Pagis

Tuesday, July 17, 2018

Tabung

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tabung.

Semenjak kecil lagi sudah banyak tabung yang saya ada.

Sama ada yang dibeli atau dihadiahkan.

Tabung yang saya guna sekarang ni tabung yang dapat masa buat akaun ASB dahulu.

Memang banyak dah kali korek duit dalam tabung ni.

Banyak duit syiling sahajalah.

Banyak juga kenangan dalam aktiviti menabung ni.

Masa belajar dahulu banyak kali juga korek duit syiling semata-mata nak main futsal, badminton ataupun pergi jalan-jalan nak tengok wayang.

Masa kecil dahulu masa dapat duit raya akan simpan dalam tabung.

Lepas tu Emak akan pergi simpankan di bank.

Zaman kecil dahulu jarang  duit raya saya dapat duit banyak...

Biasanya puluh-puluh ringgit sahaja...

Pernah juga dahulu saya tampal poster rajin menabung,tapi kena gelak dengan abang-abang saya..

Mana taknya,poster saya buruk...lukis gambar tabung manggis lepas tu tulis rajin menabung...simple sangat...

Tabung saya sekarang ni biasanya saya simpan duit syiling sahaja...

Nak simpan duit kertas,tak ada lebih..cukup-cukup untuk belanja saya sahaja...

Nak penuh tabung ni pun payah,sebab selalunya kena korek.

Saja saya tulis pasal tabung ni.

Saja nak mengimbas kembali memori.

Saja nak berkongsi cerita.

Monday, July 16, 2018

Asif & Tar


Saturday, July 14, 2018

Cakap memang mudah

Cakap memang mudah,
Nak buat tu yang payah.

Suruh bersabar bila dilanda musibah,
Memang mudah,
Bila kena diri sendiri,
Baru terasa beratnya hidup ini.

Cakap memang mudah,
Nak buat yang payah.

Suruh jangan cepat buruk sangka,
Memang mudah,
Bila jadi satu benda depan mata,
Mulut dia dah tak ada tapis dah...

Cakap memang mudah,
Nak buat yang payah.

Suruh bersabar bila barang kita dicuri,
Katanya dah bukan rezeki,
Memang mudah,
Bila barang sendiri jadi mangsa,
Hilang semua sopan,lebih banyak menyumpah...

Cakap memang mudah,
Nak buat yang payah.

Entahlah...

Final World Cup 2018

Image result for fifa world cup final

Saya pilih Crotia menang World Cup 2018 =)

Friday, July 13, 2018

Belanja dapur

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Sekadar ingin berkongsi belanja dapur kami sekeluarga...

Harga barang sekarang boleh tahan ya..

Ada barang murah,ada yang naik harga dan ada yang masih sama...

Golongan bujang seperti saya juga agak terasa dengan keadaan ekonomi sekarang.

Perkara ini buat saya terfikir....

Bagaimana agaknya mereka yang sudah berkeluarga?

Sudah berkahwin, ada anak,isteri.

Pasti memerlukan kewangan yang stabil.

Betapa kagumnya saya terhadap mereka yang bersusah payah membanting tulang mencari rezeki halal dan berkat untuk mereka.

Tidak kira suami,isteri,ibu, ayah,belum berkahwin atau sudah berkahwin,moga kita semua dimurahkan rezeki oleh Allah s.w.t dalam hidup kita ini.

insya-Allah...

Amin.

Thursday, July 12, 2018

Jamuan Hari Raya

Alhamdulillah hari Ahad haritu sempatlah menghadiri jamuan hari Raya di Stadium Hang Jebat,Melaka.

Tak harapkan sangat dapat makan pun sebab memang kalau jamuan macam ni selalunya makanan cepat habis.

Mujur sebelum pergi jamuan ni dah pergi satu lagi jamuan yang diadakan di sebuah surau.

Jadi memang dah kenyang bila sampai stadium.

Pergi stadium ni pun sekadar nak lihat suasana sahaja.

Sampai dekat stadium dalam pukul 9 lebih memang dah ramai orang.

Makanan pun banyak dah habis.

Dapatlah makan seketul ayam dengan sekeping roti canai.

Sekadar nak melihat suasana sahaja sambil jalan perlahan-perlahan sebab badan belum berapa sihat sangat.

Ini jamuan hari raya secara besar-besaran yang pertama saya pergi.

Seronok jugalah,cuma yang tak seronoknya bila orang potong barisan semasa nak ambil makanan.

