Pagis

Tuesday, September 18, 2018

Boleh kongsi berniaga apa?

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.

Sebenarnya, seperti tajuk yang saya tulis tu, saya berminat nak buat satu bisnes part-time yang boleh dijalankan daripada rumah sahaja.

Sebab sekarang ni saya memang berjaja kecil-kecilan,jadi saya nak juga menambahkan income/pendapatan dengan jadi agen ke,dropship ke, affiliate marketer ke...

Jadi saya rasa mesti ramai dalam kalangan blogger yang buat bisnes part-time daripada rumah, harap ada yang sudi berkongsi dengan saya bisnes yang tengah kalian buat sekarang ni...

                                                         Image result for bisnes part time

Bisnes tu harapnya tak perlu keluarkan modal yang besar, tak tipu orang(scammer), boleh buat daripada rumah sahaja..

Dulu masa belajar, saya ada cuba juga jadi ahli sebuah sistem, macam biasalah..kena bayar untuk jadi ahli lepas tu promote dekat orang lain baru dapat duit/komisyen..tapi saya join sebab ikut kawan sahaja...lepas tu senyap macam tu ja..

Jadi boleh kongsi dengan saya bisnes yang kalian tengah buat sekarang?

Mana tahu ada rezeki saya buat duit lebih dekat situ...

Sudi-sudikanlah share ya =)

Oh ya, tolong doakan saya cepat sembuh ya, sebab sekarang saya menaip dalam keadaan agak lemah sebab dah berulang-kali keluar masuk tandas,keracunan makanan agaknya atau mungkin badan saya sekarang makin manja...tak boleh salah makan sikit mulalah meragam.

p:s- jangan lupa join contest isi dialog kreatif asif&tar =)

Sunday, September 16, 2018

Cabaran berniaga

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Masa dalam perjalanan balik lepas berniaga,hujan pula turun.

Tumpang berteduh sekejap dalam khemah orang jual buah-buahan.

Maklumlah, naik motor sahaja pergi berniaga.

Tak larat dah nak tempuh hujan,dah dua tiga hari kena hujan.

Biasalah dalam berniaga.

Cuaca tak menentu,tadi cerah sahaja tiba-tiba hujan turun.

Cabaran dalam berniaga ni bermacam-macam.

Sabar sahajalah.

Oh ya,sebelum terlupa.

Selamat Hari Malaysia 16 September.

p.s-jangan lupa join contest isi dialog kreatif asif dan tar.

Friday, September 14, 2018

Contest Isi Kotak Dialog Asif&Tar

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.

Buat julung-julung kalinya saya buat contest.

Sebenarnya dah lama teringin nak buat contest, tapi sekarang baru terlaksana.

Cuma buat permulaan ini hadiahnya tak seberapa ya.

Setakat ini hadiahnya ialah top up.

RM 30 untuk pemenang pertama
RM 20 untuk pemenang kedua
RM 10 untuk pemenang ketiga.

Jika ada yang sudi nak jadi sponsor untuk contest ini, amatlah saya hargai dan saya ucapkan ribuan terima kasih. Kalau ada yang berminat nak jadi sponsor boleh sahaja "pm" saya di facebook saya.
Kalau banyak sponsor, maka bertambah meriahlah contest saya ini, dan lagi banyak hadiah yang boleh dimenangi. Harap adalah yang sudi sponsor ya. Tak kisah nak sponsor apa,top-up ke,buku ke,baju,atau apa-apa sahajalah kecuali yang salah di sisi undang-undang,lucah atau sensitif.

Ini link facebook saya~  >at-tarmizi<

Okey contest saya ni mudah sahaja...cuma isikan dialog yang paling kreatif/kelakar dalam kotak dialog.

Lepas itu syarat wajib nak join contest ini.

1) buat satu post pasal contest ini dekat blog anda
2)komen link url blog dekat ruangan komen
3)follow instagram >asif&tar
4)like page asif&tar> asif&tar
5) follow blog saya ini kalau belum follow.
6) dialog yang ditulis tidak melibatkan mana-mana pihak,tidak mengandungi unsur sensitif, lucah dan lain-lain yang saya rasa akan tidak wajar disiarkan.
7) tarikh contest ini berlangsung daripada 14 September sehingga 30 September 2018.
**tambahan: satu entri nak buat banyak set dialog yang berbeza pun boleh =)

Itu sahaja..

Pemenang akan dipilih berdasarkan dialog yang saya rasa paling kreatif atau kelakar.


Harap sudi memeriahkan contest saya ini ya =)




sudi-sudikanlah join dan memeriahkan contest ini ya =)

Thursday, September 13, 2018

Harta

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Harta, seronok rasanya kalau ada banyak harta ni ya?

Sebab tu ramai berebut-rebut nak harta.

Sampai bergaduh adik-beradik,saudara-mara,anak-beranak sebab harta.

Bila kita tidak ada harta maka tak bernilailah kita di mata mereka.

Pasal harta juga ramai yang berpura-pura,berlakon dan "bermain wayang" depan kita.

Harta yang dikumpul tak pernah cukup,maka harta orang lain turut dipandangnya.

Jujurnya,saya pun nak harta banyak.

Sebab jarang tengok orang harta banyak ni hidup tak happy, biasanya orang tak ada harta yang serabut,sebab pening nak cari harta bagi diri dan keluarga supaya hidup senang.

Tapi kenapa harta orang lain yang sedikit itu juga yang dipandang?

Entahlah...

Biar sahajalah mereka itu.

Mereka itu orang ada-ada. Orang berada.

Saya orang ada-tak ada ni tengok sahajalah.Kadang ada masanya lebih kadang tak ada.Tapi selalunya sederhana saja.



Wednesday, September 12, 2018

Asif & Tar


jemput "like" page saya~koleksi asif&tar
jemput "follow" ig asif&tar~ 

Monday, September 10, 2018

Salam Maal Hijrah 1440/2018


Maaf sebab terlambat

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Maaf kepada pemenang top-up tajaan saya untuk segment guess my weight oleh Abam Kie sebab saya terlewat nak bagi hadiah tu.

Sebab saya serabut pasal laptop rosak jadi semua kerja terganggu.

Sekali lagi maaf kepada pemenang top-up najahmustapa.com dan reenex89.blogspot.com sebab saya lambat bagi hadiah top-up tu.

Pagi tadi baru saya top up kan hadiah tu, harapnya dah dapatlah ya.

Maaf juga kepada abam kie sebab saya lambat bagi hadiah kepada pemenang.

Maaflah sebab terlambat.

Tahniah sekali lagi kepada najahmustapa.com dan reenex89.blogspot.com.

Sunday, September 9, 2018

Selamat Hari Kepertuan Yang Dipertuan Agong 2018

Image result for hari keputeraan agong 2018

Friday, September 7, 2018

Asif & Tar


follow instagram asif&tar: https://www.instagram.com/koleksiastar/

Thursday, September 6, 2018

Asif & Tar


Wednesday, September 5, 2018

Laptop kembali pulih


Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Alhamdulillah...akhirnya laptop kembali pulih,

Lepas ini harapnya saya rajin berblog dan meninggalkan komen di blog sahabat-sahabat lain.

Terima kasih kepada yang sudi membaca blog saya dan meninggalkan komen.

RM 300 kos untuk baiki semula laptop saya ini.

