Pagis

Thursday, April 19, 2018

Sudah penat

Sudah penat,
Sudah tidak larat lagi,
Kesakitan yang dihidap bertahun lamanya...

Sudah penat,
Sudah tidak larat lagi,
Kepahitan yang dialami daripada
zaman kanak-kanak lagi...

Sudah penat,
Sudah tidak larat lagi,
Persekitaran yang merbahaya
daripada lahir lagi...

Sudah penat,
Sudah tidak larat lagi,
Mencari arah hingga ke harini
tidak berjumpa juga...

Hingga rasanya minta supaya biar pejam mata untuk selamanya...

Penat dan tak larat lagi.

Tuesday, April 17, 2018

Asif & Tar


Monday, April 16, 2018

SEGMEN BLOGLIST 2018 BY THISNI3ZA

klik banner untuk join =)

Sunday, April 15, 2018

Asif & Tar


Thursday, April 12, 2018

Happy Holiday Sis Hawa

                                      

                                                          klik banner untuk join =)


Hadiah untuk pemenang~


3 X Fridge Magnet dari Dubai untuk 3 pemenang



1 X BAG MAKEUP design Korea untuk seorang pemenang


1 X Pack Sampul $$ Raya - design boleh pilih - untuk seorang pemenang

Wednesday, April 11, 2018

Jadual Sukan Komanwel 2018

Image result for sukan komanwel 2018
Sukan Komanwel 2018, Australia



ACARA SUKAN
TARIKH
GIMNASTIK ARTISTIK
5-9 April
OLAHRAGA
8-15 April
BADMINTON
5-15 April
BOLA KERANJANG
5-15 April
BOLA PANTAI
6-12 April
TINJU
5-14 April
BERBASIKAL BUKIT (MTB)
12 April
BERBASIKAL LEBUH RAYA
10 & 14 April
BERBASIKAL TREK
5-8 April
TERJUN
11-14 April
HOKI
5-14 April
BOLING PADANG
5-13 April
BOLA JARING
5-15 April
ANGKAT BERAT PARA
10 April
GIMNASTIK BERIRAMA
11-13 April
RAGBI 7 SEBELAH
13-15 April
MENEMBAK
8-14 April
SKUASY
5-15 April
RENANG
5-10 April
PING PONG
5-15 April
TRIATHLON
5-7 April
ANGKAT BERAT
5-9 April
GUSTI
12-14 April


Untuk jadual lebih lengkap layari~



selamat berjuang kepada pasukan Malaysia  =)

Monday, April 9, 2018

Asif & Tar


Sunday, April 8, 2018

Demam

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

Image result for demam

Sudah 2,3 hari badan rasa tak selesa...

Kepala rasa pening, dan badan juga terasa seram sejuk.

Tapak kaki rasa sangat sejuk.

Barangkali diserang demam, hanya mampu berbaring sahaja, tidak larat hendak melakukan aktiviti lain.

Selepas pulang berniaga,memang saya akan berbaring sahaja...pening, badan pula rasa sekejap panas dan sekejap sejuk...

Syukur kepada-Nya...baru hari ini terasa segar sedikit, boleh lah saya update blog ini..

Mohon supaya doakan saya cepat sembuh ya.....

Moga kalian semua diberi kesihatan yang baik....

Moga ada manfaatnya "post" kali ini.

insya-Allah...

amin.

Tuesday, April 3, 2018

Asif & Tar


Monday, April 2, 2018

Dah masuk bulan April

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.

Dah masuk bulan April rupanya.

Pantas masa berlalu.

Kecewa juga kerana tidak banyak perubahan yang berlaku.

Terasa seolah-olah mensia-siakan masa muda sahaja.

Sedih,hampa...



Tetapi,selagi belum mati, kena jalan sahaja hidup ini.

Sekarang ini sedang berikhtiar menyembuhkan sakit belakang yang dihidap bertahun lamanya.

Moga kesihatan saya makin bertambah baik.

