Pagis

Thursday, January 11, 2018

Tutorial Tambah Duit ASB di MyASNB menggunakan Maybank2u


Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera, sedikit perkongsian mengenai cara menambah pelaburan ASB secara online, menggunakan  myASNB dan tambah duit melalui maybank2u...

Jom baca panduan daripada Nor Aliah Mohd Nor ini:

Pertama sekali pastikan sudah ada akaun my ASNB, sekiranya belum ada boleh pergi ke pejabat ASB untuk mendaftar akaun my ASNB

Ok, sekiranya sudah ada akaun my ASNB, pertama sekali pergi ke laman web my ASNB~https://www.myasnb.com.my/





No automatic alt text available.


1) Click “Log Masuk”.





No automatic alt text available.
2) Masukkan ID Pengguna anda
.
3) Click “Teruskan”



.


No automatic alt text available.

4) Masukkan “Kata Laluan”
.
5) Click “Teruskan”
.





No automatic alt text available.
6) Scroll ke bawah sikit, akan nampak point no.6 tu iaitu “Pelaburan Tambahan”. Click je mana-mana, sama ada ASB 1 atau ASB 2. 
.
Dah tekan? Jom tengok step seterusnya pula.




No automatic alt text available.

8) Isikan “No Akaun Bank” anda 
.
9) Click “Seterusnya”





No automatic alt text available.

Contoh Lia pilih “Maybank Islamic Berhad”.
.
Lepas dah pilih tu click “Done”.



No automatic alt text available.

10) Pastikan anda tick “Terma & Syarat” ni ya.
.
11) Click “Seterusnya




Image may contain: text

12) Masukkan berapa jumlah yang anda nak simpan ke dalam ASB anda. Contoh : RM500
.
13) Click “Seterusnya”




No automatic alt text available.

14) Untuk teruskan, anda perlu masukkan huruf dan nombor yang tertera di bawah ‘Captcha’
.
15) Click “Seterusnya”




No automatic alt text available.

16) Click “Proceed To Pay”



No automatic alt text available.

Part ni anda perlu double check supaya semuanya betul.
.
Scroll sikit di bawah ini akan jumpa list of ‘Retail Banking’.


.


No automatic alt text available.

17) Contoh Lia tick “maybank2u.com





No automatic alt text available.
18) Click “Agree and Continue”




Image may contain: text

Akan keluar / pop-up Maybank2u untuk login.
.
19) Masukkan “Username” anda dan click Next




Image may contain: text

20) Masukkan password dan click “Login”




No automatic alt text available.

21) Click “Continue”




No automatic alt text available.

22) Click je “Request for TAC” dan masukkan number TAC setelah mendapat SMS TAC Code.
.
23) Click “Confirm”




No automatic alt text available.

Akhir sekali,
.
24) Click “Continue with Transaction”




No automatic alt text available.

Syukur Alhamdulillah, finally DONE! 
.
Nanti cuba anda check baki dalam akaun myASNB, pastikan amaun yang anda topup itu akan bertambah. Dan pastikan juga dalam akaun Maybank2u anda duit akan tolak juga tanpa ada apa-apa bank charges. 

Sumber perkongsian daripada Aliah Mohd Nor:


.
Tahniah! Dan selamat menyimpan duit ke tabung ASB. đŸ˜❤️

4 comments:

Warisan Petani said...

Selamat melabor

At-Tarmizi said...

Warisan Petani selamat melabur juga =)

Dunia Zumal said...

Nice sharing, kini lebih mudah nak melabur...

At-Tarmizi said...

Dunia Zumal ya kini lebih mudah cuma harapnya tidaklah sampai berlaku pengurangan tenaga kerja nanti =)

Post a Comment