Sabar sahajalah...

p.s-nanti saya upload gambar.

Wednesday, July 11, 2018

Sekejapnya Tuhan balas


Tuesday, July 10, 2018

Jangan salahkan

Nafsu,Akal Hati

Monday, July 9, 2018

Good night little fella

Good night little fella.

Close your eyes,
Hold your hand,
Forget everything today,
Because tomorrow is the new day.

Good night little fella.

Hopefully your will have sweet dreams,
Forget sadness in your life,
It will pass eventually,
Tomorrow is the new story,
In your life.

Good night little fella.

Thanks for everything,
Your always been there for me,
Now it times for me,
To be side by side with you.

Close your eyes.
Sweet dreams little fella.

Sunday, July 8, 2018

Kesakitan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Betul kata orang,masa sihat kita jarang menghargai kesihatan.

Bila dah sakit,baru terasa besarnya nikmat sihat.

Sudah banyak juga saya post tentang kesakitan belakang badan dan perut yang saya alami.

Tetapi kali ini agak berlainan sedikit sakitnya.

Perut terasa sangat sakit.

Sudah dua hari hanya berbaring sahaja.

Barangkali ada urat yang bengkak.

Setiap kali bangun atau berjalan akan terasa sakit di bahagian perut.

Sebelum ini sudah pergi klinik untuk pemeriksaan,nampaknya kena pergi lagi untuk pemeriksaan lanjut.

Mohon doa kalian supaya saya segera sembuh.

Amin.

Saturday, July 7, 2018

Lawak Bola Piala Dunia

Ronaldmohoni.com Hari Raya Aidilfitri 2018 Giveaway


klik banner untuk join =)

'GIVEAWAY SOUVENIRS BY SITIYANGMENAIP'



                                               nak join klik banner =)



SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :

  1. Warganegara Malaysia
  2. Follow blog SITIYANGMENAIP - tak disemak jujur pada diri sendiri
  3. Buat satu entry bertajuk 'GIVEAWAY SOUVENIRS BY SITIYANGMENAIP' - tag seorang saja rakan blogger dan link kembali pada entry INI sahaja
  4. Tinggalkan komen link entry penyertaan pada ruangan komen entry INI sahaja dan nyatakan 'team' pilihan korang (pilih satu sahaja) : #TeamMelbourne atau #TeamSydney
  5. Pemenang bertuah akan dipilih secara cabutan nombor penyertaan (draw lots)
  6. Cabutan penyertaan akan dilakukan mengikut kelompok 'team' yang dipilih

saya pilih  #TeamMelbourne 

saya tag fitrigiveaway


Friday, July 6, 2018

Betapa beruntungnya aku

Image result for sesuap nasi
sumber gambar:google images

Bila melihat mereka yang tiada tempat berteduh,
Rasa sayu dan syahdu,
Betapa beruntungnya aku,
Masih ada rumah emak untuk aku berlindung,
Daripada hujan dan panas.

Bila melihat mereka yang berjalan kaki,
Rasa sayu dan syahdu,
Betapa beruntungnya aku,
Motorsikal Honda Wave 100 aku masih berfungsi,
Memudahkan aku sampai ke destinasi.

Bila melihat mereka yang mengikat perut,
Rasa sayu dan syahdu,
Betapa beruntungnya aku,
Masih ada beras di rumah emak untuk dimasak,
Lauk ikan bersama kicap,
Insya-Allah, kenyang juga..

Bila melihat mereka yang tinggal seorang diri,
Rasa sayu dan syahdu,
Betapa beruntungnya aku,
Masih ada emak,abang,Pak Ngah sekeluarga dan Pak Busu,
Walaupun ada masanya bermasam muka dan bertengkar,
Tetapi moga hubungan keluarga tetap kekal.

Aku menulis coretan rasa ini bukan kerana mahu menjadi mulia,cuma untuk mengingat diri supaya berasa cukup dengan yang dimiliki sambil berusaha untuk mempertingkatkannya lagi.

Syukur ini bukan mudah,bukan sekadar menulis di mana-mana helaian kertas atau di mana sahaja..bukan sekadar diucap lidah...

Sudah pasti ada masanya cemburu dalam diri menguasai melihat mereka yang lebih berjaya dan mewah dalam hidup.

Tetapi moga dengan menulis ini boleh memberi peringatan kepada diri dan perkongsian kepada pembaca atau sesiapa sahaja yang membaca blog saya ini supaya bersyukur dengan yang dimiliki buat ketika ini.

