Pagis

Wednesday, February 8, 2012

Cara potong buah kelapa~simple

As-salam...

Hari ni saya nak kongsi cara potong buah kelapa yang simple.Biasa kalau kita potong mesti banyak kulit kelapa nak kena buang lepas tu.Takpe,kali ni saya nak kongsi cara potong kelapa simple yang diajar oleh tauke tempat saya kerja part-time.

Okey,step nak potong kelapa:

1)Pastikan parang yang digunakan tajam.
2)Hayun parang  ke sebelah kanan
3)Hayun parang ke sebelah kiri.
4)Maksudnya posisi kanan dan kiri harus bertemu.
5)Lepas kiri kanan bertemu~kulit kelapa akan terbuka... tempat yg isi lembut untuk cucuk keluar air kelapa.

*Pastikan potong bermula dari bawah kelapa bukan daripada tangkai
**Biasanya dua kali tetak sahaja-kiri sekali,kanan sekali
*** (0)~  ....macam nie lah bentuk buah kelapa yang dah dipotong dalam posisi dibaringkan

~Kabur kalau baca sahaja,kalau ada rezeki saya cuba letak video potong buah kelapa

0 comments:

Post a Comment