Thursday, December 13, 2018

Asif & Tar




idea ini saya dapat daripada komen blogger Perdu Cinta dekat post lukisan pasal ulat tiket.



Terima kasih kepada blogger Perdu ciNta kerana beri saya idea =)

Wednesday, December 12, 2018

Hadiah dah sampai


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Alhamdulillah..hadiah komik yang saya dapat sebab menang tempat kedua contest isi dialog anjuran blogger plain83 dah sampai...

https://throughmyglasseskacamata.blogspot.com/2018/12/keputusan-pemenang-contest-ga-isi-buih.html

Seronok rasanya...selain daripada ada rezeki menang contest, dapat hadiah komik..memang kena dengan hobi saya yang membaca komik.

Hobi mengumpul komik ni saya mula daripada sekolah rendah lagi,abang-abang semua minat komik,dengan saya sekali terikut.

Komik yang dikumpul macam Penyiasat Remaja,Majalah Ujang, Slam Dunk, Misteri Naga..banyak lagilah..tapi sebenarnya saya sikit sahaja koleksi, abang saya yang banyak,saya tumpang baca sahaja.

Ok,berbalik pasal komik yang saya menang, tajuknya Buasir Otak:Enigma, saya baru sempat baca sikit-sikit, komik ni hasil kolaborasi banyak pelukis...nanti dah selesai baca,saya akan buat review.

                                                    Image result for buasir otak enigma
Insya-Allah...

Sekali lagi terima kasih kepada blogger plain83 sebab sudi anjur contest, semoga dimurahkan rezeki, dan segala susah payah pergi pos hadiah ini amat saya hargai..

Terima kasih,terima kasih dan terima kasih...

Alhamdulillah...

Bertambah kenangan manis saya dalam berblog ini.

Semoga kita semua saling menyokong sesama blogger dan terus maju dalam dunia blogging.

Insya-Allah...

amin.

Tuesday, December 11, 2018

Ulat tiket


*Sekadar gurauan,tidak melibatkan mana-mana pihak pun

Monday, December 10, 2018

Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom

Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom. Jemput sama-sama meriahkan.

Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom

Seperti yang mama ada beritahu dalam post sebelum ni, mama ni adalah sejenis yang suka blogwalking. Dan sesiapa yang ada di bloglist mama biasanya akan mama blogwalk dulu dengan syarat blog Tu kena selalu update la ye. Memandangkan dah nak masuk tahun baru aka umur baru bagi mama, maka mama mencari 20 blog untuk dimasukkan ke dalam bloglist mainpage mama, 

Bagi yang tak terpilih pula jangan lah risau, mama akan buatkan satu page dan masukkan kesemua link yang join segment ni.  dan Semoga dengan adanya segment ni akan membuatkan mama bertambah berkobar-kobar semangat blogging untuk tahun 2019.

Jom tengok syarat-syarat: 

1. Buat satu blog post bertajuk "Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom". Tampal banner di ats beserta link ke post ini.
6. Follow Twitter: https://mobile.twitter.com/mamapipie
7. Follow FB page: https://m.facebook.com/mamapipie/
8. Tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.

Done. Mudah saja kan. Bagi sesiapa yang ada masalah untuk nak buat perkara di atas dengan alasan munasabah mama tetap akan terima penyertaannya. Dun worry OK!

Segment ini berakhir pada 31/12/2018 11.59 Malam.


Saturday, December 8, 2018

Asif & Tar


Friday, December 7, 2018

Menang tempat ke-2 Contest Isi Buih Kata-Kata Komik


Alhamdulillah..

Saya telah terpilih sebagai pemenang tempat ke-2 bagi contest isi buih Kata-Kata Komik

https://throughmyglasseskacamata.blogspot.com/2018/12/keputusan-pemenang-contest-ga-isi-buih.html

Hadiahnya~

Komik BO:TK (Enigma)

Image result for buasir otak enigma

Terima kasih sekali lagi kepada blogger plain83 kerana sudi menganjurkan contest ini.

lawati blog plain83 di https://throughmyglasseskacamata.blogspot.com

Tahniah juga kepada peserta lain yang join contest ini.

Alhamdulillah..

Terima kasih, semoga kita semua terus aktif dan maju dalam dunia blogging ni.

Bertambah lagi kenangan manis saya dalam berblogging ni.