Cakap memang mudah,nak buat payah...doakan supaya saya bersyukur dan saya juga mendoakan kita semua yang membaca post ini supaya rasa cukup dan berbahagia dengan hidup ini.

insya-Allah...

amin.

Thursday, July 5, 2018

Asif & Tar


Wednesday, July 4, 2018

70 % atau 30 %?


DrRizal Abu Bakar
 kereta mahal, laju dan high end hanya 30% kapasiti kereta diguna. 70% lain termasuk top speed dan kapasiti lain tidak diguna. Hanya cantik di atas kertas.
.
Lebih malang lagi kurang dari 30% masa kita diguna untuk memandu kereta.
.
3. Apabila kita memiliki rumah besar, hanya 30% dari ruang rumah kita lazimi. 70% lagi tidak dikunjungi.
.
4. Apabila pakaian kita penuh almari, hanya 30% yang selalu diguna. 70% hanya memenuhi ruang, sendatkan almari.
.
5. Kita bekerja dan bergaji, kurang dari 30% guna untuk diri sendiri. Lebih dari 70% untuk orang lain.
.
6. Apabila kita cari pahala 100% milik kita. Kecuali apabila kita mula mengumpat dan mengacum, membawang dan mengeji.
.
Pada hal dunia berdikit mencukupi. Pada hal akhirat berdikit harus dihindari.
.
#DrOtak
#Neuroversiti
#cocoOCOC

Tuesday, July 3, 2018

“SEGMEN Tambah Duit Dengan Kerja PARTIME Dari EJULZ”

klik banner untuk join =)

Nyatakan kerja partime yang korang sedang buat / suka buat / dalam perancangan nak buat / sekiranya korang memerlukan pekerja partime dari kalangan blogger (Nyatakan sekiranya ada. Kalau tak ada abaikan ^_^)

1. bisnes makanan.
2. jual barang runcit
3. top up
4. jual barang basah-yang ini memang tengah buat
5. iklan/pengiklanan/review produk
6.yang berkaitan kemahiran..tapi malangnya saya tak jumpa lagi kemahiran saya
7. dropship.

dan macam-macam lagi..tapi sampai sekarang ini semua hanya angan-angan...hahaha =)

Sunday, July 1, 2018

Asif & Tar




terima kasih kepada farhanna jafri kerana memberi komen yang menjadi idea kepada kesinambungan lukisan asif&tar ini.




link komen farhanna jafri, terima kasih ya =)

Friday, June 29, 2018

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2018


selamat hari raya maaf zahir dan batin kepada pembaca atau yang terbaca blog saya ini. =)

Thursday, June 28, 2018

Mat So'od

                                                 Image result for mat sood



SINOPSIS MAT SO'OD

Mat So'od merupakan penglipurlara di kampungnya. Namun berlawanan dengan kerjayanya, Mat So'od merupakan seorang pemurung hampir sepanjang hidupnya.


SKRIP : Megat Fauzi Isa
PENGARAH : Melissa Saila
TERBITAN : Kus Semangat Aktor Sdn Bhd
PELAKON : Khir Rahman, Siti Saleha, Harun Hashim, Lydiawati, Fauzuly Hamdan, Syed Zalihafe



Wednesday, June 20, 2018

Asif & Tar



Selamat hari raya Aidilfitri,maaf zahir dan batin kepada semua pembaca atau yang terbaca blog saya ini =)

Sunday, June 17, 2018

Masa untuk pergi

Pejam mata.
Gelap.
Aku cuma ingin pergi seketika.

Destinasi yang tak pasti.
Jujurnya aku tak boleh terus begini.
Tapi aku tetap kena pergi.

Tuhan.
Munajat,zikir dan doaku.
Mungkin hanya seperti cebisan.
Ditiup dan akhirnya jadi debu.

Aku tetap kena pergi.
Pergi tinggal sebentar ibu di halaman.
Aku juga ingin belajar tentang kehidupan.

Kembara yang tak pasti.
Mungkin jadi,mungkin merana.
Untung sabut timbul,
Untung batu tenggelam.

Tapi aku tetap kena pergi.
Izin kan aku ya Tuhan.
Doakan aku ya ibu.

Ada rezeki ketemu lagi nanti.
Sekarang tiba masa aku pergi.

tulisan: Tarmizi

Saturday, June 16, 2018

Kisah sedih di hari raya

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.

Selamat Hari Raya maaf zahir dan batin.