Harapnya ini menjadi pengajaran bagi saya, bukan sedikit duit nak kena bayar untuk betulkan laptop ini.

Harapnya tidaklah meragam lagi laptop saya ini.

Menjadi pengajaran untuk saya menjaga laptop dengan lebih baik selepas ini.

Harap lepas ini semakin rajin saya "update" blog saya ini.

Alhamdulillah...

Laptop dah kembali pulih semula.

Monday, September 3, 2018

Kekesalan.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kekesalan.

Izinkan saya berkongsi kekesalan yang masih berkesan dalam hati saya ini.

Kekesalan pertama, semasa sekolah menengah dahulu, saya kena isi borang pulang buku teks, dan saya dengan jujurnya isi...memang banyak buku teks yang saya hilangkan. Saya daripada kecil sampai besar memang selalu hilang barang,buku dan sebagainya. Jadi saya isilah, tak silap lebih kurang 4 buah buku,satu buku didenda 30 ringgit kalau tak salah. Tapi yang buat saya rasa macam kesal sedikit tu sebab ada kawan yang hilang banyak juga buku tetapi dia menipu,dia tulis semua buku ada lagi dekat borang pemulangan buku teks itu, rasa macam saya ni bodoh pula,sebab jujur sangat. Tak pasal mak bapak saya kena keluar duit sampai seratus lebih.

Itu antara kekesalan saya yang sehingga hari ini saya rasa macam tak guna kalau jujur sangat.

Kekesalan kedua saya bila saya terlalu ikut kawan, saya memang daripada dahulu terlalu ikut kawan, atau rasa takut bila tak ada orang yang nak berkawan dengan saya, banyak kisah saya terlalu ikut kawan ni, tapi saya ringkaskan cerita, kawan akhirnya ada hidup masing-masing dan saya pula masih tercari-cari arah dalam hidup.

Kekesalan seterusnya, pernah sekali semasa belajar dahulu, kena buat assignment buat poster untuk kelas Bahasa Inggeris, saya punya beria-ia nak buat,konon macam pandai buat poster pakai Adobe Photoshop, tapi sebenarnya memang saya tak pandai guna, sudahnya kami cuma dapat C+ untuk assignment tu, dan saya rasa macam buang masa sahaja serta dipersalahkan oleh ahli group lain sebab tunjuk pandai. Buang masa dan tenaga saya edit poster itu bila cuma dapat C+ sahaja.

Banyak sebenarnya kekesalan saya, tapi yang lain itu saya simpan dahululah..rasa kalau nak tulis untuk saya meluahkan rasa dan menenangkan kekacauan jiwa, saya akan tulis.

Maaf atas luahan kekesalan ini,moga dapat jadi pengajaran kepada sesiapa yang membaca atau terbaca blog saya ini .

Saturday, September 1, 2018

Seorang Pakcik

Seorang pakcik yang sentiasa nak menang,
Bila bersembang memang pakar segala bidang,
Hebat pakcik bersembang,
Pokok boleh tumbang,
Rumah boleh terbang.

Kau budak apa tahu,
Aku hidup lagi lama daripada kau,
Kau belum pandai pakai baju,
Aku dah boleh elak kena tembak dengan peluru.
Kata pakcik itu.

Seorang pakcik yang sentiasa nak menang,

Saya cuma beri pendapat,
Bukan nak berlawan debat,
Maklumlah pakcik orang hebat,
Saya baru lahir, pakcik dah kerja berat.

Seorang pakcik yang sentiasa nak menang,
Bila bersembang rasa bercakap dengan manusia arif segala bidang,
Politik sampai undang-undang,
Pakcik sentiasa menang.

Seorang pakcik yang sentiasa nak menang,
Hebat pakcik ini bersembang,
Sembanglah pakcik seorang,
Saya nak balik,
Hari dah petang,

Jangan lupa bayar duit minum tu,
Dah banyak dah hutang.
Takut nanti tak sempat bayar,
Dah disembahyangkan orang.

Seorang pakcik yang sentiasa nak menang.

Thursday, August 30, 2018

Selamat Hari Merdeka ke 61

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 61.

Semoga Malaysia kekal aman sentosa.

Moga harga atau kos barang tidak meningkat mendadak.

Moga banyak peluang pekerjaan.

Moga rakyat hidup bersatu-padu.

Selamat Hari Merdeka ke 61.

Tuesday, August 28, 2018

Tak perlu

Tak perlu pura-pura baik depan aku,
Tak perlu pura-pura nak tolong aku,
Kau hanya nak melepaskan tekak kau,
Aku tak peduli lagi hal hidupmu.

Tak perlu berlakon depan aku,
Hidup kau,kau lah yang tentu,
Hidup aku dengan cara aku,
Masa susah nak tunjuk muka depan aku.

Tak perlu,
Aku dah makin tua,
Hidup aku entahlah berapa yang tersisa,
Tahniah kepada kau sebab dah berjaya.

Kawan tak perlu pura-pura lagi,
Sudahlah, aku pun dah malas nak ambil tahu.

Tapi ini mungkin boleh jadi teladan kepada yang membaca atau terbaca nukilan aku ini.

Cari kawan yang betul-betul kawan.
Bukan masa susah baru datang jumpa kau.
Orang macam ini,baik kau abaikan.

Tak perlu ada pun tak apa.

Monday, August 27, 2018

Tahniah kepada pemenang

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Keputusan guess my weight oleh Abam kie dah keluar.

Boleh check dekat blog Abam kie.

Tahniah kepada pemenang.

Saya juga salah seorang sponsor bagi giveaway tu.

Cuma saya harap kepada pemenang top-up tajaan saya tu bersabar sikit ya.

Sebab saya dalam minggu ni nak selesaikan beberapa urusan,jika ada kesempatan,saya akan selesaikan urusan top-up ni dalam masa terdekat.

Tahniah sekali lagi kepada pemenang.

Sunday, August 26, 2018

Terima kasih

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Terima kasih kepada yang membaca atau terbaca blog saya ini.

Terima kasih juga kepada kawan yang membaca blog saya ini sama ada ikhlas dalam memberi pandangan atau yang sekadar menyindir.

Saya beterima kasih kepada semua,selagi saya ada ruang,saya akan menulis kerana dengan menulis di blog ini memberi satu kepuasan dan kenangan terhadap saya.

Melihat semula tulisan dalam blog ini,saya sedar yang kehidupan saya berubah-ubah...

Zaman remaja,belia,dewasa semuanya akan menjadi satu kenangan yang tertulis dalam blog ini.

Saya memulakan menulis blog ini kerana ingin mencari sesuatu hobi,kemudian berharap dapat menjadi sumber pendapatan, sekarang ini saya menulis untuk menjadi satu kenangan,harapan dan impian dalam hidup saya.

Terima kasih kepada semua yang membaca blog saya ini sama ada secara sengaja atau tidak sengaja

Terima kasih.

Saturday, August 25, 2018

Jalan yang berbeza

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tadi berkesempatan lepak minum dengan kawan semasa program SL1M-Telekom dahulu.

Kebetulan dia datang Melaka sebab nak urus hal adiknya yang dapat tawaran belajar dekat UITM, jadi sempatlah lepak jumpa dia sekejap.

Sekarang ni dia dah kerja sebagai Head of service dekat sebuah syarikat Johor,dan insya-Allah bulan 2 tahun depan akan berkahwin.