Sunday, December 2, 2018

Asif & Tar


Friday, November 30, 2018

Mystery Boxes Giveaway by Liyana Jasmi

Klik banner untuk join =)


saya tag:

Thursday, November 29, 2018

Penat dan putus asa

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Fuh,mencabar sungguh rasa nak hujung-hujung tahun ni..

Rasa macam banyak dugaannya.

Entahlah...

Jika saya simpan dan pendam mungkin akan menyebabkan rasa sakit dalam kepala.
Jadi saya tulis sahaja dalam blog saya ni.

Dugaannya:

1) clutch plate motor rosak,kos nak baikinya rm 100+++

2) sport rim motor rosak,kena tukar satu set,kosnya dalam 200+++ kalau ambil yang tahan/lasak sikit.

3)no plat motor patah..

4)arm motor dah rosak,kos nak baikinya rm85+++

5)road tax kereta dah mati,nak hidupkan tak ada duit...

6) laptop tunggu masa sahaja rosak, motherboard dah tak boleh diselamatkan lagi,rosak kali ni kena beli laptop baru.

7) power rabun dah naik/cermin mata pun dah rosak..nak tukar belum ada duit.

8) tempat niaga kemungkinan akan ditutup..entahlah..mana nak meniaga/cari duit lepas ni?

Entahlah...
Penat dan putus asa rasanya.

Wednesday, November 28, 2018

Asif & Tar


Tuesday, November 27, 2018

Menang Segmen Saya Nak Buku Free By Cuya


Alhamdulillah....saya telah terpilih sebagai pemenang bagi segmen Saya Nak Buku Free By Cuya.

https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2018/11/pemenang-segmen-saya-nak-buku-free-by.html

                                

Saya berjaya memenangi sebuah zine bertajuk A Gift For D'Cleft.


Sekali lagi terima kasih kepada blogger Cuya kerana menganjurkan segmen ini, dan terima kasih juga kerana memilih saya sebagai pemenang.

Bertambah lagi kenangan manis saya dalam berblogging ini.

Alhamdulillah, terima kasih ya =)

Monday, November 26, 2018

Buah Nam-Nam @ Katak Puru

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Masa berjaja dekat pasar,ada seorang pelanggan ni tanya,ada jual pucuk nam-nam tak?termenung sekejap..tak pernah dengar..

Google pasal buah nam-nam ini atau nama lainnya buah katak puru, sedap dibuat lauk/ulam rupanya ya..kena cuba ni.

Saya kongsi artikel yang saya ambil daripada suratkhabar Sinar Harian ini tentang buah nam-nam atau juga dipanggil buah katak puru.

Ingat nak cuba tanamlah,senang ke nak hidup?
Image result for buah nam nam malaysia
buah nam-nam,sumber gambar:google images

Nam nam dipanggil buah katak puru
Oleh: Wartawan Sinar Harian
Tarikh: October 26, 2011
Buah katak puru? Kenapa namanya begitu? Begitulah gelaran yang dipanggil kepada buah nam-nam kerana mempunyai kulit luaran yang kurang menarik dan menggerutu.

Walaupun nama dan bentuk luarannya tidak secantik buah-buahan yang lain, namun bagi mereka yang biasa merasai buah ini tentu membuatkan air liur terasa kecur.

Buah ini memang sedap dicicah dengan sambal kicap, garam atau kuah rojak. Ada juga yang membuat sambal ikan dengan menumbuk ikan dan cili bersama-sama buah katak puru.

Memang sedap jika dimakan bersama nasi yang masih panas. Malah, bukan itu sahaja, buah yang kaya dengan vitamin C ini juga boleh dijadikan jus.

Buah nam nam yang bersaiz di antara lima hingga enam sentimeter (cm) ini mempunyai rasa masam kelat ketika muda dan akan berubah menjadi masam manis apabila masak.

Bijinya pula berbentuk leper. Selain dimakan segar, daun dan buah nam nam juga mempunyai khasiat perubatan.

Kebanyakan orang-orang terdahulu mempercayai dengan memakan buah dan pucuk pokok ini dapat mengubati penyakit darah tinggi dan kencing manis.

Ada juga yang menjadikannya ramuan dalam ubat bagi merawat batu karang. Selain itu, daunnya juga boleh dikeringkan dan dijadikan seperti minuman teh.

Pokok nam nam atau nama saintifiknya Cynometra Cauliflora merupakan tumbuhan unik kerana berbunga dan berbuah di batang.

Pokok yang dikatakan berasal dari Borneo ini mempunyai ketinggian di antara tiga hingga enam meter (m) sahaja.