Tetapi Hari Raya kali ini agak sedih sedikit.

Sedih sebab laptop rosak.

Macam-macam hal...

Biasa pakai elok sahaja, hari Raya juga rosak.

Terpaksalah betul kan,tapi tak pasti lagi rosaknya apa..cuma kursor tak boleh tekan...dan laptop tu "hang"

Harapnya tidak rosak teruk dan tidak pula mahal bayarannya nanti.

insya-Allah...

Amin.

Wednesday, June 13, 2018

Asif & Tar


Monday, June 11, 2018

Segment : Awesome Blogger by Shahirah Lee

klik banner untuk join =)

Wednesday, June 6, 2018

Asif & Tar


Monday, June 4, 2018

Terima kasih cikgu/abam kie


Alhamdulillah, saya telah terpilih antara pemenang pengomen tegar di blog cikgu/abam kie.

Saya berjaya memenangi hadiah top-up dan juga kad raya.

Tak sabar rasanya nak menunggu kad raya tersebut.

Terima kasih ya cikgu/abam kie. =)

Harapnya lepas ni saya akan lebih rajin lagi memberi komentar di blog cikgu.



http://www.zukidin.com/2018/06/keputusan-cabaran-pengomen-tegar-blog.html

Tuesday, May 29, 2018

Asif & Tar


Monday, May 28, 2018

Tak ada rezeki

Assalamualaikum w.b.t  dan salam sejahtera...

Baru-baru ini saya telah berjaya memenangi segmen ombak bergigi...



Tetapi saya dah terlambat untuk menuntut hadiah tersebut.

Alasan yang boleh saya beri?

Saya sekarang ni berblog dengan menggunakan handset...kerana saya sekarang lebih banyak berbaring kerana sakit belakang dan perut yang dihadapi, jadi saya lebih selesa menggunakan telefon bimbit berbanding laptop.

Tetapi sukar untuk saya menggunakan handset untuk berblog walking...sukar juga hendak menerangkan masalah yang saya hadapi ini...

Tidak mengapalah..nampaknya tiada rezeki saya kali ini.

Namun terima kasih juga kepada blog ombak bergigi kerana memilih saya sebagai salah seorang pemenang.

Tiada rezeki saya nampaknya...

http://ombakbergigis.blogspot.my/2018/05/pemenang-its-time-for-giveaway-by.html

Oh ya, doakan juga supaya saya cepat sembuh daripada sakit belakang dan perut. Sudah bertahun menghidap penyakit ini..tak tahan lagi hendak menanggungnya...


Wednesday, May 23, 2018

Hutang

Hutang,
Wajib dibayar walaupun seringgit.

Pelik rasanya,
Semasa hendak meminjam lembut sekali bicaranya...

Bila diminta bayar semula,
Pelbagai jawapan yang diterima,

Hutang,
Bayar sedikit-sedikit dulu pun tidak mengapa.

Tandanya kita tak lupa.

Hutang bukan percuma.

Monday, May 21, 2018

Selamat Menyambut Ramadhan

Selamat Menyambut Ramadhan 2018.

Semoga kita berjaya berpuasa hingga akhirnya.

p.s-doakan kesihatan saya, belakang badan yang sering sakit semakin beransur pulih.

Friday, May 4, 2018

Rumah kebun

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

Mohon pendapat,pandangan dan tunjuk ajar...

Saya teringin hendak membina sebuah rumah kebun untuk memulakan projek tanaman secara kecil-kecilan...

Tetapi saya tidak pandai bertukang, hanya berimaginasi rekaannya sahaja...

Boleh beri tunjuk ajar?

Bagaimana nak kira kos, cara supaya tiang jadi lebih kukuh dan sebagainya...

Saya kongsikan hasil contengan secara kasar saya...



Tempat atau kawasannya tidak begitu luas....tetapi sayang pula nak dibiarkan begitu sahaja

Nanti saya bagi gambar keluasan tempat tu..tapi tak luas mana..rasanya keluasannya boleh diibaratkan cukup untuk sebuah kereta parking sahaja...

Harapnya cita-cita ini jadi sebuah kenyataan...

Mohon tunjuk ajar semua..

Moga jadilah projek ini.

insya-Allah...

amin.

Thursday, May 3, 2018

Bertimpa-timpa

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

Bertimpa-timpa masalah yang jadi.
Perut sakit,motor rosak...
Duit hampir habis....

Semua ni buat saya hilang mood nak berblog...

Maaf ya kalau saya tak sempat balas komen.

