Saturday, June 21, 2025

Biskut Mawar Ros

 


Apa yang lagi baik daripada Biskut Mawar Ros ini? Sedap lagi berkhasiat, yang penting bahannya tidak banyak dan tidak rumit. Jom bersama cuba resipi ini!

𝐁𝐚𝐡𝐚𝐧-𝐛𝐚𝐡𝐚𝐧:

• 1 cawan gula aising 

• 150g 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫𝐜𝐮𝐩 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐞𝐝 

• 1 biji telur 

• 1 sudu teh red rose sirap 

• 2 cawan tepung gandum 

• 1 sudu teh baking powder 

• 2 sudu besar susu 

• 1-2 titik perwana makanan merah 

𝐏𝐞𝐫𝐚𝐥𝐚𝐭𝐚𝐧:

1. Mesin pemukul 

2. Bag plastic piping 

3. 1M tip bintang 

4. Loyang 

5. Kertas minyak 

𝐂𝐚𝐫𝐚 𝐌𝐞𝐦𝐛𝐮𝐚𝐭:

1. Sediakan loyang bersama kertas minyak 

2. Dalam mangkuk besar, pukul 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫𝐜𝐮𝐩 dan gula aising sehingga sebati dah lembut warnanya 

3. Tambahkan telur, sirap ros, susu dan pewarna dan pukul hingga sebati 4. Campurkan semua bahan kering dan gaul hingga sebati, akan jadi doh yang lembut 

5. Masuk kan doh dalam beg piping bermuncung top 1M 

6. Pipe kan doh atas loyang yang disediakan tadi sebesar 1.5 inci 

7. Masukkan loyang ke dalam peti sejuk, set kan doh selama 20 min 

8. Panaskan ketuhar 180’C. Bakar biskut di dalam loyang, dari peti ais terus ke ketuhar selama 14-20 minit 

9. Hujung biskut akan berwarna perang. Biarkan biskut suam suam di atas loyang selama 10 minit 

10. Pindahkan biskut dari loyang ke atas rak atau pinggan supaya sejuk dan agihkan ke dalam balang. Boleh disimpan 2-4 minggu


sumber: https://www.facebook.com/ButtercupMalaysia/posts/3495217723825904/?_rdr 

0 comments:

Post a Comment