Pokok ini masih lagi ditemui di Semenanjung Malaysia terutama di kawasan Utara dan Pantai Timur. Pokoknya mudah tumbuh melalui kaedah tanaman biji ataupun tut.

Ia memerlukan kawasan yang bersaliran baik dengan sinaran matahari yang cukup untuk tumbuh subur

sumber : sinar harian http://www.sinarharian.com.my/mobile/rencana/nam-nam-dipanggil-buah-katak-puru-1.2401

Saturday, November 24, 2018

Mini Pencarian Bloglist Jan - Dec 2019 by S.K.

Klik banner untuk join =)

Friday, November 23, 2018

Asif & Tar



idea daripada blogger annursyuhadah untuk contest isi dialog asif & tar
jom lawati blog blogger >annursyuhadah.com<

Thursday, November 22, 2018

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz
klik banner untuk join =)

Monday, November 19, 2018

Asif & Tar


Sunday, November 18, 2018

CONTEST GA: ISI BUIH-KATA KOMIK #3

klik banner untuk join =)








Thursday, November 15, 2018

Cerita atau filem kegemaran

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

Post kali ini ringkas sahaja..

Boleh kongsi filem atau cerita kegemaran korang? Kenapa cerita tu buat korang rasa best nak tengok?

Contohnya, saya suka filem Tamil, antara filem atau cerita yang saya suka tengok walaupun dah banyak kali ulang, antaranya ialah:

Sivaji the bos
- sebab cerita ni memang kelakar,penuh dengan pengajaran dan aksi..

Lepas tu antara cerita Tamil yang saya rasa best ialah

Pulimurugan

Image result for pulimurugan

-kebetulan tengok cerita ni dekat tv2 dulu, memang macam-macam ada dalam cerita ni,kelakar,penuh dengan aksi..memang dahsyat cerita ni..biasalah cerita Tamil,seorang boleh lawan sepuluh orang,hahaha..tapi Pulimurugan ni lagi dahsyat sebab hero dia boleh lawan harimau..haha


Ok, antara cerita lain yang saya rasa best tengok walaupun dah banyak kali tengok:

 Kabhi Kushi Kabhi Gam
- tak minat Hindustan sangat,tapi cerita ni memang seronok tengok,biasanya time hari raya memang akan keluar cerita ni...mengalir jugalah air mata ni..

Cerita lain yang saya ingat:

1) shaolin soccer
2)kungfu hustle
3)lagi-lagi senario


Ok, ada lagi rasanya..tapi saya tak ingat...

Boleh kongsikan korang suka tengok cerita apa walaupun dah banyak kali tengok?

Boleh jadikan satu post dekat blog korang, boleh saya baca =)

Tuesday, November 13, 2018

#7YEARSANNIVERSARYGIVEAWAY DUNIA ZUMAL

Klik banner untuk join =)

Thursday, November 8, 2018

Daripada dulu

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Entah kenapa, daripada dulu lagi jika saya order makanan dekat kedai atau warung mesti ada hal yang berlaku.

Sebagai contoh,jika keluar makan dengan kawan, saya pesan makanan yang sama dengan kawan,tapi kadangkala kawan saya dapat ordernya..saya pula tak dapat.

Kadangkala saya order dulu daripada orang lain tapi saya yang selalu dapat lambat..

Selalu juga dulu kena perli dengan kawan,biar saya order dulu takut nanti mereka dah habis makan,baru pesanan saya sampai...

Entahlah...

Kalau sesekali berlaku tak apalah,ini seolah-olah dah jadi kebiasaan untuk sesuatu hal berlaku..

Kenapa ya?

Monday, November 5, 2018

Asif & Tar



idea daripada blogger cuya untuk contest isi dialog asif & tar
jom lawati blog blogger >cuya<

Friday, November 2, 2018

Zaman apakah ini?

Zaman apakah ini?

Rancangan TV yang disiar adalah tentang jual beli barang dari pagi hingga ke petang..

Zaman apakah ini?

Kerana wang ringgit sanggup bergaduh sesama keluarga...

Zaman apakah ini?

Di media sosial ramai yang menghakimi...

Zaman apakah ini?

Mereka yang dipilih untuk memimpin akhirnya hanya memikirkan kepentingan keluarga dan diri..

Zaman apakah ini?

Mereka yang mengatakan hutang negara banyak akhirnya merupakan individu yang punyai gaji tertinggi...

Zaman apakah ini?

