Thursday, August 19, 2021

Spark plug mesin rumput

 Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera semua.


Tadi siang, saya beli spark plug untuk mesin rumput.

Sebab saya nak mesin rumput dekat rumah, sehari sebelum tu,start-start tak hidup.

Puas godek, last-last buka penutup spark plug, tengok spark plug dah hitam terbakar.

Patutlah tak hidup-hidup.

Mulanya, saya pergi dekat bengkel motor yang biasa saya repair motor saya,tapi tak buka pula.

Pergi depan sikit,ada bengkel motor lain, tanya ada tak spark plug mesin rumput jenama bosch..tak ada,yang ada NGK.

Bolehlah... saya pun tak tahu beza NGK dengan BOSCH ni, tapi mesin rumput yang saya beli memang pakai BOSCH...

sumber gambar:google images


Dah tak ada,saya beli sahajalah apa yang ada..

Nak buat mesin rumput rumah sahaja..

Cuma sekarang ni saya konfius, spark plug mesin rumput dengan spark plug motor berbeza ke? ke sama? 

Lagi satu saya beli harga spark plug jenama NGK ni tadi harganya rm 6.50, macam mahal saya rasa..tapi malas nak cari tempat lain,saya beli sahaja.

Dah test tadi,boleh guna..

Tapi itulah,harap sesiapa yang membaca atau terbaca post saya ini,boleh jelaskan kepada saya,beza ke spark plug mesin rumput dengan spark plug motor?

Maaflah kalau yang saya tanya ni soalan bodoh, tapi saya memang tak tahu.

Semoga ada yang sudi membantu..

Semoga yang baik-baik sahaja untuk kita semua...

insya-Allah...

amin.

12 comments:

Warisan Petani said...

Tak pernah periksa pulak
Mungkin sama agaknya

Etuza said...

Sejuk hati ibu mengandung rajin ya memesen rumput hehehe

Abam Kie said...

Sy x ada mesin rumput. Biasanyanupah org mesin sbb laman umah kecik aje n sy dah simen agar x naik rumput.

uncle gedek said...

Pernah cuba mesen rumput elektrik?

PeRdU cINta said...

maaf kak PC tak tau Mizi. Tapi boleh hidup tu alhamdulillah.

At-Tarmizi said...

Mungkin juga WP..

At-Tarmizi said...

Terima kasih cikgu..harapnya begitulah..

At-Tarmizi said...

Owh..saya beli mesin ni pun sebab duit BPR haritu..boleh juga buat side income mesin rumput..

At-Tarmizi said...

Tak pernah lagi uncle..best ke?

At-Tarmizi said...

Tak apa kak PC..tulah..mujur boleh hidup.. Alhamdulillah..

uncle gedek said...

Ringan dan tak bising je...

At-Tarmizi said...

Owh.. terima kasih uncle.. boleh try nanti

Post a Comment