Jika ada yang membaca atau terbaca, saya mohon maaf andai "post" saya di blog ini banyak rasa kecewa dan putus asa, menulis di blog ini sekurang-kurangnya dapat melegakan sedikit perasaan kecewa saya ini.

Mohon doa kalian semoga hidup saya baik-baik sahaja.

Saya juga mendoakan kepada semua yang membaca atau terbaca blog saya ini baik-baik sahaja dunia dan akhirat.


moga ada manfaatnya "post"kali ini.

Insya-Allah...

amin.

SPM Result Giveaway



klik banner untuk join =)


Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

Buat julung kalinya, saya menjadi salah seorang penaja untuk segmen Giveaway..

Boleh join giveaway ini dan meriahkan sambutan untuk giveaway ini.

Klik ja banner dekat atas tu untuk join,atau boleh klik link ini~

SPM Result Giveaway


Selamat bersegmen dan semoga berjaya =)





Sunday, April 1, 2018

Segmen Bloglist by Zati

klik banner untuk join =)

Saturday, March 31, 2018

Asif & Tar


Friday, March 30, 2018

WONDERFUL MARCH GIVEAWAY BY RAYDAH ALHABSYI


klik banner untuk join =)

Thursday, March 29, 2018

Ramadhan 2018/1439 Hijrah

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

Sudah hampir habis bulan Mac.

Pejam celik, dah nak dekat bulan Ramadhan ya.. rasa macam baru lagi puasa.

Kini, jika ada rezeki, insya-Allah..jumpa balik dengan bulan Ramadhan.

Harapnya bulan Ramadhan tahun ini kita semua akan jadi bertambah rezeki,bertambah perkara-perkara baik kepada kita semua.

Moga Ramadhan tahun ini akan jadi Ramadhan terbaik kita.

Boleh layari laman web ini untuk tahu berapa hari lagi sebelum nak puasa.

https://howmanydaystill.com/its/ramadan-begins-2018



Moga ada manfaatnya "post" kali ini.

insya-Allah, amin.

Wednesday, March 28, 2018

Birthday Giveaway by Mrs Pip

Birthday Giveaway by Mrs Pip
klik banner untuk join =)

Sunday, March 25, 2018

Jual komik secara online

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

Setelah begitu lama saya bercita-cita dan memasang impian untuk menjual komik secara online, akhirnya azam saya ini dapat dicapai.



Sebenarnya azam ini tercapai secara tidak sengaja.

Saya mengambil keputusan untuk menjual komik yang ada dalam koleksi saya sebagai salah satu usaha untuk mencari dana membeli sport-rim motorsikal bagi menggantikan rim motorsikal saya yang sudah uzur.

Jujurnya saya hanya mencuba sahaja. Betul lah kata orang, manusia bila sudah terdesak,pelbagai cara akan dilakukan bagi mengatasi masalah yang dihadapinya.

Tetapi, ada rezeki saya yang Allah s.w.t nak bagi, berjaya juga mendapatkan pembeli.

Satu pengalaman yang menyeronokkan bagi saya.

Terima kasih kepada pembeli.

Saya berfikir juga hendak meneruskan aktiviti menjual komik ini sebagai sumber pendapatan sampingan tetapi bukan semua komik ada nilai pasaran.

Kebiasaannya komik yang laku untuk dijual ialah komik yang ramai pembaca tetapi sukar untuk mendapatkannya di pasaran. Selain itu, komik yang popular tetapi sudah tidak diterbitkan lagi mempunyai nilai harga yang agak tinggi di pasaran kerana menjadi rebutan dalam kalangan pengumpul komik.

Saya tetap bersyukur kerana azam saya hendak menjalankan perniagaan menjual komik sudah dimulakan walaupun hanya beberapa komik sahaja yang saya jual. Ini tetap mendatangkan kepuasan yang tersendiri kepada saya.

Oh ya, duit yang saya dapat hasil jual komik, mulanya saya bercadang untuk menukar sport-rim tetapi disebabkan terlalu seronok, saya sudah belanjakan duit tersebut ke tempat lain.