Bila melihat kehidupan dia,rasa kerdil pula diri ni.

Mungkin jalan hidup masing-masing berbeza, ada yang dapat kerja bagus,ada yang memang lahir daripada keluarga kaya, ada yang kahwin awal...

Masing-masing punya jalan hidup sendiri.

Jalan hidup saya pula,saya sendiri tak pasti.

Sejujurnya saya ingin sebuah kehidupan yang lebih baik...

Bersyukur masih ada tempat berteduh tapi sampai bila saya nak macam ini.

Jalan hidup saya sendiri kabur.

Entahlah...

Tuesday, August 21, 2018

Selamat Hari Raya Aidiladha

Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua umat Islam di seluruh dunia.

Sunday, August 19, 2018

Rindu

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Rindu..betul- rindu dengan laptop...

Dah dekat 2 minggu tiada laptop,rasa lain sungguh.

Menambahkan kesedihan bila kedai beritahu yang laptop dah tak boleh dibaiki sebab rosak agak teruk.

Betulkan pun takut tak sampai sebulan rosak balik.

Rindu betul dengan laptop.

Memang zaman sekarang ni zaman smartphone.

Tapi saya lagi selesa buat kerja guna laptop, contohnya update blog,ataupun tinggalkan komen dekat blog lain.

Sebab bila saya cuba tinggalkan komen dekat blog lain guna handphone,tak boleh nak loading.

Rindu betul dengan laptop saya.

Tambah lagi itu hadiah yang diberi sebab saya dapat masuk universiti dulu.

Haraplah dapat betulkan laptop tu balik.

Saturday, August 18, 2018

Mosquito Sound

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pernah dengar tentang mosquito sound?

Bunyi nyamuk kalau dalam bahasa Melayu...tapi bukan nak cerita pasal bunyi nyamuk ni..

Mosquito sound yang saya maksudkan di sini ialah keupayaan mendengar mengikut peringkat umur...

Maksudnya bila umur kita meningkat, keupayaan mendengar kita makin kurang..

Kebiasaannya keupayaan mendengar kita mula kurang seawal umur 25 tahun...

Cara nak test senang sahaja...

Google perkataan mosquito sound, lepas tu nanti akan keluar senarai website yang ada sediakan ujian mendengar...

Saya dah try,hasilnya keupayaan mendengar saya termasuk dalam kategori dah tua.. ataupun maksudnya umur lebih 24 tahun.

Keupayaan mendengar bagi kanak-kanak berbeza dengan keupayaan mendengar orang dewasa... kanak-kanak boleh mendengar dengan lebih baik..

Saya tahu pasal mosquito sound ni bila baca dekat komik Hajime Kindaichi...ada tentang mosquito sound ni...

Mosquito sound ni juga digunakan bagi tujuan mengelakkan orang muda melepak sampai malam, yalah..mesti tak seronok lepak bila terpaksa mendengar bunyi yang menjengkelkan...

Sekadar nak berkongsi info dengan pembaca blog atau yang terbaca blog saya ini...

Segmen Guess My Weight

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sekarang dekat blog Abam Kie tengah berlangsung segmen Guess My Weight.

Teka berat Abam kie dan dapat hadiah..

Jangan lupa terjah dan join segmen tu ya :)

Thursday, August 16, 2018

Seminar yang pernah pergi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tengah mencari idea nak tulis apa dekat blog, tiba-tiba teringat tentang seminar tentang perniagaan yang pernah saya pergi dahulu.

Seminar yang pernah saya pergi dulu  mula-mula ialah seminar jutawan industri oleh En.Azizan Osman...

Tak salah saya join seminar ini tahun 2010 kalau tak salah saya..lama dah, tak ingat sangat tarikhnya...

Tertarik dengan seminar ni bila baca dekat suratkhabar Harian Metro tentang kejayaan bekas-bekas peserta seminar ini, waktu ini En.Azizan belum lagi dipalit dengan kontroversi Ijazah palsu. .Setiap hari Ahad akan ada ruangan khas untuk alumni En.Azizan Osman ini,dululah... sekarang dah tak ada dekat Harian Metro..

Jadi saya pun cuba join seminar Jutawan Industri ini, bayarannya rm50...seminar ini berlangsung dekat Hotel yang bersambung dengan pasaraya Dataran Pahlawan...

Seminar dimulakan dengan senaman ringan, macam joget sikit-sikit...masa ini juga saya perasan ada dua tiga orang yang keluar sebab barangkali tak selesa ada joget bagai ni.

Lepas tu bermulah seminar Jutawan Industri ini..

Jujurnya, perkongsian secara umum sahaja...antara tips yang diberi, kena jaga hubungan baik dengan Allah,kena jaga hubungan baik dengan manusia,kena sanggup berkorban untuk berjaya..

Selain itu ada juga selit sedikit kisah hidup En.Azizan Osman, belajar sekolah cina dekat Melaka, bekerja kemudian memulakan perniagaan...antara perniagaan yang dibuat,jual sabun wangi kalau tak salah saya...selain itu, ada juga tentang macam mana kesusahan hidup dia yang terpaksa berhadapan ceti haram/along...

Lepas itu ada seisi soal jawab dengan peserta, ada sedikit perkongsian daripada mereka yang pernah berguru dengan En.Azizan Osman...dan kemudian di akhir seisi, En.Azizan beritahu seminar ini cuma secara umum sahaja,nak lagi advance dia ada buat kelas lanjutan tapi harganya memang mahal bagi orang macam saya...5,6 ribu juga kalau tak salah saya...tak mampu saya nak join..

Mujur juga saya tak join,sebab lepas itu kecoh kes En.Azizan Osman dengan Ijazah palsunya...

Tak ada niat apa-apa pun daripada saya bila tulis pasal ini, saya tak berniat nak malukan sesiapa...sebab seminar Jutawan Industri yang saya join ada juga faedahnya sebab banyak juga tips berguna yang diberi... walaupun sebenarnya rata-rata tips yang diberi contoh kena berguru sebelum memulakan sesuatu perniagaan adalah tips yang biasa kita dengar, tapi kita dah terlupa...jadi kira macam refreshments balik kepada kita...

Lepas itu ada seminar lain yang saya join antaranya seminar dengan Ammar Zahar, dan juga Sekolah Jalanan..

Seminar yang ini nanti saya cerita dekat post yang lain kalau ada masa nanti...

Sekali lagi saya tegaskan,post saya ini hanya berdasarkan pengalaman saya yang join seminar, saya tak ingin mengaibkan mana-mana pihak atau individu...

Ini hanya pengalaman peribadi sebenar saya yang ingin saya kongsikan kepada pembaca atau yang terbaca blog saya ini..

Wednesday, August 15, 2018

Kena tampar masa sekolah dahulu

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sekarang tengah kecoh dekat media sosial hal guru buli pelajar tadika..

Kes besar yang kecoh tu berlaku dekat negeri Melaka, negeri sendiri...malu juga bila baca..

Budak tadika pula tu, bila tengok video yang viral tu rasa sedih, budak kecil lagi,takut trauma pula nanti nak pergi sekolah...

Semoga kebenaran dapat dibuktikan...

Bila baca kes macam ini, teringat pula zaman sekolah rendah dahulu...

