Pagis

Wednesday, January 18, 2012

Ilmu masak daripada chef mak

As-salam...

Disebabkan diri ini tidak tahu hendak menulis tentang apa,maka terlintas ilham untuk menulis tentang teknik memasak yang diajar oleh chef mak...

Teknik paling simple yang diajar oleh chef mak ialah:

1)cara masak sup ayam..
2)cara potong lobak

Okey...

cara masak sup ayam simple~

1)masak air
2)macam dah mendidih sikit tu,masuk ayam
3)tengok macam dah empuk sikit ayam,masuk perencah sup adabi..(yg dlm paket tu)
4)kacau...masuk garam dan ajinamoto.....tunggu sekejap...
5)dah siap-sup ayam simple.


teknik potong lobak


1)buang kulit lobak,pakai pisau potong kulit,kalau tidak mahu pun tidak apa...
2)potong kepala lobak tu-yang tompok-tompok tu.
3)potong bulat-bulat dahulu.
4)then,letak kepingan bulat tu,lepas tu potong tegak pula jadi bentuk "l"

sekian...sedkit ilmu masak daripada chef mak......... :) :) :)

0 comments:

Post a Comment