Kesihatan tidak begitu mengizinkan...

Motor pula buat hal...

Rumah emak pula harus dibaiki sebab sudah teruk dimamah anai-anai...

Banyak juga duit yang harus dikeluarkan.

Tidak mengapalah...

Mungkin ada rezeki lain nanti.

insya-Allah...

amin.

Tuesday, May 1, 2018

SELAMAT HARI PEKERJA 2018


Sunday, April 29, 2018

Akhirnya

Malam ini terdengar suara
Gegak gempita bergema
Agar dirinya selamat selesa
Demi rumah yang besar itu tidak binasa

Tetapi Puan,
Akhirnya semua ini akan kita tinggalkan,
Kita tetap akan berjumpa Tuhan,
Tiada ketua yang dulunya kita agung-agungkan.

Tanah yang luas di halaman,
Ditinggalkan jadi warisan,
Akhirnya semua ini kita tinggalkan,
Tanah untuk kita hanya untuk dikebumikan.

Malam ini lantang sekali suaranya,
Segala modal digunanya,
Daripada perbelanjaan hingga keagamaan,
Akhirnya semua ini akan kita tinggalkan,
Tiada lagi kelantangan,
Hanya doa dan amal jadi bekalan.

Maaf Puan.
Saya sedar diri ini jahil dan kemunduran,
Ilmu Puan usah dipertikaikan,
Segala ayat sudah jadi hafalan,
Hebat dan mulianya Puan.

Saya akui jika saya berada di tempat Puan,
Saya juga akan melepaskan tengkuk sendiri,
Bahkan mungkin lebih teruk lagi,
Menikam darah daging sendiri,
Agar saya boleh hidup megah dan mewah,
Biar pun terpaksa menjual maruah.

Tetapi Puan,

Saya akan mati,Puan juga akan mati,
Akhirnya semua ini akan kita tinggalkan,

Saya harap,doa dan berimpian.
Moga di tanah perkuburan kita,
Tiada anak cucu datang mencela,
Kerana dosanya kita berpura-pura menjadi buta,
Agar hidup kita terus selesa,
Anak cucu menjadi korban.

Akhirnya semua ini akan kita tinggalkan.

Saturday, April 28, 2018

17 Days before Ramadhan 2018


Wednesday, April 25, 2018

Little boy

Little boy,
Holding hand with his mama,
Never knew that someday,
He had to walk alone...

Little boy,
Holding uptight to your mama,
Because one day,
You have to grew up,
Eventually...

Little boy,
Cry for help if you have to,
Because sooner or later,
No one really cares about you,
Feeling anymore...

Little boy,
Let me be honest with you,
The real love you get,
Comes from your parents,
That always thinks the best,
For you...

Little boy,
Real life,real world,
Is not easy,
For little boy that keep running,
Away from hard situation,

Little boy,
Thanks for all the memories,
We have together,
Sadly,
We must take our own paths now,

Hopefully we will meet again someday...

Little boy, thanks once again for all the memories.

Live, love,lost.

The end.

Tuesday, April 24, 2018

ITS TIME FOR A GIVEAWAY BY OMBAKBERGIGI





 bermula dari saat ini, 12.00 tengahari 24 April 2018 sehingga 11.59 malam 8 May 2018. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. 5 pemenang bertuah dicari. Hadiah berupa ole-ole fridge magnet dan keychain (will upload soon).

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Ombak BergigiAdd To Circle Google+ Ombak Bergigi, dan Follow Instagram @ (jika ada)
  2. Buat entri bertajuk 
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen 
  5. Segmen akan tamat pada 11.59 malam 8 May 2018.

Pemenang akan dipilih melalui cabutan bertuah manual dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 8 May 2018.

** support I ya.....




Monday, April 23, 2018

Asif & Tar


Sunday, April 22, 2018

Sakit

Sakit,
Dua tiga hari ini badan sakit sangat,
Selama ini urat badan saya sudah bengkak,
Sudah lama juga saya menahan,
Daripada zaman sekolah menengah hingga sekarang,

Urat badan sudah bengkak akibat angin yang berkumpul...

Memang rasa sakit sangat...

Sudah pergi berurut, terasa lega sedikit cuma badan memang terasa sengal.

Bahagian urat badan yang bengkak itu berdekatan pinggang...

Susah untuk saya tidur..

Terpaksa menahan sakit.

Saya mohon doakan supaya saya cepat sembuh 😃 ya...