Ingat lagi ada seorang Cikgu lembut, memang lembut tapi bila bercakap,mulut memang pedas, pedih sahaja telinga dengar...

Teringat dahulu saya pernah kena tampar dengan Cikgu ini...

Puncanya sebab saya dan kawan-kawan tak bagi salam dekat dia..

Masa tu kami tengah duduk beramai-ramai...masa tu dah habis peperiksaan kalau tak salah,jadi kami bebas buat aktiviti lain...

Jadi kami beramai-ramai duduk,bila nampak Cikgu ni kami semua beredar,yalah sebab tahu Cikgu tu garang, kami jadi takut, tak nak jumpa dengan dia, terus dipanggilnya kami semua, lepas tu ditampar kami seorang demi seorang... sebab tak bagi salam dekat dia..

Itulah pengalaman pertama kali saya ditampar..sebelum itu setakat kena cubit atau rotan dengan Cikgu lain...

Lama juga saya tak dengar khabar Cikgu tu, dulu dengar dia jatuh sakit sampai tak boleh jalan... tak tahulah kalau dah meninggal...

Agaknya kalau zaman saya dulu dah macam zaman sekarang,zaman viral..dah lama Cikgu ni masuk lokap...

Sebab pernah juga dia ludah pelajar lain sebab gagal jawab soalan...

Sampai sekarang ni bila teringat pengalaman ni, rasa marah dekat Cikgu tu susah nak dihilangkan...

Yalah,rasa macam tak patut kena tampar sebab hal yang tak masuk akal macam ni.

Monday, August 13, 2018

Hadiah giveaway souvenir by Siti yang menaip dah sampai

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Alhamdulillah,hadiah giveaway souvenir by Siti yang menaip dah sampai rumah.


Balik sahaja meniaga, tengok-tengok dekat peti surat ada sampul.


Bila tengok,tersenyum bila tengok dihantar oleh siti yang menaip.


Bertambah seronok bila buka tengok hadiah yang diberi.


Dapat coin bag dengan keychain..


Comel betul hadiahnya...


Alhamdulillah, bertambah lagi pengalaman manis saya dalam berblogging ni.


Terima kasih ya Siti yang menaip.


Terima kasih sebab sudi bagi hadiah.


Terima kasih sebab sudi anjur giveaway.


Alhamdulillah...seronok rasanya...




Sunday, August 12, 2018

Terus tinggalkan komen

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Laptop masih belum dibaiki, jadi sekarang ini saya berblog guna smartphone sahaja.

Susah sikit kalau nak reply komen sebab bila saya tinggalkan komen,automatic saya ter"log" out dengan sendirinya..

Tak tahulah kenapa, tapi saya harap mereka yang membaca dekat blog saya ini terus tinggalkan komen, bila laptop saya dah ok balik saya akan reply balik semua komen-komen tu.

Seminggu juga nak tunggu laptop siap dibaiki, harap tak kena tambah duit lagi sudahlah...

Gara-gara tak rajin cuci dalaman laptop yang kalau hantar kedai baru kena caj 30,40 ringgit tak pasal-pasal saya kena bayar RM 280 sebab motherboard rosak.

Apa nak buat,dah salah sendiri, lepas ni kena beringatlah...

Wednesday, August 8, 2018

Lari

Lari,
Lari jauh-jauh,
Tinggalkan tempat ini,
Lari tinggalkan semua keserabutan.

Lari,
Lari jauh-jauh,
Tinggalkan tempat ini,
Lari tinggalkan semua kepahitan.

Pergi ke tempat yang ada sebuah rumah untuk berteduh, dikelilingi hutan,tiada manusia yang berlagak bijak.

Hanya ada hutan,hidupan hutan yang tidak merbahaya,dan sebuah rumah untuk berteduh.

Ketenangan, inginkan ketenangan, sudah dicuba candu ketenangan,masih terasa kekusutan.

Biarlah hutan jadi peneman, tidak perlu dengar lagi sorak manusia yang berjalan mendabik dada..

Lari jauh-jauh,
Lari...

Monday, August 6, 2018

Kenapa jadi macam ni?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sekadar luahan hati, ingin melepaskan yang terbuku dan tersimpan.

Sudah lima bulan saya balik semula ke Melaka selepas habis program SL1M di Kuala Lumpur,tiada rezeki saya nampaknya untuk diserap.

Sudah 3 program SL1M yang saya join, Telekom,Malaysia Airport dan PNB semuanya tidak mengambil saya sebagai staff.

Balik sahaja ke Melaka, motorsikal honda wave 100 saya rosak teruk.

Gara-gara kena tipu sebab tukar minyak hitam tiruan,habis enjin motorsikal saya semua kena repair...dekat RM 300 juga repairnya...

Kemudian, saya beli sebuah alat gym melalui Facebook, harganya dalam RM 1 ribu lebih, alat gym itu memang sampai ke rumah dan memang kena pasang sendiri, berjaya juga dipasang setelah saya mendapat bantuan abang dan kawan abang saya..cuma masalahnya tali penahan alat gym ini mudah tercabut jadi hilang mood nak bersenam bila asyik nak kena betulkan tali...

Niat beli alat gym supaya saya dapat kurangkan berat badan yang sudah obesiti ini, itu yang keluarkan duit simpanan...lain pula jadinya..

Sekarang ini laptop saya pula rosak,check dekat kedai motherboard dah rosak..nak betul dalam RM 200 lebih...malah ada kedai yang nasihat supaya beli sahaja yang baru sebab laptop saya ini dah lama...takut nanti masalah ini jadi balik.
Marah dan kecewa juga sebab masa dekat Kuala Lumpur, ada manusia lain yang pinjam dan pakai tak rosak pula...saya baru pakai tiga,empat bulan dah nak kena repair...

Duit simpanan makin habis, tolong emak saya berniaga berapa sangat duitnya....ini mujur duduk rumah emak,tak perlu bayar sewa rumah,duit makan minum..cuma sendiri rasa tak seronok sebab dah tua pun masih tak nampak hala tuju dalam hidup dan asyik menyusahkan emak.

Agaknya saya tak boleh duduk dekat negeri sendiri dulu,kena keluar merantau lagi nampak gayanya ini...

Serabut betul kepala ini...mujur bujang tak ada anak isteri, kalau tak,lagi kusut jadinya...

Motor rosak, laptop rosak,beli alat gym tapi susah nak pakai, duit makin susut...

Haih.....

Kaki ampu

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pernah jumpa dengan orang yang semua perkara dia tahu?

Saya pernah jumpa...dan saya juga pernah menjadi salah seorang daripada mereka.

Mengapa?

Pertamanya dahulu saya nak "impress" kan orang,saya tak nak dipandang sebagai seorang yang tak tahu apa-apa.

Jadi bila bersembang, saya akan acah-acah tahu,mungkin juga sebab saya takut jika cakap tak tahu,saya akan dipandang rendah dan diejek orang.

Tapi bila saya jumpa orang lain yang lebih hebat sembangnya...baru saya terasa macam sia-sia sahaja cubaan saya nak jadi orang macam ini.

Sebab saya sendiri rasa rimas bila bersembang dengan orang macam ini.

Semua perkara dia tahu,semua hal dia mahir...

Tapi memang ada orang yang sembangnya macam ini sebab dia memang tahu atau pandai perkara yang dibincangkan.

