Thursday, March 7, 2024

Daftar PADU

 Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera semua...


Lama tak update atau menulis di blog ini, sampai sedar tak sedar dah nak masuk bulan Ramadan..tinggal lagi tak sampai seminggu nak masuk bulan ramadan bagi tahun 1445 Hijrah ni.

Baru-baru ini baru selesai daftar PADU,  ikutkan sebenarnya tak berapa minat nak daftar, sebab dengar macam-macam pendapat,pandangan tentang sistem PADU ni..yang paling membimbangkan bila dengar boleh berlaku kes kecurian data bila daftar PADU ni....tak tahulah...macam-macam pendapat.

Tetapi saya daftar juga, sebab dengarnya kalau tak daftar PADU ni, susah untuk mendapat bantuan daripada kerajaan...selain itu,difahamkan juga sistem ini dilakukan supaya pemberian subsidi lebih tepat dan bersasar.

Entahlah, saya daftar sahaja. Mulanya saya buat sendiri, tetapi tak lepas dekat bahagian muka tu. Jadi lama saya buat tak tahu pasal PADU ni, hinggalah dalam beberapa hari lepas saya pergi ke UTC Melaka untuk buat pendaftaran.

Senang sahaja prosesnya, saya hanya perlu bawa kad pengenalan dan staff di UTC itu akan tolong daftarkan. Jawab soalan daripada staff tu macam pekerjaan terkini,pendapatan sebulan, bilangan orang tanggungan, dan beberapa hal lagi..

Selepas selesai semua itu,proses pendaftaran PADU pun selesai. Cepat dan mudah sahaja...

Jadi sekiranya ada sesiapa nak daftar PADU,khususnya di Melaka,bolehlah pergi ke UTC Melaka,tingkat 3 untuk urusan pendaftan.Sebelum pergi itu,boleh layari facebook UTC Melaka bagi melihat tarikh dan hari pendaftaran kaunter PADU dibuka dan dilaksanakan...tak silap tarikh akhir pendaftaran sistem ini pada 31 Mac ini.

Moga ada manfaatnya post kali ini.

Moga yang baik-baik sahaja untuk kita semua...

Insya-Allah...

Amin.


5 comments:

mrhanafi said...

Alamak...saya belum daftar lagi PADu

At-Tarmizi said...

mrhanafi tak apa..masih boleh daftar hingga hujung bulan ni tuan

Wak Lat said...

camane lah agaknye org2 kampong yg buta IT erk., huhu

Cuya said...

CUya haritu pergi ke pusat internet kononnya nak jumpa pegawai yang boleh daftarkan PADU... ehh pergi2 pegawai takde lak..

Sampai sekarang Cuya masih belum daftar PADU. Memang tak boleh daftar sendiri ke?

dear anies said...

saya serba salah nak daftar bla teringatkan kebocoran data...

Post a Comment