Image result for eyeshield 21 komik lengkap malaysia
komik yang saya jual

Semoga azam saya yang lain dapat dicapai.

Semoga azam kita semua dapat dicapai.

Semoga ada manfaatnya "post" kali ini.

insya-Allah...

amin.

Sunday, March 18, 2018

Cerpen~Irfan Khairi the blind boy

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.

Saya pernah cuba menyertai pertandingan menulis cerpen bahasa Inggeris semasa zaman sekolah menengah saya dahulu.

Pertama kali dalam hidup saya menyertai pertandingan seperti itu.

Jujurnya,memang banyak kesalahan tatabahasa(grammar) yang saya lakukan.

Tetapi ianya tetap merupakan satu pengalaman yang menyeronokkan.

Syukur kepada Allah swt, cerpen yang saya tulis mendapat tempat kedua.

Saya kongsikan cerpen yang saya hantar.

Ini merupakan versi yang belum diedit oleh guru bahasa Inggeris saya, saya ada memohon tunjuk ajar dan bimbingan beliau.

Harap dimaafkan kesalahan tatabahasa saya ya. Memang banyak kesalahan, saya hanya mencuba rezeki sahaja menyertai pertandingan ini.

Watak dan cerita dalam cerpen ini hanya rekaan sahaja. Tiada kena-mengena dengan sesiapa.


IRFAN KHAIRI,THE BLIND-BOY


The story I want to tell you is about a boy,just an ordinary boy but have an extra-ordinary ambition.The story begin with a blind-boy named Irfan b.Khairi,he is an orphan that live with his grandmother call Nek Nab.His parents died after their house was been burn by the villagers(until now Irfan did not know the reason why their house being burn).His parent and his only sister was died in that tragedy and only Irfan was save but his become blind because a wood was crush into his eyes.After the incident,Irfan life with his grandmother.His grandmother, Nek Nab is just an old-village woman that sell “nasi lemak”and with that money, she used it to support their dailly live.Even their life is not in luxury, Nek Nab still make sure that Irfan have a proper education rather than him. Irfan is a form 4 student and his school name is SMK.Seri Tanjong,

Every morning, Nek Nab will make a nasi lemak and Irfan will take some of them to the school to sell it. At school,because of his blindness,Irfan only can listen when his teacher give a lesson.Because of this,Irfan always get the last place in his exam school but Irfan never been dissapointed because he always believe that some day he will become a very successful person.

One day,there was a new teacher from Kuala Lumpur is transfer to Irfan school and the teacher name is Cikgu Karam Sing Waliah. Cikgu Karam is a ICT teacher and his was transfer to Irfan school because Irfan school do not have enough teacher in ICT and the first student that Cikgu Karam meets is Irfan because Irfan always come to school early to sell “nasi lemak” .Without any bad intention, Cikgu Karam ask Irfan how he was able to learn in school with his condition like that, in anger Irfan answer that he never pray things like this happen to him but he never blame anyone because of his blindness and there is much more important thing to think about rather than his blindness. Irfan answer shock Cikgu Karam but now he understand,he was talking with a small person that have big and strong determination in his life. Since that day,Cikgu Karam always help Irfan when Irfan have some problem weither it is education or money problem,Cikgu Karam also give a computer to Irfan because Irfan seems very intresting in learning ICT.

Irfan learn computer with a thousand pain but he never give up,in fact he always feel fun in learning computer.Irfan was been given a special class by Cikgu Karam because of his blindness.For Irfan,this is a first time in his life that there was another person that really take care of him after the lost of his parent besides his grandmother.

After finish his SPM exam,Irfan was received an offer from UK university in ICT course about four years.With tears,Irfan goes to Cikgu Karam house to inform him about the offer but there is nobody at the house. Irfan then ask Cikgu Karam neighbour and the neighbour give a news that really shock Irfan,Cikgu Karam was died in car accident.

