumah/tempat kediaman untuk keluarga~seperti Hiroshi yang mempunyai rumah walau terpaksa bekerja keras membayar hutang bank

Mempunyai jiran/suasana kejiranan yang baik~ seperti makcik di sebelah rumah Shin Chan yang menjaga Shin Chan dan Himawari sekiranya ibu bapa tiada di rumah.

Anak-anak akan berkawan dan membesar dalam persekitaran yang sihat dan selesa~seperti Shin Chan yang bersekolah tadika yang lebih mengutamakan keseronokan belajar dan bukannya tekanan belajar... Petang-petang mereka akan keluar bermain/beriadah.....Cikgu tadika akan menjaga dan mendidik dengan kaedah yang sesuai..tuan pengetua bawa bas ambil dan hantar pulang murid ke rumah mereka.

Dalam cerita Shin Chan,mereka ada membela anjing, tak akan saya nak bela anjing pula =P  saya tak berminat nak membela binatang sebagai haiwan peliharan, cukuplah sekadar menyayangi dan tidak menyakiti mana-mana haiwan...

Impian yang sederhana, tapi bila dijadikan satu "post" seperti ini, baru tersedar impian ini sukar untuk dijadikan realiti...

Mempunyai pasangan hidup? sekarang lebih fokus kepada mencari kerja/pendapatan yang stabil dahulu....sekarang masih tercari-cari kerja tetap. Sekarang ini berjaja kecil-kecilan sahaja,tetapi tetap bersyukur dengan rezeki yang diberi oleh Allah walaupun tidak mewah.

Mempunyai anak? harus mencari ilmu dan membuat persiapan terlebih dahulu...melihat pengalaman orang lain membesarkan anak, ianya memerlukan ilmu dan komitmen yang tinggi.

Mempunyai kenderaan untuk kegunaan keluarga? ~sekarang nak "maintenance" motorsikal pun kadang-kadang tak mampu, rim motorsikal sudah teruk tetapi masih belum mampu nak tukar kepada "sport rim" tetapi bersyukur sebab ada juga motorsikal untuk ke mana-mana.

Mempunyai sebuah rumah? harga rumah sekarang memang saya tak mampu nak beli,nak mohon rumah mesra rakyat,tanah sendiri pun tak ada,nak mohon rumah PR1MA,tak mampu sebab gaji/pendapatan saya bawah 2,3 ribu.....mujur juga saya ada bilik sendiri di rumah mak bapa saya.Alhamdulillah masih ada tempat berteduh.

Mempunyai jiran dan suasana kejiranan yang baik? entahlah...walau kampung saya banyak berlaku kes kecurian,dan masalah-masalah lain, saya rasa dekat mana-mana tempat pun ada masalah yang sama....bersyukur jugalah sebab ada orang yang tempat tinggal pun tiada...


Secara kesimpulannya,impian saya seperti cerita Shin Chan. Mempunyai keluarga untuk berkongsi rasa sedih,gembira,gelak ketawa bersama-sama dan menangis bersama-sama.Sebuah keluarga dengan kehidupan yang sederhana tetapi bahagia....


Impian yang sederhana, moga tercapai jugalah satu hari nanti.

insya-Allah...amin.