Friday, December 29, 2017

Kos Penjagaan Sebuah Motorsikal~Standard

Assalamualaikum w.b.t.

"Post" kali ini, saya nak berkongsi tentang kos asas penjagaan motorsikal..

Ini merupakan sekadar kos asas bagi penjagaan sesebuah motorsikal, dan harga yang ditunjukkan merupakan anggaran sahaja...dan bukan merupakan harga tetap bagi sesebuah bahagian motorsikal, malah sebahagian harga yang saya kongsikan dalam gambar merupakan hasil pengalaman hantar motor wave 100 saya ke bengkel, dan ada juga harga yang saya rujuk di Google.

Sedikit tambahan, terdapat juga kos lain seperti harga penukaran bateri, overhaul enjin,tukar ekzos,tukar seat,tukar bakul,tukar side mirror, tukar kepok motor dan sebagainya...

Cuma yang ingin saya kongsikan ialah kos asas bagi penjagaan sesebuah motorsikal,150 cc kebawah khususnya...atau bahasa mudahnya majoriti motorsikal yang digunakan oleh rakyat Malaysia...

Mudahan dengan perkongsian saya ini dapat memberi sedikit pertolongan/manfaat kepada pembaca dalam merancang belanjawan dan juga penjagaan motorsikal...

Nak beli motorsikal pun bukannya murah, nak dekat atau lebih RM 5 ribu juga,standard harga bagi sesebuah motorsikal macam EX5 atau Wave 100 dan lain-lain lagi.

Ini merupakan perkongsian, sebab jujurnya motor wave 100 saya pun nampak macam uzur sebab saya tak berapa pandai jaga...

Cuma harapnya dengan perkongsian ini dapat memberi sedikit manfaat kepada pembaca dan juga kepada diri saya sendiri...

Untuk bacaan lanjut mengenai tips penjagaan motorsikal,boleh baca dekat sini~


Moga ada manfaatnya "post" kali ini...

Insya-Allah...

amin.

11 comments:

mamapp said...

Bagusnya Ada info macam ni. Nak share ah dgn adik2 mama

Abam Kie said...

abe kie guna motor keris yg murah je...

At-Tarmizi said...

mamapp silakan...moga ada manfaatnya untuk yang lain dan diri saya juga =)

At-Tarmizi said...

Abam Kie motor kris yang best Cikgu...lasak =)

Warisan Petani said...

Guna Yamaha Lagenda 90cc. Hari2 bawak pegi kebun.
Minyak hitam tak perlulah tukar sebulan sekali, bergantung kepada milage

Dunia Zumal said...

Nice info...

Kancing said...

Perkongsian yang baik mizi. Terima kasih

At-Tarmizi said...

Warisan Petani salah satu cara juga tu tengok milage..tapi selalunya saya biasa tukar sebulan sekali sebab memang pakai motor ja sebagai transport..kadang tak perasan milage =)

At-Tarmizi said...

Kancing sama-sama,moga ada manfaatnya =)

Shahida Dzulkafli said...

Perkongsian yang menarik.. hehehe

At-Tarmizi said...

Shahida Dzulkafli terim kasih =)

Post a Comment