Tapi ada juga yang sembang pandai tapi setakat sembang sahajalah...saya pun dulu salah seorang daripada kategori ini, harapnya saya dah berubahlah...

Setakat ini,paling saya rasa menyampah bila pengalaman saya dahulu jumpa orang yang sembangnya kencang,bodek atau kuat mengampu tapi tak sedar yang dia pun kuli sahaja... Lebih teruk bahasa dia lagi dahsyat daripada bos,lebih sudu daripada kuah.

Tapi saya rasa mana-mana tempat mesti ada jumpa orang macam ini.

Yalah,zaman sekarang kerja susah nak dapat,selagi boleh mengampu untuk terus kerja,terus hidup terpaksalah buat ini.

Saya pun silap-silap lagi kuat mengampu agaknya nanti.

Sunday, August 5, 2018

Belajar buat biskut

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cubaan membuat biskut.

Bosan-bosan duduk sahaja,maka saya pun Google cara nak buat biskut.

Tengok resipi yang dikongsi nampak mudah,maka saya pun cubalah membuatnya...

Hasilnya,biskut yang saya buat tu tak berapa jadi sangat...

Hangus sikit bahagian bawahnya...sebab leka tengok TV,lupa pula pasal biskut dalam oven.

Mujur bahagian bawahnya sahaja yang hangus...

Jadi rasanya pahit sikit sebab hangus..

Tapi boleh tahan jugalah rasanya..

Bahan-bahannya pun mudah sahaja..

Nanti saya kongsikan resipi yang saya ambil itu.

Percubaan pertama saya dalam membuat biskut...seronok jugalah walaupun tak berapa jadi sangat...

Mungkin lepas ni jika kerap buat maka hasilnya mungkin jadi lebih baik.

Friday, August 3, 2018

Laptop

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Laptop buat hal pula,bila on tak keluar gambar...

Hilang mood nak berblog sebab saya lagi suka update blog pakai laptop.

Lain rasanya update blog pakai laptop dengan pakai smartphone...

Biasanya laptop ini lepas dah tak boleh on,biar 2,3 hari ok balik..

Ini dah nak dekat seminggu,tak tahulah rosak dekat mana...

Dekat skrin ke,dekat hardisk ke..

Tengok dekat YouTube macam hardisk problem..nak buka laptop sendiri laptop ini takut jadi lagi teruk...

Dahlah 2,3 hari ini memang rasa serabut,laptop pula buat hal...

Masa orang lain pinjam tak ada pula nak buat hal...bila sendiri pakai,jadi macam ni pula...

Dulu masa belajar pun jadi macam ni,tinggal beberapa hari lagi nak submit final year project (fyp) laptop jadi masalah macam ni.

Hantar kedai dekat area rumah sewa masa belajar dulu, tapi pekerja kedai nak tak nak sahaja check...check lebih sikit kurang lepas tu suruh bersihkan sahaja...tiap kali hantar itulah yang disuruh buat...betulnya tak..

Mujur sempat hantar juga fyp tu walaupun teruk kena kritik dengan panel supervisor fyp...

Sekarang jadi balik masalah ini,
Kena hantar kedai untuk repair jawabnya ini...

Haraplah tak kena tipu dengan kedai nanti.

Saya sayang laptop ini sebab sebelum masuk universiti,dengan duit gaji kerja sementara jadi jaga dekat rumah anak yatim saya buat beli laptop ini...

Dah lapan tahun dah laptop ini.

Kalau ada sesiapa yang terbaca atau pembaca blog ini tahu masalah laptop saya ini,mohon komen lah ya.

Mohon sangat jasa baik kalian.

Tuesday, July 31, 2018

Seperti tikus membaiki labu

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Seperti tikus membaiki labu..

Maksudnya acah-acah pandai sedangkan memang tak reti.

Itulah yang jadi dekat saya...

Kisahnya periuk nasi/rice cooker rumah rosak...bila tekan-tekan tak boleh..tekan yang untuk masak tu. Tekan naik atas balik. Jadi saya tak boleh nak masak nasi.

Maka saya dengan yakinnya pergi ke YouTube dan tengok kalau ada cara nak baiki rice cooker ni.

Memang ada banyak video.

Video yang tunjuk hanya dua minit sahaja cara nak betul rice cooker ni pun ada.

Maka dengan yakinnya saya cuba nak betulkan rice cooker saya yang rosak tu.

Malangnya,selepas dah buka rice cooker saya tak tahu langkah seterusnya..

Maka jadilah saya seperti tikus yang membaiki labu.

Saya kongsikan gambar rice cooker yang saya dah buka ini.

Jika ada pembaca atau yang terbaca blog saya ini tahu masalah rice cooker saya ini harapnya sudilah beri tunjuk ajar.

Monday, July 30, 2018

Bagai anjing menyalak

Bagai anjing menyalak,
Akhirnya hanya memenatkan tekak,
Menyalak bagai nak rak,
Sedikit kesan pun tak nampak.

Bagai anjing yang menyalak,
Sudah penat jadi anjing yang menyalak,
Biar senyap tak banyak borak,
Tak rasa penat,hati pun tak bengkak.

Bagai anjing yang menyalak,
Menyalak-menyalak,
Dari sekecil anak hingga dah boleh jadi bapa budak,
Penat jadi anjing yang menyalak,

Sudahlah,
Hidup sahaja dalam dunia sendiri,
Kalau dah sampai masa nanti,
Mati.

Saturday, July 28, 2018

Asif & Tar


Thursday, July 26, 2018

Mak...


Monday, July 23, 2018

Nasi goreng campak-campak

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.

Malam-malam rasa lapar pula,pergi dapur tengok ada nasi.

Lauk dah habis,tinggal nasi putih.

Tengok peti sejuk ada ikan bilis dengan planta.

Maka buatlah nasi goreng campak-campak.

Campak-campak sebab saya main campak sahaja bawang, cili,garam...

Maklumlah lapar, yang penting cepat siap,cepat makan.

Saya kongsikan cara saya masak nasi goreng ni.

Bahan-bahannya:

1 atau 2 pinggan nasi putih sejuk
1 ulas bawang besar.
3 ulas bawang putih.
Sedikit halia.
Sedikit ikan bilis.
Sedikit cili kering.
1 atau 2 sudu planta.

Okey, cara masaknya:

1)kisar bawang besar,putih,halia,ikan bilis,cili,halia,ikan kering ..cara kisar masukkan air suam/paip dalam mesin pengisar lepas tu kisar.

2) panaskan kuali

3) masukkan minyak dan panaskan minyak lebih kurang 3 ke 5 minit.

4)masukkan bahan kisar tadi dalam kuali,tumiskan agak-agak jangan sampai hangit.

5) nasi putih tadi gaul dengan planta.

6) masuk nasi yang digaul dengan planta tadi ke dalam kuali yang sekali dengan bahan tumis tadi.

7)kacau/goreng nasi.

8) masuk satu sudu kecil garam,sedikit pak aji/ajinamoto...

9) masuk ikan bilis.

10) kacau atau goreng nasi sampai agak-agak dah boleh makan,garam dengan ajinamoto dah sebati dengan nasi.

11) masuk cili padi sedikit kalau ada...

12 ) agak-agak nasi goreng dah masak...tutup api.

Dah siap, nasi goreng campak-campak saya... Maaflah ya sebab nasi goreng saya ni memang saya masak campak-campak saja..dah lapar,jadi masak agak-agak sahaja...