At the first, Irfan want to reject the offer but after have been give advice by his grandmother and the promise that Irfan make with Cikgu Karam to change his life. Irfan finally go to UK to study in Stundford Shield University.

After a 10 years,Irfan finally achieve his ambition and fulfill what is promise to Cikgu Karam,he is now become IT millionaire in Malaysian and all this was thanks to Cikgu Karam-thank you teacher.

Wednesday, March 14, 2018

Resipi Sambal Belacan Bacang



Assalamualaikum w.b.t dan Salam sejahtera.

Saya ada menjual buah bacang di pasar borong tempat saya berjaja.

Image may contain: plant and food

Manis isinya, sedap dibuat sambal belacan.

Saya kongsikan resipi buat sambal belacan bacang

Resipi ini saya ambil daripada blog hanieliza.blogspot.

http://hanieliza.blogspot.my/2010/07/sambal-bacang.html

SAMBAL BACANG

Bahan

1 biji buah bacang

10 biji cili merah

1 susu belacan

garam



Cara

1. Buah bacang dikupaskan kulit dan cincang kasar.

2. Masukkan cili, belaca , dan garam dalam lesung batu. Tumbuk sehingga lumat dan sebati.

3. Masukkan sambal dalam mangkuk dan gaulkan bacang yang telah dicincang.

4. Hidangkan.
Image result for resepi sambal belacan buah bacang
sumber:google images

Semoga ada manfaatnya "post" kali ini.

insya-Allah...

amin.


Monday, March 12, 2018

Lawak dak Mizi sombong















Sunday, March 11, 2018

Panduan Asas Menjaja Kecil-Kecilan

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

Sedikit perkongsian/tips atau panduan asas bagi mereka yang ingin menjalankan perniagaan kecil-kecilan...

Hasil tips atau panduan ini berdasarkan pengalaman dan pemerhatian saya sepanjang saya membantu emak saya berjaja kecil-kecilan.

Tips/panduan menjaja kecil-kecilan.

1. catat duit yang keluar/masuk 
2. bawa duit syiling atau duit untuk pulang baki kepada customer
3. alas meja supaya meja kita nampak kemas
4.biasanya bila berniaga, ramai sahaja penjaja jual benda yang sama, rezeki masing-masing,tak perlu  dengki tengok barang mereka lebih laku.
5. asing duit berniaga dengan duit perbelanjaan harian.
6. beli payung untuk berniaga
7.modal kecil biasanya pulangannya pun kecil, sabar sahajalah..
8. ada buku nota kecil untuk urusan berjaja/perniagaan



Baiklah, saya kongsikan 8 sahaja dahulu tips berjaja kecil-kecilan ini.

Jujurnya, saya hanya menolong emak saya berjaja.

Tetapi tips dan panduan ini merupakan hasil pengalaman dan pemerhatian saya dalam membantu emak saya.

Kebiasaannya, kita hanya bersemangat pada peringkat permulaan sahaja,lepas tu dah malas nak teruskan..contoh catit urusan perniagaan kita itu, biasanya mula-mula sahaja kita semangat lepas tu buku tu pun hilang entah kemana...biasalah... jadi untuk mengelak masalah ini berlaku, kita buat perlahan-perlahan dahulu. Kita boleh tulis urusan perniagaan kita itu untuk tempoh seminggu dahulu, dah selesa,kita boleh "upgrade" tulis setiap hari pula. Konsisten itu yang lebih utama berbanding semangat membara yang hanya bertahan seminggu.

Moga ada manfaatnya "post" kali ini.

insya-Allah...

amin.

Friday, March 9, 2018

Harta orang tetap harta orang

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera


Harta orang tetap harta orang.

Bila pinjam harta orang, kena ingat itu bukan harta kita.

Harta orang kena jaga, jangan pandai buat macam harta kita sendiri.

Bila kawan bagi pinjam laptop kena ingat itu harta dia.

                                                Image result for laptop
Bukan suka-suka boleh download program.