Tidak larat lagi menahan sakit yang bertahun lamanya ini.

Thursday, April 19, 2018

Sudah penat

Sudah penat,
Sudah tidak larat lagi,
Kesakitan yang dihidap bertahun lamanya...

Sudah penat,
Sudah tidak larat lagi,
Kepahitan yang dialami daripada
zaman kanak-kanak lagi...

Sudah penat,
Sudah tidak larat lagi,
Persekitaran yang merbahaya
daripada lahir lagi...

Sudah penat,
Sudah tidak larat lagi,
Mencari arah hingga ke harini
tidak berjumpa juga...

Hingga rasanya minta supaya biar pejam mata untuk selamanya...

Penat dan tak larat lagi.

Tuesday, April 17, 2018

Asif & Tar


Monday, April 16, 2018

SEGMEN BLOGLIST 2018 BY THISNI3ZA

klik banner untuk join =)

Sunday, April 15, 2018

Asif & Tar


Thursday, April 12, 2018

Happy Holiday Sis Hawa

                                      

                                                          klik banner untuk join =)


Hadiah untuk pemenang~


3 X Fridge Magnet dari Dubai untuk 3 pemenang



1 X BAG MAKEUP design Korea untuk seorang pemenang


1 X Pack Sampul $$ Raya - design boleh pilih - untuk seorang pemenang

Wednesday, April 11, 2018

Jadual Sukan Komanwel 2018

Image result for sukan komanwel 2018
Sukan Komanwel 2018, Australia



ACARA SUKAN
TARIKH
GIMNASTIK ARTISTIK
5-9 April
OLAHRAGA
8-15 April
BADMINTON
5-15 April
BOLA KERANJANG
5-15 April
BOLA PANTAI
6-12 April
TINJU
5-14 April
BERBASIKAL BUKIT (MTB)
12 April
BERBASIKAL LEBUH RAYA
10 & 14 April
BERBASIKAL TREK
5-8 April
TERJUN
11-14 April
HOKI
5-14 April
BOLING PADANG
5-13 April
BOLA JARING
5-15 April
ANGKAT BERAT PARA
10 April
GIMNASTIK BERIRAMA
11-13 April
RAGBI 7 SEBELAH
13-15 April
MENEMBAK
8-14 April
SKUASY
5-15 April
RENANG
5-10 April
PING PONG
5-15 April
TRIATHLON
5-7 April
ANGKAT BERAT
5-9 April
GUSTI
12-14 April


Untuk jadual lebih lengkap layari~



selamat berjuang kepada pasukan Malaysia  =)

Monday, April 9, 2018

Asif & Tar


Sunday, April 8, 2018

Demam

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

Image result for demam

Sudah 2,3 hari badan rasa tak selesa...

Kepala rasa pening, dan badan juga terasa seram sejuk.

Tapak kaki rasa sangat sejuk.

Barangkali diserang demam, hanya mampu berbaring sahaja, tidak larat hendak melakukan aktiviti lain.

Selepas pulang berniaga,memang saya akan berbaring sahaja...pening, badan pula rasa sekejap panas dan sekejap sejuk...

Syukur kepada-Nya...baru hari ini terasa segar sedikit, boleh lah saya update blog ini..

Mohon supaya doakan saya cepat sembuh ya.....

Moga kalian semua diberi kesihatan yang baik....

Moga ada manfaatnya "post" kali ini.

insya-Allah...

amin.

Tuesday, April 3, 2018

Asif & Tar


Monday, April 2, 2018

Dah masuk bulan April

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.

Dah masuk bulan April rupanya.

Pantas masa berlalu.

Kecewa juga kerana tidak banyak perubahan yang berlaku.

Terasa seolah-olah mensia-siakan masa muda sahaja.

Sedih,hampa...



Tetapi,selagi belum mati, kena jalan sahaja hidup ini.

Sekarang ini sedang berikhtiar menyembuhkan sakit belakang yang dihidap bertahun lamanya.

Moga kesihatan saya makin bertambah baik.

Jika ada yang membaca atau terbaca, saya mohon maaf andai "post" saya di blog ini banyak rasa kecewa dan putus asa, menulis di blog ini sekurang-kurangnya dapat melegakan sedikit perasaan kecewa saya ini.

Mohon doa kalian semoga hidup saya baik-baik sahaja.

Saya juga mendoakan kepada semua yang membaca atau terbaca blog saya ini baik-baik sahaja dunia dan akhirat.


moga ada manfaatnya "post"kali ini.