Nasi goreng saya buat ni minyaknya agak terlebih sedikit...dah lapar makan sahajalah... Kena banyak berlatih lagi saya ini.

Saja saya kongsikan dekat blog saya ini..tak ada ilham atau idea nak tulis apa...

Nasi goreng campak-campak.

Sunday, July 22, 2018

Sunyi

Sunyi.
Senyap.
Sepi.

Dunia aku adalah dunia ini.
Aku suka begini.
Hanyut dalam dunia sendiri.
Khayal dalam imaginasi.
Sejak kecil lagi.

Khayalanku yang pertama.
Tentang sebatang pokok,hijau warna.
Pokok itu tumbuh dewasa.
Aku bertumpang teduh dibawahnya.

Sunyi.
Senyap.
Sepi.

Dalam aku ralit  berimaginasi.
Umur ku semakin hampir dengan mati.
Aku sedar hakikat ini.
Tapi aku masih menolak realiti.

Aku masih mahu kekal begini.
Aku sudah berabad dalam dunia ini.

Dunia sunyi,senyap dan sepi.

Sakitkah aku ini?

Mungkin aku mati dalam khayal.
Fungsi kognitif aku seperti gagal.

Hanyut dalam fantasi sampai mati.

Sampai mati....

Saturday, July 21, 2018

Terpilih sebagai pemenang giveaway souvenirs Siti yang menaip


Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

Alhamdulillah, syukur kepada Allah kerana saya telah terpilih sebagai salah seorang pemenang giveaway souvenir Siti yang menaip...

ini link keputusan giveaway tu~ http://sitiyangmenaip.blogspot.com/2018/07/pemenang-pemenang-giveaway-souvenirs-by.html

Mulanya berharap juga dapat menang baju t-shirt Melbourne tu, tapi terpilih sebagai salah seorang pemenang pun sudah cukup bersyukur bagi saya.

Terima kasih kepada siti yang menaip kerana sudi buat giveaway ini, bertambah lagi kenangan manis saya dalam berblogging ni...


                         terima kasih kerana sudi pilih saya sebagai salah seorang pemenang =)


Sejujurnya, saya ingin berkongsi kisah yang saya harap tidak disalah ertikan sebagai ingin menunjuk-nunjuk atau riak, saya cuma ingin berkongsi sebuah kisah yang benar-benar terjadi bagi saya...

Semalam, saya telah membeli dua bungkus nasi goreng ayam dan sebungkus teh tarik sebagai hidangan makan malam, dan jumlah yang perlu dibayar ialah RM 14.50, jadi saya telah membayar sebanyak RM 15, maka baki yang dipulangkan kepada saya ialah 50 sen.

Maka saya ambil duit lima puluh sen dan masukkan ke dalam tabung derma yang diletakkan di hadapan kaunter bayaran, saya masukkan ke dalam tabung derma tersebut dan dalam hati saya berkata-kata

"ini sahaja yang saya mampu bagi ya Allah, harapnya diterima lah nilai lima puluh sen ini di sisimu ya Allah..harapnya saya benar-benar ikhlas memberi"

Tiba-tiba hari ini semasa melayari blog, saya terperasan yang siti yang menaip telah memberi komen di blog saya bahawa saya telah terpilih sebagai salah seorang pemenang bagi giveaway yang dianjurkannya...

ini linknya~https://at-tarmizi.blogspot.com/2018/07/asif-tar_20.html#comment-form

Mungkin bagi pandangan orang lain, tiada kaitannya derma 50 sen saya dengan terpilihnya saya sebagai salah seorang pemenang giveaway, tetapi bagi saya besar maknanya kerana Allah s.w.t telah membalas derma saya dengan berlipat kali ganda....terpilih sebagai salah seorang pemenang dalam kalangan ramai peserta memang bagi saya satu rezeki yang diberi oleh Allah s.w.t...


Harapnya tulisan saya ini tidak disalah anggap sebagai hendak menunjuk-nunjuk, saya hanya ingin berkongsi kisah...

Terima kasih kepada siti yang menaip kerana sudi pilih saya..

Terima kasih sekali lagi...harapnya sudi terus menganjurkan giveaway lagi...

Semoga ada manfaatnya "post" kali ini...

insya-Allah...

amin.




Friday, July 20, 2018

Asif & Tar


Thursday, July 19, 2018

#SyawalGiveaway - My First Giveaway



klik banner untuk join =)

GIVEAWAY SAMPUL RAYA FASHION VALET 2018 BY SIQAHIQA.COM


klik banner untuk join =)





Tuesday, July 17, 2018

Tabung

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tabung.

Semenjak kecil lagi sudah banyak tabung yang saya ada.

Sama ada yang dibeli atau dihadiahkan.

Tabung yang saya guna sekarang ni tabung yang dapat masa buat akaun ASB dahulu.

Memang banyak dah kali korek duit dalam tabung ni.

Banyak duit syiling sahajalah.

Banyak juga kenangan dalam aktiviti menabung ni.

Masa belajar dahulu banyak kali juga korek duit syiling semata-mata nak main futsal, badminton ataupun pergi jalan-jalan nak tengok wayang.

Masa kecil dahulu masa dapat duit raya akan simpan dalam tabung.

Lepas tu Emak akan pergi simpankan di bank.

Zaman kecil dahulu jarang  duit raya saya dapat duit banyak...

Biasanya puluh-puluh ringgit sahaja...

Pernah juga dahulu saya tampal poster rajin menabung,tapi kena gelak dengan abang-abang saya..

Mana taknya,poster saya buruk...lukis gambar tabung manggis lepas tu tulis rajin menabung...simple sangat...

Tabung saya sekarang ni biasanya saya simpan duit syiling sahaja...

Nak simpan duit kertas,tak ada lebih..cukup-cukup untuk belanja saya sahaja...

Nak penuh tabung ni pun payah,sebab selalunya kena korek.

Saja saya tulis pasal tabung ni.

Saja nak mengimbas kembali memori.

Saja nak berkongsi cerita.

Monday, July 16, 2018

Asif & Tar


Saturday, July 14, 2018

Cakap memang mudah

Cakap memang mudah,
Nak buat tu yang payah.

Suruh bersabar bila dilanda musibah,
Memang mudah,
Bila kena diri sendiri,
Baru terasa beratnya hidup ini.

Cakap memang mudah,
Nak buat yang payah.

Suruh jangan cepat buruk sangka,
Memang mudah,
Bila jadi satu benda depan mata,
Mulut dia dah tak ada tapis dah...

Cakap memang mudah,
Nak buat yang payah.

Suruh bersabar bila barang kita dicuri,
Katanya dah bukan rezeki,
Memang mudah,
Bila barang sendiri jadi mangsa,
Hilang semua sopan,lebih banyak menyumpah...

Cakap memang mudah,
Nak buat yang payah.

Entahlah...

Final World Cup 2018

Image result for fifa world cup final

Saya pilih Crotia menang World Cup 2018 =)

Friday, July 13, 2018

Belanja dapur

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Sekadar ingin berkongsi belanja dapur kami sekeluarga...

Harga barang sekarang boleh tahan ya..

Ada barang murah,ada yang naik harga dan ada yang masih sama...

Golongan bujang seperti saya juga agak terasa dengan keadaan ekonomi sekarang.