Download program yang kemudiannya menyebabkan laptop kawan boleh kena virus.

Harta sendiri tak apalah, laptop sendiri tak apalah, buatlah apa pun.

Harta kawan,laptop kawan, bukan boleh suka-suka hati.

Sudahnya, kawan kena bersusah payah nak kena format balik laptop dia.

Bila tak bagi nanti cakap macam-macam.

Mujurlah kawan tu dah malas nak buat perangai lama,

Ikut perangai dulu, dah geram sangat, ada yang kena tinju dekat muka,

Tapi fikir balik, masa pula nak layan orang macam ni.

Biarlah dia rasa bangga dengan diri sendiri.

Kawan tenang-tenang sahaja.

Kawan tu pun dah malas sebenarnya.

Hidup ini selagi tak kembali kepada pencipta,

Layan sahajalah..

Sampai masa nanti,

Semua yang hidup akan mati,

Tapi ini tulisan pesanan,

Jika ada membaca atau terbaca, ingat ya..

Harta kawan tetap harta kawan,

Tak boleh buat ikut suka hati,

Lainlah harta sendiri,

Ikut suka lah diri.

Moga ada manfaatnya "post" kali ini...

Insya-Allah...

amin.

Thursday, March 8, 2018

Cash Giveaway by FarhanaJafri

Klik banner untuk join =)

Wednesday, March 7, 2018

Sofa bed untuk emak



Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

Saya teringin benar hendak membeli sofa bed untuk mak saya.

Emak saya mempunyai satu tabiat suka tidur tanpa beralas tilam, emak saya suka menonton tv sehingga tertidur.

Masalahnya emak saya tidak suka tidur beralas kerana hendak merasa sejuk. Risau juga sebab rasanya perbuatan ini tidak begitu sihat.

Saya bercadang hendak membeli sofa bed untuk emak saya.

Related image
sumber gambar:google images.
Sekarang ini dalam proses membuat tinjauan dahulu, survey harga, cari maklumat di internet dan sebagainya.

Jika tercapai hajat  ini, bolehlah emak saya tidur atas sofa bed sahaja nanti.  Baring-baring atas sofa bed tengok tv sehingga tertidur.

Bajet saya dalam RM 500 ke bawah. Saya tak pandai sangat membeli perabot, biasanya bila beli barang, saya pergi satu kedai, tengok barang yang saya nak beli, lepas beli terus balik.

Tapi kali ini, rasanya kena buat perbandingan di beberapa kedai perabot, atau mungkin buat belian "online" supaya saya benar-benar berpuas hati.

Setakat ini, saya rasa tertarik pula dengan gambar sofa bed yang saya jumpa di internet. Warna merah yang agak menarik minat saya.

Doakanlah supaya hasrat saya ini tercapai.

Doakanlah supaya emak saya sihat-sihat sahaja.

Saya juga mendoakan supaya sesiapa yang membaca atau terbaca blog saya ini supaya sentiasa dalam keadaan baik-baik sahaja.

Moga ada manfaatnya "post" kali ini...

insya-Allah...

amin.



Tuesday, March 6, 2018

Kawan Bukan Sahabat

Image result for alone

Ibu pernah pesan,
Beringat-ingat bila berkawan,
Boleh erat tapi usah terlalu rapat,
Takut nanti sendiri yang melarat.

Kawan bukan sahabat.

Kawan hanya datang bila dia susah,
Minta tolong bila dia dalam payah,
Bila kita susah,
Dia hilang,kita masih tak tentu arah.

Kawan bukan sahabat.

Masing-masing ada haluan,
Begitu erat berkawan,
Sampai masa masing-masing ada perjalanan,
Tinggal diri sendiri bersendirian.

Kawan bukan sahabat.

Masa dia resah,
Datang cari kita untuk luah masalah,
Bila kita resah,
Dia minta kita pandai-pandailah.

Kawan bukan sahabat.

Masa dia berada di bawah,
Jumpa kita yang sebenarnya lagi bawah,
Mungkin untuk dia rasa gah,
Jumpa kita yang jauh lagi susah.