Insya-Allah...

amin.

SPM Result Giveaway



klik banner untuk join =)


Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

Buat julung kalinya, saya menjadi salah seorang penaja untuk segmen Giveaway..

Boleh join giveaway ini dan meriahkan sambutan untuk giveaway ini.

Klik ja banner dekat atas tu untuk join,atau boleh klik link ini~

SPM Result Giveaway


Selamat bersegmen dan semoga berjaya =)





Sunday, April 1, 2018

Segmen Bloglist by Zati

klik banner untuk join =)

Saturday, March 31, 2018

Asif & Tar


Friday, March 30, 2018

WONDERFUL MARCH GIVEAWAY BY RAYDAH ALHABSYI


klik banner untuk join =)

Thursday, March 29, 2018

Ramadhan 2018/1439 Hijrah

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

Sudah hampir habis bulan Mac.

Pejam celik, dah nak dekat bulan Ramadhan ya.. rasa macam baru lagi puasa.

Kini, jika ada rezeki, insya-Allah..jumpa balik dengan bulan Ramadhan.

Harapnya bulan Ramadhan tahun ini kita semua akan jadi bertambah rezeki,bertambah perkara-perkara baik kepada kita semua.

Moga Ramadhan tahun ini akan jadi Ramadhan terbaik kita.

Boleh layari laman web ini untuk tahu berapa hari lagi sebelum nak puasa.

https://howmanydaystill.com/its/ramadan-begins-2018



Moga ada manfaatnya "post" kali ini.

insya-Allah, amin.

Wednesday, March 28, 2018

Birthday Giveaway by Mrs Pip

Birthday Giveaway by Mrs Pip
klik banner untuk join =)

Sunday, March 25, 2018

Jual komik secara online

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

Setelah begitu lama saya bercita-cita dan memasang impian untuk menjual komik secara online, akhirnya azam saya ini dapat dicapai.



Sebenarnya azam ini tercapai secara tidak sengaja.

Saya mengambil keputusan untuk menjual komik yang ada dalam koleksi saya sebagai salah satu usaha untuk mencari dana membeli sport-rim motorsikal bagi menggantikan rim motorsikal saya yang sudah uzur.

Jujurnya saya hanya mencuba sahaja. Betul lah kata orang, manusia bila sudah terdesak,pelbagai cara akan dilakukan bagi mengatasi masalah yang dihadapinya.

Tetapi, ada rezeki saya yang Allah s.w.t nak bagi, berjaya juga mendapatkan pembeli.

Satu pengalaman yang menyeronokkan bagi saya.

Terima kasih kepada pembeli.

Saya berfikir juga hendak meneruskan aktiviti menjual komik ini sebagai sumber pendapatan sampingan tetapi bukan semua komik ada nilai pasaran.

Kebiasaannya komik yang laku untuk dijual ialah komik yang ramai pembaca tetapi sukar untuk mendapatkannya di pasaran. Selain itu, komik yang popular tetapi sudah tidak diterbitkan lagi mempunyai nilai harga yang agak tinggi di pasaran kerana menjadi rebutan dalam kalangan pengumpul komik.

Saya tetap bersyukur kerana azam saya hendak menjalankan perniagaan menjual komik sudah dimulakan walaupun hanya beberapa komik sahaja yang saya jual. Ini tetap mendatangkan kepuasan yang tersendiri kepada saya.

Oh ya, duit yang saya dapat hasil jual komik, mulanya saya bercadang untuk menukar sport-rim tetapi disebabkan terlalu seronok, saya sudah belanjakan duit tersebut ke tempat lain.

Image result for eyeshield 21 komik lengkap malaysia
komik yang saya jual

Semoga azam saya yang lain dapat dicapai.

Semoga azam kita semua dapat dicapai.

Semoga ada manfaatnya "post" kali ini.

insya-Allah...

amin.

Sunday, March 18, 2018

Cerpen~Irfan Khairi the blind boy

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.

Saya pernah cuba menyertai pertandingan menulis cerpen bahasa Inggeris semasa zaman sekolah menengah saya dahulu.

Pertama kali dalam hidup saya menyertai pertandingan seperti itu.

Jujurnya,memang banyak kesalahan tatabahasa(grammar) yang saya lakukan.

Tetapi ianya tetap merupakan satu pengalaman yang menyeronokkan.

Syukur kepada Allah swt, cerpen yang saya tulis mendapat tempat kedua.

Saya kongsikan cerpen yang saya hantar.