Perkara ini buat saya terfikir....

Bagaimana agaknya mereka yang sudah berkeluarga?

Sudah berkahwin, ada anak,isteri.

Pasti memerlukan kewangan yang stabil.

Betapa kagumnya saya terhadap mereka yang bersusah payah membanting tulang mencari rezeki halal dan berkat untuk mereka.

Tidak kira suami,isteri,ibu, ayah,belum berkahwin atau sudah berkahwin,moga kita semua dimurahkan rezeki oleh Allah s.w.t dalam hidup kita ini.

insya-Allah...

Amin.

Thursday, July 12, 2018

Jamuan Hari Raya

Alhamdulillah hari Ahad haritu sempatlah menghadiri jamuan hari Raya di Stadium Hang Jebat,Melaka.

Tak harapkan sangat dapat makan pun sebab memang kalau jamuan macam ni selalunya makanan cepat habis.

Mujur sebelum pergi jamuan ni dah pergi satu lagi jamuan yang diadakan di sebuah surau.

Jadi memang dah kenyang bila sampai stadium.

Pergi stadium ni pun sekadar nak lihat suasana sahaja.

Sampai dekat stadium dalam pukul 9 lebih memang dah ramai orang.

Makanan pun banyak dah habis.

Dapatlah makan seketul ayam dengan sekeping roti canai.

Sekadar nak melihat suasana sahaja sambil jalan perlahan-perlahan sebab badan belum berapa sihat sangat.

Ini jamuan hari raya secara besar-besaran yang pertama saya pergi.

Seronok jugalah,cuma yang tak seronoknya bila orang potong barisan semasa nak ambil makanan.

Sabar sahajalah...

p.s-nanti saya upload gambar.

Wednesday, July 11, 2018

Sekejapnya Tuhan balas


Tuesday, July 10, 2018

Jangan salahkan

Nafsu,Akal Hati

Monday, July 9, 2018

Good night little fella

Good night little fella.

Close your eyes,
Hold your hand,
Forget everything today,
Because tomorrow is the new day.

Good night little fella.

Hopefully your will have sweet dreams,
Forget sadness in your life,
It will pass eventually,
Tomorrow is the new story,
In your life.

Good night little fella.

Thanks for everything,
Your always been there for me,
Now it times for me,
To be side by side with you.

Close your eyes.
Sweet dreams little fella.

Sunday, July 8, 2018

Kesakitan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Betul kata orang,masa sihat kita jarang menghargai kesihatan.

Bila dah sakit,baru terasa besarnya nikmat sihat.

Sudah banyak juga saya post tentang kesakitan belakang badan dan perut yang saya alami.

Tetapi kali ini agak berlainan sedikit sakitnya.

Perut terasa sangat sakit.

Sudah dua hari hanya berbaring sahaja.

Barangkali ada urat yang bengkak.

Setiap kali bangun atau berjalan akan terasa sakit di bahagian perut.

Sebelum ini sudah pergi klinik untuk pemeriksaan,nampaknya kena pergi lagi untuk pemeriksaan lanjut.

Mohon doa kalian supaya saya segera sembuh.

Amin.

Saturday, July 7, 2018

Lawak Bola Piala Dunia

Ronaldmohoni.com Hari Raya Aidilfitri 2018 Giveaway


klik banner untuk join =)

'GIVEAWAY SOUVENIRS BY SITIYANGMENAIP'



                                               nak join klik banner =)



SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :

  1. Warganegara Malaysia
  2. Follow blog SITIYANGMENAIP - tak disemak jujur pada diri sendiri
  3. Buat satu entry bertajuk 'GIVEAWAY SOUVENIRS BY SITIYANGMENAIP' - tag seorang saja rakan blogger dan link kembali pada entry INI sahaja
  4. Tinggalkan komen link entry penyertaan pada ruangan komen entry INI sahaja dan nyatakan 'team' pilihan korang (pilih satu sahaja) : #TeamMelbourne atau #TeamSydney
  5. Pemenang bertuah akan dipilih secara cabutan nombor penyertaan (draw lots)
  6. Cabutan penyertaan akan dilakukan mengikut kelompok 'team' yang dipilih

saya pilih  #TeamMelbourne 

saya tag fitrigiveaway


Friday, July 6, 2018

Betapa beruntungnya aku

Image result for sesuap nasi
sumber gambar:google images

Bila melihat mereka yang tiada tempat berteduh,
Rasa sayu dan syahdu,
Betapa beruntungnya aku,
Masih ada rumah emak untuk aku berlindung,
Daripada hujan dan panas.

Bila melihat mereka yang berjalan kaki,
Rasa sayu dan syahdu,
Betapa beruntungnya aku,
Motorsikal Honda Wave 100 aku masih berfungsi,
Memudahkan aku sampai ke destinasi.

Bila melihat mereka yang mengikat perut,
Rasa sayu dan syahdu,
Betapa beruntungnya aku,
Masih ada beras di rumah emak untuk dimasak,
Lauk ikan bersama kicap,
Insya-Allah, kenyang juga..

Bila melihat mereka yang tinggal seorang diri,
Rasa sayu dan syahdu,
Betapa beruntungnya aku,
Masih ada emak,abang,Pak Ngah sekeluarga dan Pak Busu,
Walaupun ada masanya bermasam muka dan bertengkar,
Tetapi moga hubungan keluarga tetap kekal.

Aku menulis coretan rasa ini bukan kerana mahu menjadi mulia,cuma untuk mengingat diri supaya berasa cukup dengan yang dimiliki sambil berusaha untuk mempertingkatkannya lagi.

Syukur ini bukan mudah,bukan sekadar menulis di mana-mana helaian kertas atau di mana sahaja..bukan sekadar diucap lidah...

Sudah pasti ada masanya cemburu dalam diri menguasai melihat mereka yang lebih berjaya dan mewah dalam hidup.

Tetapi moga dengan menulis ini boleh memberi peringatan kepada diri dan perkongsian kepada pembaca atau sesiapa sahaja yang membaca blog saya ini supaya bersyukur dengan yang dimiliki buat ketika ini.

Cakap memang mudah,nak buat payah...doakan supaya saya bersyukur dan saya juga mendoakan kita semua yang membaca post ini supaya rasa cukup dan berbahagia dengan hidup ini.

insya-Allah...

amin.

Thursday, July 5, 2018

Asif & Tar


Wednesday, July 4, 2018

70 % atau 30 %?