Mereka yang kaya raya dianggap sungguh mulia walaupun penuh kesombongan dalam berkata-kata...

Zaman apakah ini?
Entahlah...

Thursday, November 1, 2018

Lucas Graham-You're Not the Only One

Lukas Graham – You’re Not the Only One (Redemption Song) Lyrics


You’re Not the Only One (Redemption Song) Lyrics by Lukas Graham
Released : 2018

Please give me your redemption song, I need one real bad
No one seems to write them now that John and Bob are dead
All I know is
We need one right now

If life’s another game of chess, we lost a couple pieces
The ones who’ve had a dream for us, the legends who will lead us
All I know is
We need them right now

The darkness makes it hard to see the light
But the time is always right to do what’s right
If you only knew, I’m just as scared as you
You’re not the only one

Is it ignorant to say that war is just no longer needed
And childish to think that love gives life a higher meaning
All I know is
We need love right now

The people we have given trust end up corrupt and rotten
They start with great ideals but on the way that’s all forgotten
All I know is
We need hope right now

The darkness makes it hard to see the light
But the time is always right to do what’s right
If you only knew, I’m just as scared as you
You’re not the only one

You’re not the only one who’s had enough
Give me your hand so we can stand up
You’re not the only one done waiting
For changes to come

(You’re not the only one who’s had enough)
The darkness makes it hard to see the light
(Give me your hand so we can stand up)
But the time is always right to do what’s right
(You’re not the only one done waiting)
If you only knew, I’m just as scared as you
(For changes to come)
You’re not the only one

Please give me your redemption song, I need one real bad
No one seems to write them now that John and Bob are dead
All I know is
We need one right now



Friday, October 26, 2018

Pesan mak

Pesan mak dulu,
Berhati-hati dengan orang yang mesra sangat dengan kita,
Takut nanti dia akan jadi musuh satu hari nanti...

Pesan mak dulu,
Berkawan baik macam mana pun,
Sampai satu masa, masing-masing akan
ada haluannya sendiri ..

Pesan mak dulu,
Biar kita tak banyak duit,
Tapi kaya dengan budi bahasa...

Pesan mak dulu,
Kawan ketawa memang banyak,
Kawan menangis kalau ada seorang pun dah rasa seribu kesyukuran...

Pesan mak dulu,
Belajar tinggi-tinggi,lepas dah belajar,kerja lah apa pun,yang penting halal dan berkat.
Rezeki belajar lain,rezeki bekerja lain...

Pesan mak dulu,
Orang tak akan nampak susahnya kita,
Orang cuma nampak senang dan mewahnya kita...

Pesan mak dulu,
Biar orang buat kita,jangan kita buat orang..
Walaupun hati kita sakit, tapi hidup dekat dunia ini bukan kekal selamanya..
Sampai masanya,orang yang buat kita akan dapat juga balasannya..
Lambat dengan cepat sahaja...

Pesan mak dulu,
Jaga mulut,sebab mulut ni berbisa..
Boleh jadi sebab putus saudara...

Thursday, October 25, 2018

Segmen Saya Nak Buku Free by Cuya

klik banner untuk join =)

Tuesday, October 23, 2018

Harijadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ini harijadi saya...

Tapi tak rasa seronok pun..

Mungkin sebab hidup yang tak berapa menjadi..

Dulu masa kecil selalu fikir bila umur dah 28 saya akan ada kerja tetap,ada aset..

Tapi sekarang dah umur 28,segala tentang hidup saya terasa menyedihkan...

Kadang terfikir juga... kenapa Tuhan tak ambil sahaja nyawa saya...

Tapi kemudian saya terfikir kalau saya mati pun belum tentu hidup lepas mati lebih baik...

Entahlah...

Tapi saya tetap bersyukur ada keluarga...ada tapak untuk berjaja kecil-kecilan,ada motorsikal...ada rumah mak untuk berteduh..

Selain itu,saya ada blog ini untuk saya meluahkan rasa dan menenangkan kekacauan dalam diri saya kadangkala...

Selamat Hari Lahir diri sendiri...

Makin singkat umur..makin hampir dengan kematian.

Thursday, October 18, 2018

Cikgu pita ukur

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Bila tengah rileks-rileks ni tiba-tiba teringat tentang satu kata-kata daripada Cikgu saya dahulu...

Cikgu kaunseling sekolah menengah saya dahulu.

Kami panggil dia Cikgu pita ukur...