Ini merupakan versi yang belum diedit oleh guru bahasa Inggeris saya, saya ada memohon tunjuk ajar dan bimbingan beliau.

Harap dimaafkan kesalahan tatabahasa saya ya. Memang banyak kesalahan, saya hanya mencuba rezeki sahaja menyertai pertandingan ini.

Watak dan cerita dalam cerpen ini hanya rekaan sahaja. Tiada kena-mengena dengan sesiapa.


IRFAN KHAIRI,THE BLIND-BOY


The story I want to tell you is about a boy,just an ordinary boy but have an extra-ordinary ambition.The story begin with a blind-boy named Irfan b.Khairi,he is an orphan that live with his grandmother call Nek Nab.His parents died after their house was been burn by the villagers(until now Irfan did not know the reason why their house being burn).His parent and his only sister was died in that tragedy and only Irfan was save but his become blind because a wood was crush into his eyes.After the incident,Irfan life with his grandmother.His grandmother, Nek Nab is just an old-village woman that sell “nasi lemak”and with that money, she used it to support their dailly live.Even their life is not in luxury, Nek Nab still make sure that Irfan have a proper education rather than him. Irfan is a form 4 student and his school name is SMK.Seri Tanjong,

Every morning, Nek Nab will make a nasi lemak and Irfan will take some of them to the school to sell it. At school,because of his blindness,Irfan only can listen when his teacher give a lesson.Because of this,Irfan always get the last place in his exam school but Irfan never been dissapointed because he always believe that some day he will become a very successful person.

One day,there was a new teacher from Kuala Lumpur is transfer to Irfan school and the teacher name is Cikgu Karam Sing Waliah. Cikgu Karam is a ICT teacher and his was transfer to Irfan school because Irfan school do not have enough teacher in ICT and the first student that Cikgu Karam meets is Irfan because Irfan always come to school early to sell “nasi lemak” .Without any bad intention, Cikgu Karam ask Irfan how he was able to learn in school with his condition like that, in anger Irfan answer that he never pray things like this happen to him but he never blame anyone because of his blindness and there is much more important thing to think about rather than his blindness. Irfan answer shock Cikgu Karam but now he understand,he was talking with a small person that have big and strong determination in his life. Since that day,Cikgu Karam always help Irfan when Irfan have some problem weither it is education or money problem,Cikgu Karam also give a computer to Irfan because Irfan seems very intresting in learning ICT.

Irfan learn computer with a thousand pain but he never give up,in fact he always feel fun in learning computer.Irfan was been given a special class by Cikgu Karam because of his blindness.For Irfan,this is a first time in his life that there was another person that really take care of him after the lost of his parent besides his grandmother.

After finish his SPM exam,Irfan was received an offer from UK university in ICT course about four years.With tears,Irfan goes to Cikgu Karam house to inform him about the offer but there is nobody at the house. Irfan then ask Cikgu Karam neighbour and the neighbour give a news that really shock Irfan,Cikgu Karam was died in car accident.

At the first, Irfan want to reject the offer but after have been give advice by his grandmother and the promise that Irfan make with Cikgu Karam to change his life. Irfan finally go to UK to study in Stundford Shield University.

After a 10 years,Irfan finally achieve his ambition and fulfill what is promise to Cikgu Karam,he is now become IT millionaire in Malaysian and all this was thanks to Cikgu Karam-thank you teacher.

Wednesday, March 14, 2018

Resipi Sambal Belacan Bacang



Assalamualaikum w.b.t dan Salam sejahtera.

Saya ada menjual buah bacang di pasar borong tempat saya berjaja.

Image may contain: plant and food

Manis isinya, sedap dibuat sambal belacan.

Saya kongsikan resipi buat sambal belacan bacang

Resipi ini saya ambil daripada blog hanieliza.blogspot.

http://hanieliza.blogspot.my/2010/07/sambal-bacang.html

SAMBAL BACANG

Bahan

1 biji buah bacang

10 biji cili merah

1 susu belacan

garam



Cara

1. Buah bacang dikupaskan kulit dan cincang kasar.

2. Masukkan cili, belaca , dan garam dalam lesung batu. Tumbuk sehingga lumat dan sebati.

3. Masukkan sambal dalam mangkuk dan gaulkan bacang yang telah dicincang.

4. Hidangkan.
Image result for resepi sambal belacan buah bacang
sumber:google images

Semoga ada manfaatnya "post" kali ini.

insya-Allah...

amin.