DrRizal Abu Bakar
 kereta mahal, laju dan high end hanya 30% kapasiti kereta diguna. 70% lain termasuk top speed dan kapasiti lain tidak diguna. Hanya cantik di atas kertas.
.
Lebih malang lagi kurang dari 30% masa kita diguna untuk memandu kereta.
.
3. Apabila kita memiliki rumah besar, hanya 30% dari ruang rumah kita lazimi. 70% lagi tidak dikunjungi.
.
4. Apabila pakaian kita penuh almari, hanya 30% yang selalu diguna. 70% hanya memenuhi ruang, sendatkan almari.
.
5. Kita bekerja dan bergaji, kurang dari 30% guna untuk diri sendiri. Lebih dari 70% untuk orang lain.
.
6. Apabila kita cari pahala 100% milik kita. Kecuali apabila kita mula mengumpat dan mengacum, membawang dan mengeji.
.
Pada hal dunia berdikit mencukupi. Pada hal akhirat berdikit harus dihindari.
.
#DrOtak
#Neuroversiti
#cocoOCOC

Tuesday, July 3, 2018

“SEGMEN Tambah Duit Dengan Kerja PARTIME Dari EJULZ”

klik banner untuk join =)

Nyatakan kerja partime yang korang sedang buat / suka buat / dalam perancangan nak buat / sekiranya korang memerlukan pekerja partime dari kalangan blogger (Nyatakan sekiranya ada. Kalau tak ada abaikan ^_^)

1. bisnes makanan.
2. jual barang runcit
3. top up
4. jual barang basah-yang ini memang tengah buat
5. iklan/pengiklanan/review produk
6.yang berkaitan kemahiran..tapi malangnya saya tak jumpa lagi kemahiran saya
7. dropship.

dan macam-macam lagi..tapi sampai sekarang ini semua hanya angan-angan...hahaha =)

Sunday, July 1, 2018

Asif & Tar




terima kasih kepada farhanna jafri kerana memberi komen yang menjadi idea kepada kesinambungan lukisan asif&tar ini.




link komen farhanna jafri, terima kasih ya =)

Friday, June 29, 2018

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2018


selamat hari raya maaf zahir dan batin kepada pembaca atau yang terbaca blog saya ini. =)

Thursday, June 28, 2018

Mat So'od

                                                 Image result for mat sood



SINOPSIS MAT SO'OD

Mat So'od merupakan penglipurlara di kampungnya. Namun berlawanan dengan kerjayanya, Mat So'od merupakan seorang pemurung hampir sepanjang hidupnya.


SKRIP : Megat Fauzi Isa
PENGARAH : Melissa Saila
TERBITAN : Kus Semangat Aktor Sdn Bhd
PELAKON : Khir Rahman, Siti Saleha, Harun Hashim, Lydiawati, Fauzuly Hamdan, Syed Zalihafe



Wednesday, June 20, 2018

Asif & Tar



Selamat hari raya Aidilfitri,maaf zahir dan batin kepada semua pembaca atau yang terbaca blog saya ini =)

Sunday, June 17, 2018

Masa untuk pergi

Pejam mata.
Gelap.
Aku cuma ingin pergi seketika.

Destinasi yang tak pasti.
Jujurnya aku tak boleh terus begini.
Tapi aku tetap kena pergi.

Tuhan.
Munajat,zikir dan doaku.
Mungkin hanya seperti cebisan.
Ditiup dan akhirnya jadi debu.

Aku tetap kena pergi.
Pergi tinggal sebentar ibu di halaman.
Aku juga ingin belajar tentang kehidupan.

Kembara yang tak pasti.
Mungkin jadi,mungkin merana.
Untung sabut timbul,
Untung batu tenggelam.

Tapi aku tetap kena pergi.
Izin kan aku ya Tuhan.
Doakan aku ya ibu.

Ada rezeki ketemu lagi nanti.
Sekarang tiba masa aku pergi.

tulisan: Tarmizi

Saturday, June 16, 2018

Kisah sedih di hari raya

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.

Selamat Hari Raya maaf zahir dan batin.

Tetapi Hari Raya kali ini agak sedih sedikit.

Sedih sebab laptop rosak.

Macam-macam hal...

Biasa pakai elok sahaja, hari Raya juga rosak.

Terpaksalah betul kan,tapi tak pasti lagi rosaknya apa..cuma kursor tak boleh tekan...dan laptop tu "hang"

Harapnya tidak rosak teruk dan tidak pula mahal bayarannya nanti.

insya-Allah...

Amin.

Wednesday, June 13, 2018

Asif & Tar


Monday, June 11, 2018

Segment : Awesome Blogger by Shahirah Lee

klik banner untuk join =)

Wednesday, June 6, 2018

Asif & Tar


Monday, June 4, 2018

Terima kasih cikgu/abam kie


Alhamdulillah, saya telah terpilih antara pemenang pengomen tegar di blog cikgu/abam kie.

Saya berjaya memenangi hadiah top-up dan juga kad raya.

Tak sabar rasanya nak menunggu kad raya tersebut.

Terima kasih ya cikgu/abam kie. =)

Harapnya lepas ni saya akan lebih rajin lagi memberi komentar di blog cikgu.



http://www.zukidin.com/2018/06/keputusan-cabaran-pengomen-tegar-blog.html

Tuesday, May 29, 2018

Asif & Tar


Monday, May 28, 2018

Tak ada rezeki

Assalamualaikum w.b.t  dan salam sejahtera...

Baru-baru ini saya telah berjaya memenangi segmen ombak bergigi...



Tetapi saya dah terlambat untuk menuntut hadiah tersebut.

Alasan yang boleh saya beri?

Saya sekarang ni berblog dengan menggunakan handset...kerana saya sekarang lebih banyak berbaring kerana sakit belakang dan perut yang dihadapi, jadi saya lebih selesa menggunakan telefon bimbit berbanding laptop.

Tetapi sukar untuk saya menggunakan handset untuk berblog walking...sukar juga hendak menerangkan masalah yang saya hadapi ini...

Tidak mengapalah..nampaknya tiada rezeki saya kali ini.

Namun terima kasih juga kepada blog ombak bergigi kerana memilih saya sebagai salah seorang pemenang.

Tiada rezeki saya nampaknya...

http://ombakbergigis.blogspot.my/2018/05/pemenang-its-time-for-giveaway-by.html

Oh ya, doakan juga supaya saya cepat sembuh daripada sakit belakang dan perut. Sudah bertahun menghidap penyakit ini..tak tahan lagi hendak menanggungnya...


Wednesday, May 23, 2018

Hutang

Hutang,
Wajib dibayar walaupun seringgit.

Pelik rasanya,
Semasa hendak meminjam lembut sekali bicaranya...

Bila diminta bayar semula,
Pelbagai jawapan yang diterima,

Hutang,
Bayar sedikit-sedikit dulu pun tidak mengapa.

Tandanya kita tak lupa.

Hutang bukan percuma.

Monday, May 21, 2018

Selamat Menyambut Ramadhan

Selamat Menyambut Ramadhan 2018.

Semoga kita berjaya berpuasa hingga akhirnya.

p.s-doakan kesihatan saya, belakang badan yang sering sakit semakin beransur pulih.

Friday, May 4, 2018

Rumah kebun

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

Mohon pendapat,pandangan dan tunjuk ajar...

Saya teringin hendak membina sebuah rumah kebun untuk memulakan projek tanaman secara kecil-kecilan...

Tetapi saya tidak pandai bertukang, hanya berimaginasi rekaannya sahaja...

Boleh beri tunjuk ajar?

Bagaimana nak kira kos, cara supaya tiang jadi lebih kukuh dan sebagainya...

Saya kongsikan hasil contengan secara kasar saya...



Tempat atau kawasannya tidak begitu luas....tetapi sayang pula nak dibiarkan begitu sahaja

Nanti saya bagi gambar keluasan tempat tu..tapi tak luas mana..rasanya keluasannya boleh diibaratkan cukup untuk sebuah kereta parking sahaja...

Harapnya cita-cita ini jadi sebuah kenyataan...

Mohon tunjuk ajar semua..

Moga jadilah projek ini.

insya-Allah...

amin.