Sunday, March 11, 2018

Panduan Asas Menjaja Kecil-Kecilan

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

Sedikit perkongsian/tips atau panduan asas bagi mereka yang ingin menjalankan perniagaan kecil-kecilan...

Hasil tips atau panduan ini berdasarkan pengalaman dan pemerhatian saya sepanjang saya membantu emak saya berjaja kecil-kecilan.

Tips/panduan menjaja kecil-kecilan.

1. catat duit yang keluar/masuk 
2. bawa duit syiling atau duit untuk pulang baki kepada customer
3. alas meja supaya meja kita nampak kemas
4.biasanya bila berniaga, ramai sahaja penjaja jual benda yang sama, rezeki masing-masing,tak perlu  dengki tengok barang mereka lebih laku.
5. asing duit berniaga dengan duit perbelanjaan harian.
6. beli payung untuk berniaga
7.modal kecil biasanya pulangannya pun kecil, sabar sahajalah..
8. ada buku nota kecil untuk urusan berjaja/perniagaan



Baiklah, saya kongsikan 8 sahaja dahulu tips berjaja kecil-kecilan ini.

Jujurnya, saya hanya menolong emak saya berjaja.

Tetapi tips dan panduan ini merupakan hasil pengalaman dan pemerhatian saya dalam membantu emak saya.

Kebiasaannya, kita hanya bersemangat pada peringkat permulaan sahaja,lepas tu dah malas nak teruskan..contoh catit urusan perniagaan kita itu, biasanya mula-mula sahaja kita semangat lepas tu buku tu pun hilang entah kemana...biasalah... jadi untuk mengelak masalah ini berlaku, kita buat perlahan-perlahan dahulu. Kita boleh tulis urusan perniagaan kita itu untuk tempoh seminggu dahulu, dah selesa,kita boleh "upgrade" tulis setiap hari pula. Konsisten itu yang lebih utama berbanding semangat membara yang hanya bertahan seminggu.

Moga ada manfaatnya "post" kali ini.

insya-Allah...

amin.

7 comments:

Shahida Dzulkafli said...

Nice sharing Mizi..

Shahida Dzulkafli said...

Nice sharing mizi..

Warisan Petani said...

9. Jangan rasa malu atau rendah diri.

At-Tarmizi said...

Shahida Dzulkafli thank you =)

At-Tarmizi said...

Warisan Petani betul, nak hilang segan tu yang payah =)

Dunia Zumal said...

Kite geng la berniaga camtu...

At-Tarmizi said...

Dunia Zumal seronoknya ada geng =)

Post a Comment