Tuesday, May 20, 2025

Resipi nasi rawon




 1. Rebus 1 liter air,setelah mendidih masukan potongan daging,rebus kembali hingga mendidih. keluarkan daging dan buang air rebusannya.


2.Kisar halus semua Bahan-bahan untuk membuat bahan kisar. panaskan minyak sayur masukan bahan kisar, daun salam,daun limau purut, dan serai,tumis hingga naik bau.


3.Siapkan periuk,masukan potongan daging,2,5 liter air,bahan kisar yang dah di tumis tadi,sebagian garam,gula pasir dan serbuk pati lembu. rebus hingga daging lembut. perisakan dengan baki garam,gula pasir dan serbuk pati lembu. Seimbangkan rasa. tutup api dan sedia untuk di hidang.


4.Cara hidang,masukan sup rawon kedalam mangkuk,tabur taugeh dan bawang goreng,makan bersama nasi putih dan telur masin. Selamat mencuba dan semoga berjaya 😘


SUMBER: https://cookpad.com/my/r/15205605

3 comments:

Roziah @ Cie said...

Sup rawon? Tak pernah dengar.

Warisan Petani said...

Selamat mencuba

AhmadiKatu.com said...

Resipi nasi rawon ni memang power! Kalau ikut step, boleh jadi chef hebat walaupun dapur cuma ada satu kuali je. Jangan lupa, taugeh dan telur masin tu hero rahsia . Baru sedap makan sampai licin pinggan!

Post a Comment