Kelakar kan nama gelaran tu?

Kami bagi gelaran tu sebab masa perhimpunan dia selalu bagi ucapan nasihat dan dah jadi kewajipan Cikgu ni untuk keluarkan pita ukur sebagai panduan kepada kami.

Katanya hidup ini seperti pita ukur,masa belajar selama bertahun-tahun ini untuk hasilnya yang akan datang.

Maksudnya jangan mensia-siakan masa muda...sebab perkara yang kita buat masa muda akan menentukan hidup kita bila tua nanti.

Ringkasnya kita belajar bertahun-tahun untuk mendapatkan keselesaan selama berpuluh tahun..

Masa tu saya rasa kelakar... yalah sebab gunakan pita ukur..setiap kali ucapannya itulah yang akan dipesan Cikgu ni.

Tapi sekarang bila dah umur 20 an,saya terfikir juga kata-kata Cikgu ni.

Sekarang ni memang saya tak tahu nak jadi apa dalam hidup saya...

Lepas habis belajar,sampai sekarang saya tak ada kerja tetap.

Berjaja kecil-kecilan ni kadang hasilnya terasa sangat tak berbaloi dengan usahanya...

Sekarang ni,dah tua baru teringat kata-kata Cikgu pita ukur saya...

Hidup ini macam pita ukur...

Masa yang digunakan sekarang akan menentukan hidup akan datang...

Entahlah,nak menyesal pun tak guna...

Monday, October 15, 2018

'Birthday giveaway by Mazuriah Mohamed'.

klik banner untuk join =)


selamat hari jadi =)

macam mana jumpa blog ni? bila baca dekat blog farhana jafri =)

Tuesday, October 9, 2018

Minat tapi tak pandai


Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera..

Minat tapi tak pandai...

Macam mana tu?

Contoh paling mudah, saya minat takraw...selalu tengok game takraw dekat tv, sekarang ni tengah rancak dengan Sepaktakraw League(STL) 2018, jadi memang selalu jugalah layan takraw ni.

Minat tengok aksi lipat,gulung,libas yang dilakukan...

Saya pernah cuba pemilihan takraw semasa sekolah rendah dahulu...hancur,tak pandai main langsung, merasa main untuk satu game sahaja, kalah teruk.

Teringin juga nak buat aksi macam yang ditunjukkan dalam tv tu, tapi badan pun dah gemuk,usia pun dah meningkat..jadinya boleh tengok sahajalah........

Minat tapi tak pandai...

                                         Image result for minat

Banyak perkara,benda yang saya minat tapi tak pandai...

Contohnya,

Minat tebar roti canai, tapi sampai sekarang tak pandai buat.

Minat melukis tapi lukisan saya buruk dan syok sendiri.

Minat main gitar, pernah cuba belajar main gitar tapi tak pandai sampai sekarang.

Minat belajar bahasa mandarin, hangatnya sekejap sahaja..lepas tu sekadar minat sahaja tanpa usaha.

Minat tapi tak pandai.

Sedih juga tapi nak buat macam mana....

Sampai sekarang saya masih mencari-cari kebolehan dalam diri, tak jumpa-jumpa lagi....

Entahlah...

Betul orang cakap,minat sahaja tapi tak buat pun tak guna.......

Perkara normal ke minat perkara yang kita tak pandai/mahir?

Saturday, October 6, 2018

Asif & Tar


Wednesday, October 3, 2018

Anak Jiran

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Jiran, memang banyak dah saya post pasal jiran dalam blog saya ini.

Cuma saya ingin minta pandangan daripada kawan blogger lain tentang masalah jiran yang saya hadapi ni.

Anak jiran yang masih bersekolah rendah, sehingga larut malam pun masih merayau dan membuat bising.

Terganggu rasanya..

Bukan apa,saya ni baru sahaja nak baik,urat badan bengkak,lepas tu kena tolak motor pula...

Jadinya bila malam nak berehatlah.. tapi anak jiran pula bising,main basikal,main kejar-kejar...

Jika siang atau petang hari saya tak kisahlah...ini dah malam.

Jika ditegur,mak ayah mereka akan memgamuk pula...

Saya dah lah badan tak sihat,yang hadiah top up untuk pemenang blog pun saya belum settle kan,sebab penat dan sakit sangat badan saya ni. Anak jiran pula bising bermain...

Allah..

Mohon pandangan daripada kawan blogger yang lain cara untuk mengatasi masalah ni.

Tolong ya...