Thursday, March 7, 2019

Post pertama untuk bulan Mac

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Lama saya menyepi.

Rasa malas tu tinggi.

Boleh sahaja nak menulis tiap-tiap hari,tapi itulah...

Malas dah datang,memang tak jadi apa.

Nak tulis apa untuk post bulan Mac ni?

Okey,tengah baring-baring,terfikir pula tentang perkara asas kemahiran lelaki kena ada mengikut pendapat,pandangan dan pemerhatian saya dalam kehidupan.

Antara asas kemahiran yang saya rasa kena ada:

1) bawa kenderaan,tak kira motorsikal,kereta,bas atau lori ke.. sekurang-kurangnya satu kena tahu.

2) betul paip/sinki dapur.

3) cat rumah

4) tukar lampu/mentol rumah

5) masak nasi

6) masak lauk simple-simple pun tak apa.. goreng-goreng saja..lauk kuah satu dua jenis boleh masak.

7)basuh baju..guna tangan ke,pakai mesin basuh ke.. sekarang zaman senang..hantar dobi sahaja..cuma kena sediakan duit lah..

8) gosok/iron baju....saya sendiri fail bab ni...makin gosok makin tak cantik..sedih betul.

9)jahit seluar koyak/baju koyak..koyak yang kecil maksud saya..pakai jarum dengan benang sahaja..kalau reti guna mesin jahit kira dah power lah tu bagi saya..

Setakat ini dulu yang saya boleh fikirkan ..yang bab agama macam boleh mengaji,hafal surah pendek tu semua saya tak nak sentuh...

Kemahiran asas bagi lelaki yang saya tulis tu secara umum sahaja..

Okey, itu sahaja post bagi permulaan bulan Mac ini ..

Dah tak lama nak puasa ya..

Moga ada manfaatnya post kali ini.

insya-Allah...

Amin.

10 comments:

muhammad naim Abdullah said...

Terbaik bro.. hehe.. Memang lelaki macam tu

Warisan Petani said...

Salam 01 Rajab

PeRdU cINta said...

Setuju. Walau ringkas.. Atau mudah.. Membantu juga urusan di rumah.

JAMIL HASHIM said...

happy blogging

Etuza Etuza said...

Asalam..saya pun agak kurang post kat blog..ada sedikit sahaja

At-Tarmizi said...

muhammad naim Abdullah haha,terima kasih bro =)

At-Tarmizi said...

Warisan Petani salam 1 Rejab juga

At-Tarmizi said...

PeRdU cINta tak dapat bantu banyak,bantu sikit pun jadilah

At-Tarmizi said...

JAMIL HASHIM thank you =)

At-Tarmizi said...

Etuza Etuza wasalam cikgu,haha..tak apa,yang penting ada =)

Post a Comment