Kawan bukan sahabat.

Pesan ibu dulu aku buat tak peduli,
Mana mungkin kawan buat aku macam tu nanti,
Bila dah lama berkawan,
Memang benar pesanan,
Kawan sanggup tinggal kawan pasal perempuan,
Kawan sanggup tinggal kawan asal dia dalam keselesaan.

Baru sedar,
Kawan bukan sahabat.
Kawan datang hanya bila ada agenda,
Masa kita susah,payah nak nampak muka,

Kawan bukan sahabat.
Ternyata...

Sahabat aku ahli keluarga aku sendiri selama ini.

Macam mana aku susah, mereka ada supaya aku tak mudah jatuh rebah,tak mudah mengalah.

Tak mengapalah kawan.

Ini pengajaran.

Buat kalian,

Ingat ya,
Kawan bukan sahabat.

Sahabat susah senang memang payah nak dapat,
Tapi bila ada,jagalah ia erat-erat,

Kawan bukan sahabat.

Sunday, March 4, 2018

Lawak Tunggu Call


Friday, March 2, 2018

Lawak Sembang Kencang

nama atau watak dalam lukisan ini hanya rekaan tiada kena mengena dengan sesiapa =)

Wednesday, February 28, 2018

Jamuan Perpisahan

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

Hari ini hari terakhir menjalani latihan..

Sudah tamat tempoh latihan,tiada rezeki diserap...

Kembali semula menolong emak saya berjaja dan mencari kerja...

Hari terakhir saya dibelanja oleh bos saya...


jamuan terakhir


Terima kasih kerana selalu belanja saya...

Terima kasih atas segala nasihat,panduan dan tunjuk ajar...

Terima kasih kepada semua staff..

Pasti sukar untuk berjumpa dengan bos seperti ini dan staff seperti ini lagi...

Kenangan yang sukar dilupakan..

Saya juga boleh dikatakan mencapai salah satu azam 2018 saya, menghabiskan latihan SL1M ini...

Harapnya lepas ini saya dapat bertahan dengan cakap-cakap orang...

Moga hidup kita semua baik dunia dan akhirat..

punch card terakhir


Moga ada manfaatnya "post" kali ini...

Insya-Allah...

amin.

Tuesday, February 27, 2018

Nasi Ayam Dara

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

Bukan hendak berkongsi resipi cara memasak nasi ayam, sebaliknya sekadar ingin berkongsi kenangan makan di sebuah kedai yang agak sedap sepanjang menjalani latihan di Kuala Lumpur ini.

Kawasan Stadium Merdeka agak sukar untuk kami membeli makanan kerana pejabat kami agak terasing sedikit.

Sekiranya masa "lunch hour" adakalanya kami akan diminta untuk membeli makanan di kedai Nasi Ayam Dara..

Lokasinya bagi yang biasa dengan Stadium Merdeka, Stadium Negara,LRT Pasar Seni ataupun Wisma Tun Sambathan mungkin tahu kedai ini.

Nasi Ayam Dara yang dijual memang sedap dan harganya berpatutan, RM 6.50 sebungkus.

Sudah pasti saya akan teringat kenangan makan di sini. Selain selalu dibelanja makan, di sini juga saya secara tidak sengaja tertumpah sup panas kepada seorang kakak, mohon maaf ya kak. Saya tiada niat dan tidak sengaja.








Mungkin selepas ini sukar untuk saya makan di sini lagi, tetapi memang sedap Nasi Ayam Dara yang dijual.

Terima kasih kepada semua staff stadium yang selalu belanja saya makan.

Semoga Allah s.w.t sahaja membalas segala jasa baik kalian.

Moga hidup saya akan baik di dunia dan akhirat.

Moga hidup kalian juga baik di dunia dan akhirat.

Moga hidup kita semua baik di dunia dan akhirat.

Semoga ada manfaatnya  "post" kali ini,

Insya-Allah...

amin.